Vukovićev nezakoniti potez stigao na naplatu

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao da su EPCG-u uplatili dvije rate, odnosno 676.000 eura, od ukupno oko 3,38 miliona eura, koliko će koštati nezakonita odluka da se naplati ekološka naknada...

50014 pregleda 13 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja počela je otplatu višemilionskog duga Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) nastalom zbog nezakonite odluke o naplati ekološke naknade koju je prije više od 12 godina donijela opštinska administracija kojom je upravljao Filip Vuković (DPS).

Predsjednik Opštine Igor Golubović “Vijestima” je kazao da su EPCG uplatili dvije rate, odnosno 676.000 eura.

Za usvajanje odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine, koju je Ustavni sud oglasio nezakonitom nedugo nakon donošenja, osim DPS-a, glasali su i predstavnici opozicionih partija u lokalnom parlamentu, koji su u to vrijeme bili skupštinska većina.

Na osnovu pravosnažne presude Osnovnog suda u Pljevljima od 25. januara 2017. i pravosnažne presude Vrhovnog suda, Opština Pljevlja ukupno treba da vrati EPCG 3.382.674 eura. Oko 1.987 000 eura treba da vrati po osnovu nezakonito naplaćene naknade od Termoelektrane zbog zagađenja životne sredine za period april - septembar 2007. i za zaštitu i unapređenje životne sredine za period od 12. oktobra 2008. do 31. decembra 2012. Ostatak - 559.897 eura je na ime naplaćene lokalne komunalne takse od Elektrodistribucije Pljevlja za 2007.

Odluka donesena prije dvanaest godina: Vuković
Odluka donesena prije dvanaest godina: Vukovićfoto: Savo Prelević

U izvještaju nezavisnog revizora o završnom računu Opštine Pljevlja za prošlu godinu, navodi se da samo po osnovu zatezne kamate na glavni dug u periodu od maja 2015. do oktobra 2019. Opština treba da isplati EPCG 815.121 euro, što je trećina glavnog duga.

Dug po osnovu kamate bi bio daleko veći da je sud prihvatio zahtjev EPCG da se kamata obračuna od dana kada je Opština novac prinudno naplatila. Umjesto toga, kamata je obračunata od 15. maja 2015. kada je podnijeta tužba.

EPCG je tražila da joj se na ime kamate isplati 1,73 miliona eura.

Opština Pljevlja je krajem prošle godine sa EPCG dogovorila da nezakonito naplaćeni novac vrati do 2028. godine, u jednakim godišnjim ratama od 338.267 eura.

EPCG je podnijela tužbu protiv Opštine Pljevlja kojom je tražila povraćaj nezakonito naplaćene ekološke takse nakon što lokalna uprava, kako tvrde, nije htjela dobrovoljno da vrati novac.

Ustavni sud je 2011. Utvrdio da je Opština nezakonito naplatila naknadu po osnovu zagađivanja životne sredine i zaštite i unapređenja životne sredine. Sud je konstatovao da Skupštini Opštine zakonom nije dato ovlašćenje za uvođenje naknade zbog zagađivanja životne sredine i da je na taj način Opština utvrdila dodatni sopstveni izvor prihoda koji joj ne pripada. Sud je smatrao da su obveznici plaćanja naknade zbog zagađivanja životne sredine dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge obveznike plaćanja naknade u drugim opštinama, te da su obavezni da plaćaju dvostruku naknadu po istom osnovu - i Opštini i Vladi.

U međuvremenu, Opština Pljevlja donijela je novu odluku o visini i načinu plaćanja naknade za zaštitu i unaprjeđenje životne sredine prema kojoj će od zagađivača naplaćivati 1,7 od njihovih ostvarenih godišnjih prihoda. Obveznici će naknadu plaćati u dvije jednake rate, od kojih prva dospijeva 31. jula, a druga 30. novembra.

Kompanija “Gradir Montenegro”, u čijem sastavu posluje pljevaljski Rudnik olova i cinka Šuplja stijena, u maju je podnijela Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti nove Odluke Opštine Pljevlja, na koju je za razliku od prethodne saglasnost dala Vlada.

U toj kompaniji smatraju da ni ova odluka nije u skladu sa Ustavom i da ugrožava njihovo poslovanje.

U firmi “Gradir Montenegro”, čiji je većinski vlasnik poljska kompanija ZGH, nijesu protiv donošenja ovakve odluke, ali smatraju da je trebalo donijeti na drugi način. Navode da je naknadu trebalo obračunavati od profita firme, a ne da se ona odnosi na ukupno poslovanje.

U lokalnoj upravi se nadaju da nova odluka neće doživjeti istu sudbinu kao predhodna, jer bi i u tom slučaju Opština morala da vrati novac koji je po ovim uslovima naplatila od “Rudnika uglja”, EPCG i “Gradir Montenegro”.

Najviše novca po ovom osnovu Opštini Pljevlja godišnje će uplaćivati EPCG - 1.014.547 eura, Rudnik uglja - 734.101 euro, a “Gradir Montenegro” - 284.706 eura.

U Upravi javnih prihoda Oštine Pljevlja “Vijestima” su kazali da su sve tri kompanije uredno izmirile prvu ratu u visini polovine propisanog iznosa. Sredstva prihodovana po ovom osnovu uplaćuju se na poseban račun Opštine, mogu se koristiti samo za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Bonus video: