kontrolisaće poslovanje narednih dana

Poreznici ušli u Monte Credit

Centralna banka je upozorenjem od 27. decembra 2019. obavijestila Monte Credit o mjerama koje mora sprovesti u cilju otklanjanja nepravilnosti u poslovanju

5198 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Inspekcija Poreske uprave (PU) ušla je prije nekoliko dana u mikrokreditnu finansijsku instituciju (MFI) Monte Credit i kontrolisaće poslovanje narednih dana, saznaju “Vijesti”.

Posjeta ovoj mikrokreditnoj instituciji prije više od dva mjeseca najavljena je iz Poreske uprave jer, prema priznanju čelnika PU, nijesu je kontrolisali od 2012. godine.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo predmet i pokrenulo izviđaj u vezi sa sumnjičenjem o iznošenju novca iz ove MFI i utaji poreza, koje je 8. juna ove godine prijavio advokat Vaso Bečanović.

SDT-u je podnijeta krivična prijava protiv bivšeg izvršnog direktora Monte Credita Josipa Pecirepa i bivše direktorice, vlasnika i osnivača Monte Credita - holding kompanije Vision Fund Agroinvest Podgorica Caroline Tsilikounas zbog sumnje da su po odluci Borda firme (osnivača MFI) oštetili MFI sklapajući fiktivne ugovore o zajmu od 1.771.000 eura, sa svojim osnivačem, a “Crnu Goru za 159.390 eura, izbjegavajući plaćanje poreza na dobit u visini od zakonom propisanih devet odsto”.

Za podnosioca prijave sporna su najmanje četiri ugovora između MFI i njenog osnivača. Jedan ugovor o zajmu na iznos od 600 hiljada eura zaključen je 10. jula 2012, druga pozajmica osnivaču u iznosu od 91 hiljadu eura uslijedila je 5. septembra 2014. u iznosu od 91 hiljadu eura, a treća od 580 hiljada 5. novembra 2014. godine.

Krivičnom prijavom se sumnja da pozajmice Monte Creditu nijesu vraćene, da je osnivač iznio novac iz Crne Gore te da država je ostala uskraćena za neplaćeni porez.

Centralna banka je upozorenjem od 27. decembra 2019. obavijestila Monte Credit o mjerama koje mora sprovesti u cilju otklanjanja nepravilnosti u poslovanju.

Monte Credit je, kako je utvrđeno, vršio otpis potraživanja, odnosno proglašavao glavnicu dospjelom u cjelosti, a da pri tom nije raskidao ugovore o kreditu sa klijentima, nastavljajući tako da im obračunava mjesečnu kamatu, kako i prispijeva svakog mjeseca.

MFI Monte Credit je nastao 2012. godine iz bivše MFI Agroinvest. Prvobitna MFI nastala je iz bivše istoimene NVO Agroinvest, osnovane u Crnoj Gori 1999. godine

Preporučujemo za Vas