Moguć novi reprogram za vraćanje duga na 24 rate

“Imajući u vidu da je Ministarstvo finansija zaduženo za kreiranje poreske politike i izradu zakonskih i podzakonskih akata u oblasti oporezivanja, to će konačna odluka o ovoj inicijativi, kao i pojedinačne odredbe nacrta uredbe o kojem će odlučivati Vlada zavisiti od istog”, rekli su iz Poreske uprave
301 pregleda 0 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.06.2018. 18:13h

Poreska uprava uputila je Ministarstvu finansija inicijativu za donošenje podzakonskog akta kojim bi se poreskim obveznicima koji nijesu ušli u reprogram, omogućilo da dospjeli poreski dug izmire u ratama, i to na najviše 24 mjesečne rate, rekli su “Vijestima” iz Poreske uprave. To je, kako su naveli iz PU, u skladu sa preporukama eksperata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Imajući u vidu da je Ministarstvo finansija zaduženo za kreiranje poreske politike i izradu zakonskih i podzakonskih akata u oblasti oporezivanja, to će konačna odluka o ovoj inicijativi, kao i pojedinačne odredbe nacrta uredbe o kojem će odlučivati Vlada zavisiti od istog”, rekli su iz Poreske uprave na čijem je čelu Miomir M. Mugoša. Riječ je o obavezama nastalim nakon 1. aprila 2017.

Iz PU su objasnili da je inicijativa pokrenuta imajući u vidu efekte Uredbe o odloženom plaćanju poreza na dobit pravnih lica i Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, koji doprinose efikasnijoj naplati poreza, posebno kod onih obveznika koji nijesu u mogućnosti da jednokratno izmire dospjele poreske obaveze. Prema podacima PU, ukupan poreski dug za godinu je smanjen 117 miliona eura i u decembru 2017. godine je iznosio 450,74 miliona.

Zakon o reprogramu poreskog duga usvojen je krajem 2016. godine. Za reprogram se na početku prijavilo skoro 6,5 hiljada, a uslovi su bili da uplate jednokratno 10 odsto ukupnog duga na početku, a preostali dio plaćaju u 60 mjesečnih rata.

PU je nedavno počela proces prinudne naplate poreskog duga protiv 750 preduzeća koja ne plaćaju redovno obaveze prema prihvaćenom reprogramu. Ako ove mjere ne budu dale rezultate, sljedeća mjera, kako su najavili, biće pokretanje stečaja. PU je do sada podnijela predlog za pokretanje stečaja za preduzeća Komerc Keka, Put Bar i Montenegro Security Service Podgorica, kojima su rješenja o reprogramu ukinuta zbog neizmirivanja jednokratne uplate, a kod kojih ostalim mjerama prinudne naplate nije bilo moguće naplatiti poreski dug od ukupno 2.967.242,54 eura, pri čemu su u međuvremenu dospjele i ostale neizmirene obaveze istih.

Bonus video: