Alter modus najveća mikrofinansijska institucija u crnoj gori

EBRD: Alter Modus-u dva miliona eura za dalje kreditiranje preduzeća

Saopštili da će se finansiranje koristiti za kreditiranje lokalnih preduzeća kojima su potrebna kratkoročna obrtna sredstva ili podrška likvidnosti nakon dramatičnog smanjenja ekonomske aktivnosti usljed nametanja dalekosežnih zdravstvenih mjera u Crnoj Gori

4076 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je zajam od dva miliona eura mikrofinansijskoj instituciji Alter Modus za pomoć u suzbijanju uticaja pandemije koronavirusa na ekonomiju.

Iz EBRD-a su saopštili da će se finansiranje koristiti za kreditiranje lokalnih preduzeća kojima su potrebna kratkoročna obrtna sredstva ili podrška likvidnosti nakon dramatičnog smanjenja ekonomske aktivnosti usljed nametanja dalekosežnih zdravstvenih mjera u Crnoj Gori.

"Kredit će doprinijeti daljem funkcionisanju ekonomije tako što će smanjiti pritisak na likvidnost i podržati privatni sektor u prevazilaženju direktnih implikacija pandemije", navodi se u saopštenju.

Alter Modus je najveća mikrofinansijska institucija u Crnoj Gori sa tržišnim učešćem od 75 odsto u ukupnoj aktivi i kreditnim zajmovima u sektoru mikrofinansiranja. Opslužuje oko 21,5 hiljada malih i srednjih preduzeća i maloprodajnih klijenata preko 18 svojih filijala i poslovnica širom zemlje.

"Kredit EBRD-a dolazi iz njenog Okvira za otpornost, seta mjera podrške za postojeće klijente koji su pogođeni krizom koronavirusa", dodaje se u saopštenju.

Nakon izbijanja pandemije, kako su kazali, EBRD je značajno pojačao svoj angažman i izvijestio o rekordnim opredjeljenjima u iznosu većem od pet milijardi eura u prvih šest mjeseci ove godine, u poređenju sa 3,7 milijardi eura godinu ranije.

"Banka očekuje da će uložiti cjelokupnu investiciju do 21 milijarde eura u periodu ove i naredne godine za borbu protiv ekonomskog uticaja Covid-19", kazali su iz EBRD-a.

EBRD je počela da investira u Crnu Goru 2006. godine. Do danas je banka uložila više od 700 miliona eura u preko 70 projekata u korporativni, finansijski, energetski i infrastrukturni sektor crnogorske ekonomije.