Ispod 100 eura 3.550 penzija

41.000 penzionera prima penziju ispod minimalne zarade od 193 eura, što je skoro donja granica siromaštva
0 komentar(a)
Radisav Gibson, Foto: Arhiva Vijesti
Radisav Gibson, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.01.2018. 18:55h

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) je “uvrijeđena odnosom resornih ministarstava rada i zdravlja, kao i Vlade Crne Gore prema najstarijoj populaciji, gdje ogroman broj penzionera živi u neprimjerenim uslovima 21. vijeka. To je saopštio juče predstavnik te partije Radisav Korać.

“Ako se ima u vidu da preko 3.550 penzionera prima penziju ispod 100 eura, da 13.200 penzionera prima penziju ispod minimalne penzije koja iznosi 122 eura, ili oko 41.000 penzionera prima penziju ispod minimalne zarade od 193 eura, što je skoro donja granica siromaštva, ili blizu 69.000 penzionera prima penziju ispod prosječne penzije koja iznosi u 2017. godini 280 eura, uz to mnogi penzioneri izdržavaju članove porodice pa čak i treće generacije. Ako se ovome doda i činjenica da ima oko 53.000 nezaposlenih, suvišno je komentarisati kakvim životom živi više od trećine građana”, poručio je Korać.

Na drugoj strani, kako je dodao, Skupština, Vlada, ministarstva, razne agencije i institucije, nagrađuju svoje zaposlene 13. platom, varijabilom, raznim bonusima, od 200, 300, 500 pa i više, pa se nameće penzionerima logično pitanje od čijih para se dijele te nagrade.

“Posebno penzionere boli saznanje da se ove nadoknade dodjeljuju krijući od očiju javnosti. Čak se ove naknade daju poslanicima, ministrima i drugim licima čija su primanja malo je reći neskromno visoka za naše prilike”, istakao je Korać.

On smatra da je “uzalud nedavno Milo Đukanović izjavio da ova država ima veliki dug prema penzionerima, da su penzioneri izgradili ovu državu i da prema njima Vlada mora da ima najveće obaveze”.

“U tom smislu je govorio i predsjednik Vlade Duško Marković. Umjesto da se za Novu godinu najugroženijem dijelu ove populacije da pristojna pomoć, jer žive bijednim životom, a nije rijedak slučaj, da zbog nedostatka hrane i ljekova umiru i to sve više”, naglasio je Korać.

Korać napominje da se “treba ugledati na neke zemlje iz susjedstva, gdje su penzije, recimo, u Austriji do 1,5 hiljada eura povećane za 2,2 odsto, a od 1,5 hiljada do 2.000 eura 33 eura mjesečnog paušala, dok penzionerima sa visokim primanjima penzije nijesu povećavane”.

“Kod njih su i dječiji dodaci i druga davanja značajno povećani, što je humani i socijalni čin”, zaključio je Korać.

Bonus video: