Ministarstvo finansija: Pozitivno mišljenje DRI potvrda da smo izvještaj sastavili fer i objektivno

„Prihodi i rashodi prikazani su realno i objektivno u svim materijalno značajnim stavkama i ne sadrže materijalno značajne greške kod iskazivanja rezultata“, poručili su iz Ministarstva

4689 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković
Zgrada Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković

Pozitivno mišljenje Državne revizorske institucije (DRI) na finansijsku reviziju Predloga zakona o završnom računu budžeta potvrda je da je Ministarstvo finansija izvještaj sastavilo fer i objektivno, u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja, saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva su podsjetili da je DRI dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu.

„Na taj način pokazano je da je završni račun budžeta sastavljen istinito i objektivno i da pokazuje da su podaci o svim finansijskim pokazateljima koji se u njemu nalaze prikazani tačno i transparentno“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pozitivno mišljenje, kako su dodali, ukazuje da je Predlog zakona o završnom računu budžeta pripremljen u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave.

„Prihodi i rashodi prikazani su realno i objektivno u svim materijalno značajnim stavkama i ne sadrže materijalno značajne greške kod iskazivanja rezultata“, poručili su iz Ministarstva.

DRI je, takođe, uradila i reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta, kojom se vrši kontrola usklađenosti poslovnih aktivnosti i finansijskih transakcija korisnika budžeta sa zakonskim i podzakonskim aktima, i tu dala negativno mišljenje.

Iz Ministarstva su kazali da uvažavaju mišljenje DRI, kao jedine mjerodavne institucije, da ocijeni da li su potrošačke jedinice u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori.

„Na osnovu preporuka i konstatacija u izvještaju, Ministarstvo smatra da je mišljenje DRI eventualno moglo biti umjerenije, imajući u vidu da su potrošačke jedinice budžeta u velikoj mjeri unaprijedile svoje finansijsko poslovanje, u odnosu na prethodni period, upravo zahvaljujući preporukama DRI“, dodali su iz Ministarstva.

DRI je, kako navode iz Ministarstva, u rezimeu izvještaja konstatovala da u odnosu na prethodne godine postoje određena poboljšanja u usklađenosti sa propisima, ali da i dalje postoje oblasti u kojima se nepravilnosti ponavljaju i koje je neophodno unaprijediti.

„U tom dijelu, Ministarstvo smatra da, kroz preporuke koje su date, veliki dio poslovnih aktivnosti može se uskladiti sa propisima u kratkom i srednjem roku“, naveli su iz tog resora.

Stav Ministarstva je, kako su kazali njegovi predstavnici, da će navedene preporuke i mišljenje DRI doprinijeti daljem unaprijeđenju usklađenosti poslovanja potrošačkih jedinica sa propisima, a samim tim i unaprijeđenju sistema javnih finansija.

Bonus video: