Prođe još jedan rok, auto-put nezavršen

Istekao je juče i drugi rok za završetak dionice auto-puta od Podgorice do Mateševa. Iz Ministarstva i CRBC-a ne odgovaraju na pitanja o novom roku, povećanju troškova i odgovornosti

40395 pregleda 343 reakcija 68 komentar(a)
Nema crvene vrpce, a niko nije kriv: sa obilaska gradilišta krajem 2019., Foto: Boris Pejović
Nema crvene vrpce, a niko nije kriv: sa obilaska gradilišta krajem 2019., Foto: Boris Pejović

I drugi rok za završetak dionice auto-puta od Podgorice do Mateševa juče je istekao, a iz Ministarstva saobraćaja i izvođača radova kineske kompanije CRBC ne odgovaraju u vezi sa tim kada će biti novi rok i koliko će još miliona koštati novo, treće odlaganje završetka radova.

Prvi rok za završetak radova na ovoj dionici od 41 kilometra bio je 11. maj prošle godine, pa je zbog velikog broja “nepredviđenih radova” kao i kašnjenja u početku, odložen za 30. septembar ove godine.

Već u martu ove godine najavljivano je moguće novo prolongiranje roka izazvano pandemijom koronavirusa i otežanim mogućnostima za dolazak radnika i materijala iz Kine.

Međutim, istoj kompaniji to nije smetalo da traži odlaganje rokova za završetak mosta “Pelješac” u Hrvatskoj gdje su takođe angažovani.

Ministar saobraćaja Osman Nurković je u Skupštini početkom juna kazao da će rok za završetak dionice biti produžen do ljeta 2020. godine.

Nurković
Nurkovićfoto: Boris Pejović

CRBC je prethodno tražio produženje, kao i da im se priznaju i plate novi vanredni troškovi.

Nurković je tada rekao da ne postoji osnov da kineska kompanija traži dodatni novac.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, moguće je da se CRBC-u priznaju dodatni troškovi od oko 20-ak miliona.

Bez odgovora

Iz Ministarstva saobraćaja i CRBC-a “Vijestima” ni juče nije odgovoreno na pitanja o kašnjenju radova i novim rokovima, a nijesu se ni sami zvanično oglasili u javnosti, s obzirom na to da je rok istekao a da nije potpisan novi aneks.

“Vijesti” su pitale da li je potpisan novi aneks ugovora o izgradnji i ako jeste koji je novi rok, kao i da li će novo pomjeranje rokova povećati cijenu izgradnje ove dionice.

Ministarstvo je dodatno pitano i da li će pokrenuti postupak naplate penala zbog novog kašnjenja.

Umjesto da se danas presiječe vrpca na prvim kilometrima auto-puta, koji su do sada plaćeni više od 800 miliona eura a ukupna cijena sa naknadnim radovima, kamatama, kursnim razlikama... mogla bi dostići 1,3 milijarde, iz Vlade i Nurkovićevog resora nastavljaju da ćute.

Novi rok kao i zahtjev za dodatnim plaćanjima treba da odobri nadzornik radova.

Vruć krompir

Novoj Vladi ostavljen je “vruć krompir” jer sa kineskim partnerom mora da se dogovori o nastavku radova, eventualnim naknadnim plaćanjima, da osigura dolarski kredit od 944 miliona od kineske Eksim banke od valutnog rizika, kao i da pronađe način kako će vraćati godišnje rate od oko 65 miliona eura koje počinju da dospijevaju već od jula naredne godine.

Nova vlast mora i da istraži šta se sve do sada dešavalo na ovom projektu, ko je kriv za dosadašnja kašnjenja, da li su realne i opravdane bile dosadašnje isplate i naknadni radovi...

Juče je trabalo da bude završena i prva faza petlje “Smokovac”, ali se ni to nije desilo.

Ona je jedan od djelova auto-puta koji iz nejasnih razloga nijesu navedeni u glavnom ugovoru o izgradnji ove dionice.

Lani je posebnim aneksom ugovora između Ministarstva i CRBC-a dogovorena njena izgradnja za dodatnih 30 miliona eura, a Kinezi su izgradnju prepustili svom najvećem podizvođaču, podgoričkoj firmi “Bemax”.

Da li važi ugovor o izgradnji?

Posebno pitanje na koje nadležni ne odgovaraju je da li je ugovor o izgradnji više uopšte na snazi s obzirom na to da je juče istekao rok za završetak izgradnje, a da nije potpisan aneks.

“Vijesti” su pitale Ministarstvo i CRBC da li sa 30. septembrom prestaje da važi ugovor o izgradnji i koje posljedice proizvodi neproduženje ugovora, ali nije stigao odgovor ni na to pitanje.

Nema pravnog akta koji definiše nove odnose između investitora i izvođača, a time se i obaveza za završetak preostalih radova dovodi u pitanje.

Bonus video: