Putu za Čevo rasla cijena, a nema ni analize isplativosti

Cijena izgradnje ovog puta porasla sa 28 na 33 miliona

59534 pregleda 190 reakcija 63 komentar(a)
Sa predizbornog početka radova u julu ove godine: Milo Đukanović na Čevu, Foto: predsjednik.me
Sa predizbornog početka radova u julu ove godine: Milo Đukanović na Čevu, Foto: predsjednik.me

Za posao gradnje puta od Cetinja do Čeva, ugovorenog za 33 miliona eura, ne zna se da li je ekonomski isplativ i zašto je bio prioritet da se gradi. Do danas Uprava za saobraćaj nije objavila kost benefit analizu, koja bi utvrdila isplativost investicije, a što je preporuka relevantnih međunarodnih institucija za sve velike investicije.

To je „Vijestima“ saopštila pravna savjetnica nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović.

“Građani bi svakako željeli da imaju najbolje puteve, ali mi nijesmo Švedska, mi smo jedna siromašna država koja nema dovoljno vrtića, škola, domova za stare ili dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama, naše bolnice su ruinirane, a putevi i u razvijenim prigradskim područjima su propali, pa se postavlja pitanje ko je i zašto odlučio da nam u ovom trenutku treba baš put od Cetinja do Čeva”, kazala je Mrdovićeva.

Ona je napomenula da ”građane niko nije pitao šta su nam prioriteti, te se stiče utisak da se ubacivanjem raznih saobraćajnica u kapitalne investicije zapravo obezbjeđuju višemilionski poslovi favorizovanim kompanijama, koje se bave gradnjom puteva”.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je ugovoreni put Cetinje - Čevo za 33 miliona eura zaista ekonomski isplativ i zašto je bilo prioritet da se on gradi, direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača kazao je da je „osnov za utvrđivanje prioriteta rekonstrukcije/izgradnje putne infrastrukture predstavlja važeća planska dokumentacija, odnosno, smjernice Prostornog plana do 2020, što se odnosi i na izgradnju magistralnog puta Cetinje - Čevo - Nikšić.

Kako je cijena rasla

Sam tender za put od Cetinja do Čeva obilježen je nizom kontroverzi, a upitna je finansijska dinamika njegove realizacije.

“Kada ulazite u projekat od preko 30 miliona, morate tender da pripremite bez greške, ali to ovdje nije bio slučaj. Prvo ću podsjetiti da je Uprava za saobraćaj početkom prošle godine posao procijenila na 28 miliona, a onda par mjeseci kasnije ga povećala na 37 miliona, ali je ostalo nejasno zašto i kako je došlo do uvećanja od devet miliona”, istakla je Mrdović.

Prema Zakonu o javnim nabavkama, finansijska sredstva moraju biti obezbijeđena, osim kada je riječ o višegodišnjoj nabavci, što je ovdje slučaj.

Parača napominje da je ugovoreni rok izgradnje magistralnog puta Cetinje - Čevo tri godine od uvođenja izvođača u posao, te da će iz kapitalnog budžeta ove godine biti obezbijeđeno za tu namjenu četiri miliona od ugovorena 33. Mrdovićeva smatra da se u investiciju ušlo bez prethodno regulisanih finansijskih elemenata, “što bi dodatno mogla zakomplikovati korona kriza u zemlji”.

Tenderi

“Posao je dodijeljen nakon sprovedena dva tendera. Na prvom je kriterijum za izbor najpovoljnije ponude bila najniže ponuđena cijena, a nakon što je državna komisija ukazala na nezakonitosti u dodjeli posla na ovom tenderu, Uprava ga je poništila i objavila drugi”, podsjetila je Mrdović.

Međutim, na drugom tenderu Uprava je promijenila kriterijum pa to više nije bila najniža, već ekonomski najpovoljnija cijena.

“Zahvaljujući tome, Uprava je posao dala nikšićkoj firmi ‘Mehanizacija i programat’ za 33 miliona, iako je to bilo skuplje za 1,3 miliona u odnosu na drugorangirani ‘Bemax’, koji je ponudio 31,7 miliona”, kazala je Mrdovićeva. Drugi tender je bio obilježen žalbenim postupcima, a državna komisija je na kraju navela da nije bilo ograničenja tržišne konkurencije, ali to nije obrazložila.

Na prvom tenderu „Mehanizacija i programat“ ponudila je cijenu od 36,88 miliona, a „Bemax“ od 36,87 miliona, značajno više nego na drugom.

Izgradnja puta podrazumijeva i javnu rasvjetu, na kojoj će biti ugrađene led sijalice.

“Tenderom su tačno propisane specifikacije koje one moraju da zadovolje, uključujući čak i boju kućišta, što je zakonski nedopušteno. Ugradnja led sijalica je inače posao po kojem je prepoznata i firma „BB Solar“, u kojoj pola vlasništva ima Blažo Đukanović”, navela je Mrdovićeva

Žurba

Koliko se žurilo da se posao što prije dogovori, pokazuje i da u vrijeme sprovođenja tendera Uprava za saobraćaj nije obezbijedila građevinsku dozvolu, već je zahtjev podnijela u maju ove godine, a nejasno je i da li su regulisani svi imovinski odnosi.

Rok za završetak posla je tri godine od uvođenja izabranog ponuđača u posao, a to je trenutak dostavljanja građevinske dozvole, revidovanog glavnog projekta i rješenja o imenovanju stručnog nadzora.

“Uprava je naknadno predvidjela da izvođač može tražiti produženje roka, ako nije kriv što kasni s radovima, a to su sljedeće situacije: prirodni događaj (požar, poplava, zemljotres, pa čak i neuobičajeno loše vrijeme), odluke nadležnih organa, izmjena projekta, nemogućnost plaćanja ili obezbjeđenja stručnog nadzora”, navela je Mrdovićeva.

Đukanović “otvorio radove”, još bez građevinske dozvole

Predsjednik države Milo Đukanović je 12. jula ove godine govorio o putu Cetinje - Čevo - Nikšić, navodeći da će donijeti ekonomske benefite za Cetinje i Nikšić, kao i Čevo, te ukupno za Crnu Goru. O detaljima ekonomskih benefita nije govorio.

“Kako su tada prenijeli mediji, svečanost je bila upriličena povodom početka radova na ovom putu, ali je nejasno o kakvom se početku radova može govoriti, kada na sajtu Ministarstva za održivi razvoj nema informacije da je izdata građevinska dozvola za ovaj put, a što je jedan od uslova za početak radova”, primijetila je Mrdovićeva.

Ni juče nije bilo zvaničnog podatka da je izdata građevinska dozvola.

Bonus video: