Dugove prave u jednoj, poslovanje nastavljaju u drugoj firmi bez plaćanja prethodnih obaveza

Čak 1.326 imena vlasnika ili direktora se pominje u najmanje dvije firme koje su odveli u blokadu. U Crnoj Gori česta pojava da se plaćanje dugova izbjegava osnivanjem nove firme
797 pregleda 13 komentar(a)
Euri, presuda, Foto: Shutterstock (Ilustracija)
Euri, presuda, Foto: Shutterstock (Ilustracija)
Ažurirano: 31.07.2018. 18:34h

Među gazdama i direktorima 20.000 nelikvidnih firmi u Crnoj Gori, čiji su poslovni računi blokirani zbog nezmirenih obaveza, čak 1.326 imena se pominje u najmanje dvije firme koje su odveli u blokadu. Po tri blokirane firme imaju 173 osobe. Imena sedam istih vlasnika ili direktora pominju se u šest firmi u blokadi, pet u isto toliko blokiranih firmi, a četiri osobe u 38 različitih firmi.

Ovi podaci do kojih su došle “Vijesti” pokazuju da je u Crnoj Gori u praksi moguće napraviti dugove na jednoj firmi, a zatim osnovati drugu i nastaviti poslovanje bez plaćanja prethodnih obaveza.

Apsolutni rekorderi, prema dostupnim podacima i istraživanju “Vijesti”, su Mark Stephen Pickering i Milan Garača, partneri u čak 10 blokiranih firmi, kao i njihov partner Rowlands Llion čije se ime pominje u odborima direktora osam zajedničkih firmi čiji su računi u blokadi zbog neplaćanja dugova.

Blokirane firme, kojima rukovode ove tri osobe bave se uglavnom prodajom ili preprodajom nekretnina, sopstvenih i tuđih, i razradom građevinskih projekata. To su firme registrovane u Podgorici sa nazivima: Blue Wave Construction, Blue Wave Property Development, Citadela Construction, Citadela Property Development, Jadran Consttruction, Jadran Property Development, Maestral Constructon, Maestral Property Development, Mogren Construction i Mogren Property Development.

Radi se mahom o firmama registrovanim u Crnoj Gori još 2007. ili 2008. godine, a među njihovim osnivačima se u registru često pominju samo brojevi pasoša bez imena osobe ili totalno nepoznata firma Eyes Abroad Montenegro, takođe iz Podgorice, koja je u stečaju od 15. oktobra 2010. godine. Osnivač te firme u stečaju, prema dostupnim podacima, u februaru 2007. godine bila je firma Eyes Abroad (Switzerland) AG.

Garača i Llion zajedno su, uz Gorana Đuričkovića, vlasnici u još jednoj kompaniji Owain Glyn DWR, čiji računi trenutno nijesu blokirani već prohodni u platnom prometu.

Nelikvidnost ili nesposobnost dužnika da izmiri obaveze u kraćem roku i nesolventnost, kao nesposobnost plaćanja obaveza u dužem roku su godinama gorući problema u crnogorskoj ekonomiji. Ipak, dugi niz godina vješti preduzetnici ili špekulanti, domaći i strani, u okviru važećih propisa nalaze način da nastave sa poslovanjem uprkos neizmirenim obavezama prema svojim klijentima i, po pravilu, državi. Osnivanjem druge ili većeg broja firmi širom Crne Gore sa novim računima u različitim poslovnim bankama oni na taj način vješto mogu da izbjegavaju plaćanje starih dugova čime se otvaraju mogućnosti i za nove zloupotrebe.

Veliki broj vlasnika i direktora čija se imena ponavljaju u upravama blokiranih firmi imaju još jednu ili više registrovanih firmi sa prohodnim poslovnim računima u bankama, koje mogu koristiti za nove dužničko-povjerilačke akrobacije.

Statistika do koje su došle „Vijesti“ pokazuje i nemoć nadležnih državnih inspekcijskih službi koje bi trebalo da se bave suzbijanjem ovakvih pojava u poslovanju i dužničko-povjerilačkim odnosima.

Iz Poreske uprave su obećali da će odgovoriti na pitanja “Vijesti” da li su istražilvali ovu pojavu i šta preduzimaju da bi spriječili ove zloupotrebe.

(Nastavak u sjutrašnjem broju)

Bonus video: