Bivši radnici Vektra Boke: Nastavlja se pljačka preduzeća

"Ponovo upozoravamo na nezakonitosti od strane Vektra Boke, Privrednog suda i Poreske uprave, kao i Tužilaštva, da ponovo vrše pljačku, a postoji osnovna sumnja da za Vektra Boku prilikom privatizacije nije dat ni jedan cent jer Tužilaštvo se još uvijek nije oglasilo povodom toga da demantuje naše sumnje”

2698 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Bivši radnici Vektra Boke, koje predvodi Đorđe Rajak tvrde da su iz medija saznali za pravosnažnu presudu u korist Elektroprivrede, a na štetu njihovog preduzeća i ističu da je "nastavljena pljačka" tog preduzeća "uz pomoć Privrednog suda, Poreske uprave i odlazeće crnogorske Vlade".

"Iz medija smo za pravosnažnu sudsku odluku koju ne bi komentarisali ali s tim u vezi osvrćemo se ponovo na poslodavca koji nezakonito krčmi imovinu Boke za ostvarenje ličnih Interesa ili nekih firmi kako se zovu "sestre", a mi radnici i ako po Ustavu, zakonu i međunarodnim konvencijama trebalo smo biti prvi namireni. Tako na objekat koji se nalazi na pjeni od mora prodat je za besmislicu i ako je njegova vrijednost mnogo veća. Procijenjena vrijednost bila više od million eura, a prodat za oko 550.000 eura”, istakao je Rajak.

Radi se o Centru Igalo, na samom šetalištu u Herceg Novom, nekadašnji restoran "Levanger".

"Vijesti" su nedavno objavile da je Apelacioni sud CG odbio kao neosnovanu žalbu firme “Vektra Boka” u reorganizaciji, u vlasništvu Dragana Brkovića, i time potvrdio presudu Privrednog suda kojom je objekat površine 211 kvadrata u katastarkoj opštini Topla u Herceg Novom, pripao Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) zbog neplaćenih računa za struju dviju Brkovićevih firmi.

"Vektra Boka" je od 2012. ostala dužna 242.047 eura za neplaćenu struju EPCG, odnosno tadašnjoj funkcionalnoj cjelini Snabdijevanje, ali i Brkovićeva druga kompanija "Vektra Jakić" dodatnih 167.992 eura.

S obzirom na to da tužena Vektra Boka nije poštovala odredbe protokola iz polovine 2012, shodno Ugovoru o hipoteci zbog neizmirenog duga za struju, sproveden je postupak vansudske prodaje kojom je EPCG nakon 10 javnih pokušaja prodaje, kupila objekat za 560.000 eura.

"Ponovo upozoravamo na nezakonitosti od strane Vektra Boke, Privrednog suda i Poreske uprave, kao i Tužilaštva, da ponovo vrše pljačku što je dokaz gore nevedeno, a postoji osnovna sumnja da za Vektra Boku prilikom privatizacije nije dat ni jedan cent jer Tužilaštvo se još uvijek nije oglasilo povodom toga da demantuje naše sumnje”, dodao je Rajak.

Bivši radnici smatraju da je jedan od mogućih dokaza Aneks ugovora (o privatitaciji) iz 2011. br. 0102-3323/1 gdje se vidi "da je postojala garancija od 64 miliona eura, a koja nikad nije aktivirana".

"Zato smatramo da ni dinar nije plaćen za navodne kupljene akcije (bivše HTP oka) od fondova…Privredni sud da ne reaguje na pljačku imovinu Vektra Boke koja se pretače u privatne dzepove i ako je bio u obavezi da sprovede Plan reorganizacije po ustavnom zakonu i zakonu CG koga ne poštuje kao ustanove ni Privredni sud, ni PU pa smatramo da su u to umješani i elementi bivše Vlade CG i da je bivša Vlada u sprezi sa istim jer navodimo da novac od pet miliona eura nije vraćen na račun Vektra Boke,da Pu neće i ne mari o ustavnom zakonu da je u obavezi da radnike izmiri u dijelu poreza i doprinosa i da skine hipoteka nezakonito postavljena na imovinu Vektra Boke (vrijednu) cirka 25 miliona eura”, naglasio je Rajak.

Bonus video: