Radnice "Laser Bleda": Nismo dobile i do četiri plate

Gazda Slovenac napustio firmu, ostavio dugove, vratio se u Sloveniju i promijenio ime
182 pregleda 0 komentar(a)
Jovanka Mićković, Sanida Kijamet, Foto: Arhiva Vijesti
Jovanka Mićković, Sanida Kijamet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.01.2018. 18:16h

Bivše radnice firme “Laser Bled” Jovanka Mićković i Sanida Kijamet reagovale su, u ime grupe bivših radnika tog preduzeća, na izjavu direktorke Sabrije Čekić Novović objavljenu u „Vijestima“ 28. decembra u tekstu „Gazda nestao i promijenio ime“.

„Čekić Novović je izjavila da nam je Džon Mark Kavčić ostao dužan jednu-dvije plate. Ima par nas kojima je ostao dužan i po četiri i po plate: Nafiji Kočan, Safiji Rastoder i Jovanki Mićković. Tri plate je ostao dužan Sanidi Kijamet i Sabini Šabotić. Dvije plate ostao je dužan Saveti Šćepanović i nešto manje od jedne plate Bojani Zečević. Osim plata nije uplaćen ni prekovremeni rad, a radile smo i tri mjeseca bez slobodnog dana”, navele su u reagovanju Mićković i Kijamet.

Bivše radnice reagovale su i na navode direktorke da je “u firmi bilo ukupno 12 ljudi, koji su je odmah napustili nakon što je raskinut ugovor sa Gintašom”.

“Što se tiče navoda u vezi sa napuštanjem, mi smo zajedno sa Čekić Novović ostali da radimo na istom mjestu samo u drugu firmi, a Čekić Novović je napustila tu firmu nakon 15 dana. Kao izvršni direktor gđa Čekić Novović bila je dužna i odgovorna za isplate, kao i za to da sva prava radnika budu poštovana. Mi radnici smo angažovali advokata, a i Čekić Novović zajedno sa nama, ali je uskoro ona odustala od toga. Nas radnike je kontaktirala osoba koja se predstavljala kao Renata, koja je vodila evidenciju o platama, interesovala se koliko su nam plata ostali dužni uz obećanje da će sve biti isplaćeno”, navele su Mićković i Kijamet.

Bivše radnice ističu da ne znaju koliko su tačni navodi Džon Mark Kavčića da nije ostao ništa dužan u Crnoj Gori, ali napominju da radnici znaju da nijesu isplaćeni.

“Vijesti” su objavile da direktorka preduzeća “Laser Bled” Sabrija Čekić Novović godinama ne može da dođe do vlasnika tog preduzeća Slovenca Džona Marka Kavčića, koji joj kako tvrdi sad već duguje 65 neto zarada (po 400 eura) ili ukupno oko 26.000 eura, niti kao odgovorno lice, bez njegove saglasnosti, može da ugasi ovu firmu. Slovenac je u međuvremenu promijenio ime, a crnogorska policija je sa njim imala kontakt preko Interpola.

Podgorički policajci su posredstvom Interpola još sredinom 2016. tražili pomoć i asistenciju kolega iz Slovenije koji su utvrdili da je gazda “Laser Bleda” u međuvremenu promijenio ime i da se sada zove Mark Matheyo Kavčić.

Iz dopisa sa slušanja, dobijenog posredstvom Interpola, proizlazi da je kompanija izmirila obaveze prema filijali u Podgorici i prema direktorki Sabriji. Kavčić je rekao policajcima da je direktorka zaposlila osobu, koja mu je „prijetila da se ne vraća u Crnu Goru, zbog čega je napustio kompaniju”.

Bonus video: