Presuda po tužbi malih akcionara EPCG 16. februara: Da li su zakinuti za pola miliona?

Miličković je siguran da će 16. februara biti lijepih vijesti za 7.000 bivših akcionare EPCG, koji su “opljačkani za 504.000 eura”.
168 pregleda 2 komentar(a)
Potpisivanje ugovora o privatizaciji EPCG, Foto: Savo Prelević
Potpisivanje ugovora o privatizaciji EPCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.01.2018. 08:24h

U Osnovnom sudu okončana je višegodišnja rasprava u sporu nastalom po tužbi manjinskih akcionara Elektroprivrede, koje predvodi Vasilije Miličković, protiv Komisije za hartije od vrijednost (KHOV), Centralne depozitarne agencije (CDA), Vlade i Savjeta za privatizaciju zbog načina na koji su akcije malih vlasnika EPCG otkljupljene 2009. od italijanske kompanije A2A, a manjinski akcionari zakiniti tokom obavljanja kupoprodajne transakcije na berzi.

Sudija Arsenije Gatolin najavio je da će odluku u ovoj pravnoj stvari donijeti 16. februara i da će je parničnim strankama poslati poštom.

Tužioci su zatražli da se usvoji tužbeni zahtjev jer, kako su istakli, na osnovu svih provedenih dokaza proizilazi “da je KHOV suprotno zakonu uredila proceduru za saldiranje kojima je omogućeno da tužiocima bude uplaćen iznos manji od kupoprodajne cijene akcija, a CDA je takvo saldiranje dozvolila, odnosno, registrovala je prenos akcija sa tužilaca na A2A iako nije imala potvrdu da je na račune tužilaca prenesena kupoprodajna cijena akcija”.

Punomoćnici tuženih tražili su od suda da se tužba odbije kao neosnovana te da su u svemu postupali prema zakonskoj regulativi. Neki od njih, između ostalog, tvrde i da je ovaj “tužbeni zahtjev zastario”.

Miličković je siguran da će 16. februara biti lijepih vijesti za 7.000 bivših akcionare EPCG, koji su “opljačkani za 504.000 eura”.

“Pravda je duga, ali dostižna. Ako se odbrana tuženih zasnivala na paušalnoj tvrdnji zastarjelosti, to slikovito govori o njihovoj nemoći pred pregrštom neoborivih dokaza da su mali akcionari oštećeni u procesu otkupa akcija. Dokaz koji se dugo čekao od strane Prve banke da je tek 30.09.2009. na račun brokera kupca akcija uplaćen iznos novca, jasno govori da je potvrda od Prve banke, koja je izdata 28. septembra 2009, lažna i falsifikat po svim parametrima”, naveo je Miličković.

On je dodao da “postupajući sudija ima i priznanje kupca akcija kompanije A2A i KHOV-a da su manjinski akcionari imali pravo da slobodno biraju brokera i banku preko koje će izvršiti prodaju svojih akcija, kako se uostalom i desilo u praksi, jer niko od tužilaca nije imao bilo kakav kontakt ili ugovor”.

Bonus video: