Plantaže minuse pokrivale kreditima

Kompanija zadužena 19,97 miliona, a prikazuje u papirima neraspoređenu dobit od 10,34 miliona

35812 pregleda 533 reakcija 65 komentar(a)
“Vijesti” čekaju odgovor tužilaštva šta će uraditi nakon dostavljanja izvještaja DRI: Maraš, Foto: Boris Pejović
“Vijesti” čekaju odgovor tužilaštva šta će uraditi nakon dostavljanja izvještaja DRI: Maraš, Foto: Boris Pejović

Državna kompanija “Plantaže” ima 19,97 miliona eura obaveza po osnovu kredita koji su najvećim dijelom posljednjih nekoliko godina podizani za obrtna sredstva, odnosno za očuvanje likvidnosti. Krediti su rasli, iako firma ima prikazanu neraspoređenu dobit od 10,34 miliona eura. To je pokazao izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o finansijskom poslovanju “Plantaža” za 2018. godinu.

“Ukupan iznos povučenog novca po osnovu dugoročnih kredita za koje postoji obaveza na kraju decembra 2018. godine je bio 19,97 miliona eura. Dugoročni dio obaveza je 10,85 miliona, dok 5,17 miliona predstavlja obaveze koje su reklasifikovane na kratkoročne, jer dospijevaju do godinu dana. Od 19,97 miliona iznos od 9,2 miliona se odnosi na investicione kredite, dok preostalih 10,77 miliona se koristi za nabavku obrtnih sredstava, u funkciji likvidnosti. U postupku revizije je provjerena namjenska upotreba kredita”, piše u izvještaju.

DRI je našla brojne nepravilnosti tokom revizije kompanije za proizvodnju vina. Među njima su korišćenje gotovine za isplate bez jasnog osnova i mimo zakona, isplate novca bez potpisanog ugovora i ispostavljenih faktura, prodaja proizvoda bez jasnog cjenovnika i kriterijuma pojedinim partnerima, sumnjive transakcije, nepostojanje revizorskog odbora i brojnih internih akata kompanije... Utvrđeno je da postoji više od 11 miliona kvadrata zemlje koji su izgubljeni između stvarnog stanja i evidencije, da se troškovi za službena putovanja odobravaju i isplaćuju unaprijed u većem iznosu od procijenjenog i da se po povratku s putovanja ne dostavlja dokumentacija o tome.

“Plantaže” su dobile duplo negativno mišljenje, a prema procedurama takve izvještaje DRI šalje Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT). “Vijesti” čekaju odgovor od tužilaštva koje će korake u ovom slučaju preduzeti. Izvršna direktorka “Plantaža” je Verica Maraš, a predsjednik Odbora direktora Veselin Vukotić.

Podaci iz izvještaja DRI pokazuju da su “Plantaže” krajem 2018. godine potpisale ugovor o kreditu s Adiko bankom od milion eura za obrtna sredstva na tri godine, a godinu ranije, u aprilu, kod iste banke su uzele dva miliona na šest godina za investicije. Od Lovćen banke je u novembru 2018. godine na četiri godine uzeto 800.000 eura za obrtna sredstva i plaćanje obaveza, a u maju 2017. godine kod CKB banke je za reprogram uzeto 771,64 eura na dvije godine. DRI navodi da je u oktobru 2018. Komercijalna banka odobrila 400.000 eura za obrtna sredstva, a prethodno u januaru 2016. godine 1,8 miliona eura. Kredit iz 2016. godine je iskorišćen za zatvaranje postojećeg od 1,1 milion, a ostatak novca od 700.000 “Plantaže” su potrošile za izmirenje poreskih obaveza.

Od Sosiete banke je u martu 2017. godine uzeto 2,5 miliona eura na sedam godina i grejs periodom od devet mjeseci. Taj kredit je bio namjenski za novu liniju za flaširanje... Kod iste banke je u aprilu 2017. uzeto je 2,5 miliona koji su definisani kao dugoročni rivolving kredit koji je dospijevao na naplatu u aprilu prošle godine.

Plantaže imaju kredit kod Investiciono-razvojnog fonda(IRF) od dva miliona za obrtna sredstva za koji je Odbor direktora donio odluku u decembru 2018. godine i 3,5 miliona kredita koji je od IRF-a uzet u oktobru 2017. godine na sedam godina za investiranje izgradnje hladnjače, kotla na bio masu i adaptacija flaširnice.

Dug prema dobavljačima šest miliona eura

“Plantaže” su na kraju 2018. godine dobavljačima dugovale 5,92 miliona eura i one su u odnosu na uporedni godišnji period uvećane za 299,137 eura ili za 5,31%.

“Dug prema domaćim dobavljačima je 3,09 miliona, a prema strancima 2,83 miliona” navodi se u izvještaju.

DRI je saopštila podatak da su na kraju decembra 2018. godine “Plantaže” imale 2,13 miliona repogramiranog poreskog duga koji se redovno isplaćivao u mjesečnim ratama od 60.870 hiljada eura. Dodaje se da je taj dug u potpunosti isplaćen u martu i aprilu ove godine.

Bonus video: