Simović: Poljoprivreda značajno odmakla na putu ka EU

Simović je rekao da je za Crnu Goru posebno značajna najavljena pomoć u oblasti unaprijeđenja poljoprivrede i bezbjednosti hrane
177 pregleda 1 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Mpr.gov.me
Milutin Simović, Foto: Mpr.gov.me
Ažurirano: 19.01.2018. 15:42h

Crnogorska poljoprivreda je značajno odmakla na putu ka Evropskoj uniji (EU), saopštio je resorni ministar Milutin Simović i dodao da je u tom pravcu veoma važno što će proizvođači uskoro početi da koriste IPARD program podrške.

Simović se u Berlinu, na sastanku sa ministrom hrane i poljoprivrede Njemačke Christianom Schmidtom, zahvalio na kontinuiranoj podršci njemačke Vlade u procesu evropskih integracija Crne Gore u raznim oblastima, uključujući poljoprivredu.

Iz Ministarstva su saopštili da je Simović učestvovao u četvrtak na svečanosti povodom otvaranja Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA) i najvećeg svjetskog sajma poljoprivrede, hrane i hortikulture - Zelena nedjelja, koji se održavaju u Berlinu.

Schmidt je kazao da sa pažnjom prati napredak koji Crna Gora ostvaruje u procesu evropskih integracija, a posebno u oblasti poljoprivrede.

On je naveo da će Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na evropskom putu.

Schmidt je, otvarajući skup, podsjetio na značaj zajedničkog odgovora na brojne izazove u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kako bi se uspostavio balans između rastuće globalne tražnje za hranom i očuvanja prirodnih resursa i životne sredine.

Mađarski ministar poljoprivrede, Šandor Fazekaš, najavio je nastavak podrške te zemlje i ponudio pomoć u cilju jačanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori.

On je pozvao eksperte iz Crne Gore da posjete Mađarsku.

Simović je rekao da je za Crnu Goru posebno značajna najavljena pomoć u oblasti unaprijeđenja poljoprivrede i bezbjednosti hrane.

Simović i Fazekeš su konstatovali da je potrebno jačati trgovinske veze između Crne Gore i Mađarske, s obzirom na to da sve veći broj turista iz Mađarske posjećuje Crnu Goru.

Iz Ministarstva su naveli da se Simović sastao i sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije, Dejanom Židanom, sa kojim je razgovarao o daljim aktivnostima na sprovođenju Akcionog plana saradnje dvije zemlje, potpisanog u aprilu prošle godine.

Židan je kazao da će Slovenija nastaviti da pruža ekspertsku podršku Crnoj Gori u sprovođenju zahtjeva iz pregovaračkog procesa u poglavljima 11, 12 i 13 koja se odnose na poljoprivredu, bezbjednost hrane i ribarstvo.

"Dogovorena je posjeta Sloveniji 45 mladih crnogorskih poljoprivrednika koji su u prošloj godini bili korisnici podrške Ministarstva, kroz prvi put kreiranu mjeru za mlade farmere. Mladi poljoprivrednici iz Crne Gore posjetiće tom prilikom i Austriju, što će biti izvanredna prilika da razmjene vrijedna iskustva sa kolegama iz ove dvije države EU“, dodaje se u saopštenju.

Simović će sjutra učestvovati u radu Samita ministara poljoprivrede koji se kao centralni događaj održava u okviru GFFA-a.

Evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phil Hogan, kazao je da Zelena nedjelja u Berlinu za oblast poljoprivrede predstavlja isto što i Davos za globalnu ekonomiju.

On je rekao da u fokusu nove politike EU treba da bude stvaranje pretpostavki da evropski farmeri imaju veću zaradu nego trgovci, a što je sada obrnut slučaj.

Bonus video: