odluka ustavnog suda

Za 170 dakićevaca oko 340.000 eura iz državne kase

Nova odluka Ustavnog suda da se sprovede u narednih šest mjeseci

4924 pregleda 4 komentar(a)
Sa jednog od protesta bivših radnika “Radoja Dakića” (arhiva), Foto: Luka Zeković
Sa jednog od protesta bivših radnika “Radoja Dakića” (arhiva), Foto: Luka Zeković

Ustavni sud Crne Gore donio je novu odluka da Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, sa po 2.000 eura nematerijalne štete (ukupno oko 340.000 eura) u narednih šest mjeseci obešteti oko 170 bivših radnika “Radoja Dakića” u stečaju, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

To je u skladu sa odlukom i poravnanjem pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu jer dakićevci nijesu imali pravično suđenje u razumnom roku u Crnoj Gori.

Oko 170 bivših radnika su iz pogona nekadašnje fabrike za proizvodnju mašina - Transmisija, zastupa advokat iz Danilovgrada Veselin Raspopović.

Čeka se objava odluke

Odluka u koju su “Vijesti” imale uvid još nije ni objavljena u Službenom listu.

Ustavni sud je naložio Privrednom sudu Crne Gore da podnosiocima ustavne žalbe, iz sredstava dobijenih iz stečajnog postupka koji se sprovodi, obezbijedi najveći mogući stepen namirenja sredstava onoga što im je dosuđeno.

Podnosioci ustavne žalbe prigovorili su prvo što pravosnažna i izvršna odluka - sudsko poravnanje zaključeno pred Osnovnim sudom u Podgorici od 16. februara 2006. godine, kao ni izvršna presuda Višeg suda od 13. maja 2010. nijesu izvršeni. Prigovorili su, takođe, da je nad dužnikom otvoren stečajni postupak rješenjem Privrednog suda od 19. decembra 2016. godine, ali da “na samom početku i do podnošenja ustavne žalbe nijesu preduzete radnje u cilju prodaje i namirenja”.

Objediniti žalbe

“Ustavna žalba se tiče druge grupe radnika iz bivšeg pogona Transmisija „Radoja Dakića“. Odluka će se sprovesti šest mjeseci nakon objavljivanja u Službenom listu do kojeg još nije došlo“, kazao je predstavnik bivših radnika Milan Vukčević.

Prije desetak dana, kako je dodao, predstavnici bivših radnika su imali konstruktivni sastanak sa predsjednicom Ustavnog suda Desankom Lopičić i generalnim sekretarom Biljanom Damjanović.

„Tada smo predložili da se objedine svi predmeti i naše ustavne žalbe jer ih je sad oko 40-ak. Budući da se, prema svakom predmetu koji dobijaju pojedinci od sedam sudija Ustavnog suda, dešava da se ne poštuje redosljed. Zato smo tražili da se objedine naši predmeti i postupak jer se radi o istom pravnom i činjeničnom stanju. Ovih dana poslaćemo cirkularno pismo svim sudijama Ustavnog suda da postupe u skladu sa predlogom. Očekujemo da se ne dešava, kao do sada, da pojedini radnici dobiju dva puta po 2.000 eura za nematerijalnu štetu, a neki nijednom. Ne može imati isti tretman potraživanje radnika za topli obrok i prevoz i potraživanje za 84 lična dohotka“, rekao je Vukčević.

Preporučujemo za Vas