Prođoše još jedni izbori, a žičara Kotor - Lovćen nije ugovorena

Vlada prije mjesec izabrala koncesionara. Pregovori još traju, a očekivalo se da će ugovor za gradnju biti potpisan prije izbora

17445 pregleda 24 reakcija 15 komentar(a)
Projektovana pozicija žičare s pogledom na Boku, Foto: Arhiva Vijesti
Projektovana pozicija žičare s pogledom na Boku, Foto: Arhiva Vijesti

Rok za potpisivanje ugovora za izgradnju žičare Kotor - Lovćen između Vlade i konzorcijuma koji čine firme kompanije Novi Volvox i Leitner nije definisan, pregovori su u toku i o njihovom ishodu javnost će biti obaviještena, rečeno je zvanično “Vijestima” u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT).

Izgradnja ove žičare se pominje 20-ak godina, najčešće u predizbornim kampanjama. Ove godine se najviše otišlo u pripremi projekta, a očekivalo se da će ugovor biti potpisan prije izbora 30. avgusta.

Vlada je početkom avgusta zadužila MORT da počne pregovore s konzorcijumom “Leither - Žičara Kotor 1350” o zaključenju ugovora o koncesiji.

Konzorcijum je jedini ponuđač na javnom pozivu koji je MORT raspisao 6. juna za dodjelu koncesije za gradnju žičare. U konzorcijumu su italijanski “Leither” i podgorički “Novi Volvoks”.

Pregovori

“Imenovani tim za pregovore je odmah nakon verifikacije Vladinog zaključka počeo pregovore s prvorangiranim ponuđačem oko zaključivanja ugovora i oni su u toku. Rok za potpisivanje ugovora nije definisan. O ishodu pregovora javnost će biti obaviještena, budući da predlog odluke o davanju koncesije, nakon završenih pregovora, usvaja Vlada”, rekli su u MORT-u.

Lokacija koncesije za izgradnju žičare Kotor - Lovćen određena je Prostornim planom posebne namjene za NP Lovćen. Predviđena koncesija za ovaj projekat je 30 godina, od datuma ispunjenja preduslova predviđenih u nacrtu ugovora o koncesiji. Taj period uključuje i vremenski period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na jednu godinu, kao i operativni period u trajanju od preostalih 29 godina.

Prema analizi koncesionog dokumenta, koje je uradilo Ministarstvo, ulaznice za vožnju žičarom bi koštale 15 i 20 eura, a ukupni godišnji prihod za sedam mjeseci, koliko bi radila žičara, iznosio između 3,7 i 4,7 miliona.

Uslovi tendera

Na tender koji je početkom juna raspisao MORT mogao se prijaviti ponuđač koji je za posljednje tri fiskalne godine imao prosječnu pozitivnu dobit koja nije manja od pet miliona eura, kapital pet miliona eura i prosječni promet od najmanje 100 miliona. Uz to, uslov je bio i da ponuđač (ili član konzorcijuma) ima ili je zaključio ugovor o konzorcijumu s licem koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Planirana trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora (u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor s Tivtom) i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 miliona eura, a minimalni iznos koncesione naknade je 15 odsto od ostvarenog profita na godišnjem nivou. Svi objekti i oprema nakon isteka perioda koncesije prelaze u vlasništvo države.

Tenderska komisija je ustanovila da je konzorcijum dostavio ispravnu ponudu, ali u dokumentima Vlade nema javno dostupnih podataka o detaljima ponude.

Novi Volvoks: Posvećeni realizaciji projekta

Iz kompanije “Novi Volvoks” su “Vijestima” kazali da su pregovori s Vladom još u toku.

“Konzorcijum ‘Leither - Žičara Kotor 1350’ apsolutno je posvećen realizaciji ovog projekta u saradnji s Vladom. Smatramo da je od velikog značaja kako za konzorcijum, tako i za Crnu Goru”, kazali su iz kompanije.

Bonus video: