Institut za standardizaciju Crne Gore usvojio oko 23.000 standarda

Glomazić je objasnio da je zabrinjavajuće nizak nivo primjene standarda unutar kompletne privrede i društva, a mjera uređenosti jednog sistema je nivo primjene standarda

2873 pregleda 0 komentar(a)
Katalog sa dijelom registra standarda početkom novembra: Glomazić, Foto: Privatna arhiva
Katalog sa dijelom registra standarda početkom novembra: Glomazić, Foto: Privatna arhiva

Punopravno članstvo u EU podrazumijeva da nacionalno tijelo za standardizaciju te zemlje bude prethodno primljeno kao punopravni član evropskih tijela za standardizaciju CEN/CENELEC, a ispunjavanje toga uslova povezano je sa dostizanjem određenih kriterijuma koji su vrlo zahtjevni.

Ključno je usvajanje preko 80 odsto evropskih standarda i srodnih dokumenata na nacionalnom nivou. Institut za standardizaciju Crne Gore u ovom momentu ima oko 80 odsto usvojenih standarda ili oko 23.000. To je kazao direktor Instituta za standardizaciju Zoran Glomazić povodom 14. oktobra - Svjetskog dana standarda.

Glomazić je objasnio da je zabrinjavajuće nizak nivo primjene standarda unutar kompletne privrede i društva, a mjera uređenosti jednog sistema je nivo primjene standarda.

“U društvu i opštoj populaciji ne pridaje se značaj važnosti standarda, pa na Svjetski dan standarda pokušavamo da ih animiramo i da objasnimo njihovu važnost”, ukazao je Glomazić.

On je dodao da je Institut osnovan 2007. godine i posljednjih nekoiliko godina je mnogo uradio.

“Promjene kojima težimo omogućavaju stvaranje nove poslovne klime, dajući pozitivan doprinos svijetu u kome živimo. U današnjem visokokonkurentnom i složenom okruženju, pitanje održivosti, posmatrano sa ekonomskog, ekološkog i društvenog aspekta, znači da poslovanje mora da bude efikasnije u širokom spektru mjera i pitanja. Stoga standardi koje mi usvajamo predstavljaju moćno sredstvo koje pomaže organizacijama u postizanju njihovog punog potencijala na domaćem i na inostranim tržištima”, istakao je on.

Institut za početak novembra planira objavu kataloga koji će biti dio registra MEST standarda. Imaće podatke, između ostalog, o preko 3.000 standarda i očekuje se da bude od koristi privredi.

Bonus video: