Vlada donijela odluku o izradi plana koridora dalekovoda

Planom će se, kako je objašnjeno, utvrditi optimаlni uslovi i prаvilа zа izgrаdnju, korišćеnjе i održаvаnjе infrаstrukturnih sistеmа u koridoru, kаo i povеzivаnjе postoјеćе mrеžе u јеdinstvеni sistеm
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Sjednica Vlade, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Vlada Crne Gore, Sjednica Vlade, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 18.01.2018. 16:25h

Vlada je danas donijela odluku o izradi Detaljnog prostornog plana koridora dalekovoda Pljevlja 2 – Bajina Bašta, za dionicu na teritoriji Crne Gore, čijom izgradnjom će se omogućiti razmjena električne energije sa susjednim sistemima.

“Detaljnim prostornim planom utvrdiće se dugoročne osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite infrastrukturnog koridora, obuhvatajući i druge infrastrukturne sisteme”, navodi se u saopštenju Vlade.

Planom će se, kako je objašnjeno, utvrditi optimаlni uslovi i prаvilа zа izgrаdnju, korišćеnjе i održаvаnjе infrаstrukturnih sistеmа u koridoru, kаo i povеzivаnjе postoјеćе mrеžе u јеdinstvеni sistеm.

“Izgradnjom dalekovoda omogućiće se razmjena električne energije sa susjednim sistemima, poboljšati snabdijevanje pojedinih područja i većih gradova Crne Gore, kao i priključivanje novih izvora električne energije i smanjenje gubitaka”, navodi se u saopštenju.

Cilj izrade Detaljnog prostornog plana je da se, na osnovu urađenih analiza i varijantnih rješenja, predloži najbolji model valorizacije i zaštite prostora. Vlada je donijela i odluku određivanju rukovodilaca izrade plana.

Vlada je danas utvrdila platformu za učešće predsjednika Vlade Duška Markovića na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma, koji se od 23. do 26. januara održava u švajcarskom Davosu.

„Marković će na poziv osnivača i izvršnog direktora Svjetskog ekonomskog foruma, Klausa Schwaba, učestvovati na godišnjem sastanku, što je prvi put da predsjednik Vlade učestvuje u toj funkciji na skupu koji okuplja najistaknutije ljude iz poslovnog svijeta, ekonomije, politike, akademske zajednice i civilnog društva na globalnom nivou“, kazali su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Oni su dodali da će Marković, zajedno sa liderima država Zapadnog Balkana, učestvovati na sastanku na temu ubrzanja dugoročnog razvoja regiona. Sastanku će prisustvovati ministar vanjskih poslova Norveške i član Upravnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma, Borge Brende, komesar za proširenje EU, Johannes Hahn, predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov i podsekretar UN za politička pitanja, Jeffrey Feltman.

Marković će, pored sesije posvećene razvoju zemalja Zapadnog Balkana, imati niz susreta sa učesnicima foruma.

Vlada je danas dala saglasnost na predloge plana rada i finansijskog plana preduzeća Monte put za ovu godinu i usvojila izvještaje o realizaciji planskih dokumenata za prošlu.

Vlada je, povodom obilježavanja 12. godišnjice željezničke nesreće na Bioču, odredila delegaciju koja će položiti vijenac na spomen obilježje stradalim putnicima. U delegaciji će biti potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutin Simović i ministri saobraćaja i pomorstva i odbrane, Osman Nurković i Predrag Bošković.

Bonus video: