Potpisan Sporazum o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti

U socijalnoj djelatnosti radi nešto više od 1.000 zaposlenih, od toga je oko 600 zaposlenih učlanjeno u Sindikat iznačajan broj njih nema riješeno ili kvalitetno riješeno stambeno pitanje i ova sredstva će biti korisna za te ljude

3874 pregleda 2 komentar(a)
Sa potpisivanja Sporazuma, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Sa potpisivanja Sporazuma, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić potpisao je Sporazum o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti sa predsjednikom Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Nenadom Mijuškovićem, saopšteno je iz Ministarstva.

Tom prilikom ministar je iskazao zadovoljstvo što je kao član Vlade Crne Gore i resorni ministar potpisao jedan ovako važan sporazum za egzistenciju i status socijalnih radnika u Crnoj Gori.

„Radi se o jednom dugotrajnom procesu koji smo pripremali više godina. Njemu je prethodila izmjena Granskog kolektivnog ugovora u socijalnoj djelatnosti, gdje smo predvidjeli da se osnuje Stambeni fond Sindikata u socijalnoj djelatnosti iz kojeg će se zaposlenima odobravati stambeni krediti za pomoć u rješavanju njihovih stambenih potreba“, kazao je Purišić.

On je istakao da je riječ o važnoj oblasti i važnim pitanjima u vezi sa socijalnim statusom zaposlenih u socijalnoj djelatnosti.

„Vlada Crne Gore će u ovoj, i u naredne dvije godine izdvojiti po najmanje 125.000 eura u Stambeni fond socijalne djelatnosti i na taj način stvoriti inicijalna sredstva za odobravanje stambenih kredita i rješavanje stambenih potreba zaposlenih u socijalnoj djelatnosti“, rekao je Purišić.

On je rekao da je Vlada u budžetu za ovu godinu obezbijedila ta sredstva i biće uplaćena da kraja tekuće godine.

U socijalnoj djelatnosti radi nešto više od 1.000 zaposlenih, od toga je oko 600 zaposlenih učlanjeno u Sindikat iznačajan broj njih nema riješeno ili kvalitetno riješeno stambeno pitanje i ova sredstva će biti korisna za te ljude.

„Na ovaj način demonstriramo jedan unaprijeđeni socijalni dijalog koji priznaju i naši socijalni partneri, a koji je prepoznala i Evropska komisija u najnovijem Izvještaju o napretku Crne Gore“, istakao je Purišić.

Predsjednik SZSD Nenad Mijušković kazao je da je potpisivanje Sporazuma o podršci u rješavanju stambenih potreba od nemjerljivog značaja za sve zaposlene u socijalnoj djelatnosti Crne Gore.

„Ovim sprazumom definisano je, a što je za nas posebo važno, da se iznos novčanih sredstava i modalitet podrške u rješavanju stambenih potreba zaposlenih može uvećati u zavisnosti od broja pokrenutih projekata stambene izgradnje i mogućnostima Vlade ili drugih, opravdanih razloga“, istakao je Mijušković.

O preraspodjeli sredstava Stambenog fonda odlučivaće Skupština sindikata shodno Pravilniku o rješavanju stambenih potreba zaposlenih.

U narednim nedjeljama predstavnici Sindikata obići će sve ustanove socijalne i dječije zaštite širom Crne Gore i u neposrednoj komunikaciji zaposlenima predočiti sve tačke sporazuma.

„Želim da se zahvalim svim zaposlenim u socijalnoj djelatnosti što su strpljivo decenijama čekali da i oni dobiju podršku u rješavanju stambenog pitanja. Zahvaljujem se na saradnji i razumijevanju Vladi Crne Gore, predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija i generalnom sekretaru SSCG Dušku Zarubici“, dodao je Mijušković.

Potpisivanju sporazuma, kako je rekao, predhodila je četvorogodišnja intenzivna komunikacija sa resornim ministarstvima i Savezom sindikata Crne Gore.

Mijušković je kazao da Sindikat ove godine, zbog epidemije korona virusa, nije organizovaotradicionalno godišnje druženje i da suodlučili da sve ustanove socijalne djelatnosti nagrade plaketom za doprinos socijalnoj i dečijoj zaštiti.

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica čestitao je predsjedniku Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti na unaprijeđenom socijalnom dijalogu i postignutom sindikalnom uspjehu u kratkom periodu.

On je podsjetio da je prije dvije godine SZSD postao članica Saveza sindkata Crne Gorei istakao da, ako se ovakav rad nastavi, neće izostati ni uspjeh na sindikalnom polju.

Ovo jejoš jedna potvrda kvalitata socijalnog dijaloga, koji smouspjeli da, kako je dodao, na nivou Crne Gore podignemo na jedan zadovoljavajući nivo.

Bonus video: