Kriza „udarila” i na Egalizacioni fond

Korona kriza bukti i ove jeseni, a teško je procijeniti razvoj situacije, te se čini izglednim da će biti nastavljen pad naplate poreza iz kojih se puni Egalizacioni fond, ukazuju iz Akcije

3612 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za osam mjeseci ove godine iz Egalizacionog fonda je za opštine izdvojeno 18 miliona eura, tek nešto preko polovine sume koja je predviđena godišnjim planom, što otvara pitanje da li korona kriza isplatu ugrožava, osim što je usporava.

Planom raspodjele novca, za ovu godinu je iz Egalizacionog fonda predviđeno 35 miliona eura, a podaci nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobijeni od Vlade, pokazuju da su od januara do kraja avgusta donijeta rješenja o izdvajanju samo 18 miliona.

Ko dobija

Egalizacioni fond je jedan od načina finansiranja siromašnijih opština, odnosno mehanizam kojim se vrši ujednačavanje njihovog finansiranja, kako bi svaka lokalna samouprava bila u stanju da pruža jednaki (ili približno jednaki) kvalitet usluga stanovništvu.

Od 24 lokalne samouprave, sredstva fonda koristi 15 opština: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

18 miliona je izdvojeno za nerazvijenije opštine za osam mjeseci ove godine, a godišnji plan je 35 miliona

Na nivou svake pojedinačne opštine, koja je korisnik novca, bilježi se izdvajanje za osam mjeseci koje je na nivou od oko polovine godišnje opredijeljene sume.

Sredstva Egalizacionog fonda čine prihodi od 11 odsto prikupljenog poreza na dohodak fizičkih lica, deset odsto poreza na promet nepokretnosti, 100 odsto poreza na upotrebu motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letjelica, te 40 odsto koncesionih naknada od igara na sreću.

Zakon o finansiranju lokalne samouprave propisuje da se sredstva dodjeljuju opštinama tokom godine, kao mjesečne akontacije, i po isteku godine, po konačnoj raspodjeli.

Naplata poreza

ASP je u posjedu odvojenih podataka za dvije vrste poreza, odnosno poreza na promet nepokretnosti i poreza na dohodak građana, koji pokazuju pad u njihovoj bruto naplati već od proljeća ove godine.

Tokom osam mjeseci prošle godine od naplate poreza na dohodak građana ukupno je prihodovano 110,3 miliona, a u istom periodu ove godine 107,3 miliona.

Međutim, kada se pogledaju vremenski periodi bez korona krize, i sa njom, vidi se značajna razlika.

“Tako je u prva tri mjeseca ove godine zabilježen veći priliv ovog poreza u odnosu na isti period prošle godine - ove godine 38,7 miliona, a prošle 34,3 miliona. U narednih pet mjeseci (april-avgust) ove godine, kada je bio udar korona krize, prihodovano je 68,5 miliona, a prošle godine 76 miliona”, uporedili su iz ASP-a.

Kod poreza na promet nepokretnosti, za osam mjeseci ove godine naplaćeno je ukupno 9,6 miliona, a prošle godine za isti period 12,8 miliona. Od januara do kraja marta ove godine je zabilježen veći priliv, odnosno 4,8 miliona u odnosu na 4,4 miliona. Već od aprila do kraja avgusta ove godine, prihodovano je 4,7 miliona, dok je lani u istom period naplaćeno 8,3 miliona.

“Imajući u vidu da korona kriza „bukti“ i ove jeseni, te je teško procijeniti dalji razvoj situacije, čini se izglednim da će biti nastavljen pad naplate poreza iz kojih se puni Egalizacioni fond”, ukazuju iz ASP-a.

Rebalansom budžeta ostavljena je samo mogućnost da se opštinama koje su korisnici sredstava obezbijede pozajmice, ako prihodi budu manji od Plana akontativne raspodjele novca iz Egalizacionog fonda. Pozajmice bi iznosile do iznosa koji je predviđen Planom za ovu godinu, a za ukupan iznos ovih pozajmica planirano je pet miliona eura, koliko je predviđeno da bi moglo nedostajati.

Pozajmice od 690 hiljada za šest opština

Prema podacima u posjedu Akcije, Ministarstvo finansija je odobrilo 690 hiljada eura pozajmica za ukupno šest opština.

Opštini Mojkovcu je u februaru odobreno 60 hiljada, u junu Danilovgradu 150 hiljada, Beranama i Ulcinju je krajem jula odobreno po 175 hiljada, Plavu 100 hiljada, dok je u avgustu Andrijevici isplaćeno 30 hiljada eura.

Bonus video: