Zakazali sjednicu, proširena prijava

Akcionari EPCG treba da odluče o ugovoru o kupovinu uglja iz Pljevalja do kraja 2022. godine
78 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 18.01.2018. 19:26h

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Đoko Krivokapić zakazao je za 31. januar vanrednu skupštinu tog preduzeća na kojoj će se raspravljati o predlog ugovora o prodaji uglja iz Rudnika uglja (RUP) za potrebe Termoelektrane Pljevlja, u periodu od 01.04. 2018. do 31.12.2022. godine.

Tokom petogodišnjeg perioda definisana je cijena uglja, za garantovanu donju prosječnu toplotnu moć od 9.211 KJ/kg za isporučene minimalne količine, u iznosu od 24 eura po toni. Za sve količine isporučene shodno zahtjevu EPCG preko godišnje minimalne količine utvrđene, cijena se uvećava za pet odsto, a ugalj toplotne moći ispod 6.280 kJ/kg, prema predloženom ugovoru, neće se obračunavati, niti plaćati.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković juče je odmah vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću dopunio prethodno podnijetu krivičnu prijavu protiv Krivokapića i ostalih članova borda i izvršnog direktora Igora Noveljića.

“Umjesto da Odbor direktora EPCG i njegov menadžment poštuju direktive EU o ograničenom radu TE Pljevlja na 20.000 sati (7.000 h godišnje) i ni u kom slučaju ne potpisuju ugovore za isporuku uglja duže od tri godine, Odbor direktora u EPCG (dva akcionara sa 99% akcija) ignoriše tu direktivu i predlaže Skupštini EPCG predlog izuzetno štetnog ugovora na pet godina, a sa Rudnikom uglja Berane je potpisan na 10 godina”, istakao je Miličković u dopunjenoj prijavi.

On je kazao da će njegovo udruženje predložiti da se ne prihvati ovakav ugovor, kao i da je nepotreban trošak da se nesaglasnim akcionarima obezbijede prava da im se otkupe akcije, jer su nakon smjene menadžmeta A2A u EPCG akcije na Montenegroberzi porasle 40 odsto.

Miličković je podsjetio da je dio malih akcionara upozorio odbor direktora da bi sa investicijom od 13 miliona eura u novi rudnik uglja u Pljevljima, gdje bi cijena koštanja bila oko 12 eura/t, EPCG prve godine uštedjela “minimum 20 miliona eura u odnosu na predloženu cijenu i tako svake godine dok traje rad TE Pljevlja, sve drugo je pogubno za EPCG i državu”.

On je upozorio da TE Pljevlja ima ispravnu vagu, ali da se ugalj ne mjeri na njoj, kao i da TE posjeduje svoju laboratoriju, ali da se analize uglja rade samo u ''izuzetnim'' prilikama.

“Analize uglja po zakonu moraju se vršiti na sličnim uređajima prilikom vršenja ispitivanja, kako u RUP, tako i TE Pljevlja”, istakao je Miličković i napomenuo da analize treba raditi svakodnevno.

Obrenić: Manite se nebuloza da cijena uglja može biti jeftinija

Sindikat Rudnika uglja, čiji je predsjendik Miloš Obrenić , pozvala je Vasilija Miličkovića, i “neke druge plaćenike energetskog lobija“, da ne komentarišu poslovanje Rudnika i odnose sa EPCG jer se “ne razumiju dovoljno u tu problematiku”.

„Pošto već duže vrijeme slušamo 'savjete' i nebuloze o stanju u Rudniku i otvaranju novih kopova za potrebe TE po cijeni 10-12 eura po toni, izražavamo javno neslaganje i pozivamo sve njih da se manu besmislica, paušalnih ocjena sa providnim namjerama”, navodi se u saopštenju sindikata.

Oni su naveli da je ideja o otvaranju novih kopova za njih dobra, jer bi značila nova zaposlenja, ali je nerealna jer u Matarugama nije izvršeno detaljno geološko istraživanje.

“Što se tiče cijene uglja iz maočkog basena, udaljenog od TE 30 kilometara, očito gospodin nema pojma o složenosti eksploatacije, bez obzira na rezerve od 100 miliona tona kvalitetnog uglja. Neka se pita kolika je cijena beranskog uglja za TE trenutno istog ili lošijeg kvaliteta od pljevaljskog pa će možda tada shvatiti da griješi“, ističe Obrenić .

Za njega je neshvatljivo da EPCG traži umanjenje cijene uglja, koja miruje 20 godina, a da se cijena struje povećava svake godine. On je podsjetio da građani ugalj plaćaju 58,4 a TE 25 eura po toni. Obrenić tvrdi da su zarade u Rudniku prije 20 godina kada je imao 2.000 radnika bile veće negu u EPCG, a sada, kada imaju 700 radnika, plate su za 25 odsto manje u odnosu na EPCG.

Bonus video: