PKCG: Očekujemo da će zimska sezona biti uspješnija od prošlogodišnje

„Komplementarni sadržaji u ovogodišnjoj ponudi našu destinaciju zimi jednako dobro promovišu kao snijeg i skijanje“, rekli su predstavnici PKCG agenciji Mina-business
74 pregleda 2 komentar(a)
Javorovača, skijanje, Foto: Obrad Pješivac
Javorovača, skijanje, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.01.2018. 12:49h

Turistički potencijali, komplementarni sadržaji, kao i intenzivne aktivnosti na promociji turističkog proizvoda Crne Gore, doprinose očekivanju da će zimska sezona biti uspješnija od prošle, uz rast prometa i prihoda, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz Odbora Udruženja turizma PKCG je saopšteno da Crna Gora nije isključivo ljetnja kupališna destinacija, već da ima što da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima.

„Komplementarni sadržaji u ovogodišnjoj ponudi našu destinaciju zimi jednako dobro promovišu kao snijeg i skijanje“, rekli su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Riječ je o takozvanim soft ski sportovima, kao što su hodanje na krpljama, bordovanje uz pomoć zmaja i energije vjetra, odnosno snowkiting, zimski rafting Tarom, ture motornim sankama, džip foto-safari, jahanje konja, planinarske i pješačke ture, nordijsko i alpsko turno skijanje.

„Planirano je i održavanje manifestacija kojima će se obogatiti ponuda i produžiti turistička sezona, posebno u opštinama na primorju“, kazali su iz PKCG.

Oni su naveli da su intenzivne aktivnosti na promociji zimskog turističkog proizvoda Crne Gore, fokusirane na tržišta odakle gosti dolaze.

„Predstavljena je naša ponuda na sajmovima u Parizu, Varšavi, Srbiji, Sloveniji, Albaniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BiH), a posebno novogodišnji paketi koji su konkurentni i obuhvataju ne samo provod na gradskim trgovima već i u hotelima“, precizirali su iz PKCG.

Prema njihovim riječima, i pored uloženih napora u pripremi zimske sezone, vremenske prilike i dalje u značajnoj mjeri određuju uspješnost sezone.

„U cilju smanjenja negativnih uticaja vremenskih prilika i daljeg unaprijeđenja ponude zimskih centara, u narednom periodu treba dograditi i rekonstruisati skijališne kapacitete, nabaviti topove za vještačko osnježivanje staza i noćno skijanje, izgraditi klizališta, staze za nordijsko skijanje i bob“, ocijenili su predstavnici Odbora Udruženja turizma.

Oni smatraju da je potrebno poboljšati smještajne kapacitete na sjeveru i vanpansionske sadržaje, odnosno bazene, saune i spa centre, ostvariti bolju saradnju i koordinaciju rada državnih i lokalnih organa i službi, unaprijediti komunalnu i lokalnu infrastrukturu, putne pravce i njihovu prohodnost, posebno prema zimskim turističkim centrima i skijalištima, i posebnu pažnju posvetiti promotivnim aktivnostima na lokalnom nivou.

Iz PKCG su, na pitanje koliko su ugostitelji pripremljeni za zimsku sezonu, odgovorili da je ona jako bitna za turizam Crne Gore i privrednici očekuju da će biti uspješna ukoliko vremenski uslovi budu povoljni.

„S obzirom na odnos cijene i kvaliteta, ponuda crnogorskih zimskih centara je regionalno konkurentna, a hotelijeri i ugostitelji su pripremili niz programski i cjenovno atraktivnih aranžmana, posebno tokom novogodišnjih praznika, uz muziku popularnih izvođača iz regiona“, rekli su iz PKCG.

Pripremljene su i nove ponude sa naglaskom na aktivni odmor. Na planinama se može realizovati 15 turističkih programa, među kojima su nordijsko skijanje, noćne ture na krpljama, rafting, džip safari, ture za motorne sanke i izleti. Domaća skijališta su cjenovno veoma konkurentna s obzirom na kvalitet koji pružaju.

„Ova zimska turistička sezona donosi poboljšan kvalitet ponude i usluga u svim segmentima turizma. Informacije o popunjenosti smještajnih kapaciteta najavljuju uspješnu sezonu“, kazali su iz PKCG.

U Kolašinu brendirani hotel Four Points by Sheraton, kako su ocijenili, doprinosi jačanju pozicioniranja Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije, a ta Opština posjetiocima može da ponudi i avanturistički park, koji radi tokom cijele godine.

„Ove godine pored skijališta Savin kuk i Javorovača na Žabljaku, Kolašin 1450 i Vučje kod Nikšića, u funkciji će biti i Lokve u Beranama, kao i Hajla na Turjaku u Rožajama. Na skijalištu Savin kuk svi ski-liftovi rade i preko pet kilometara staza je besprekorno uređena“, naveli su iz Odbora Udruženja turizma.

Uspješnu sezonu očekuju i u Ski centru Vučje, koji spremno dočekuje goste sa unaprijeđenom ponudom i cijenama na prošlogodišnjem nivou. Ove sezone biće promovisan brend Na krpljama kroz nacionalne parkove, a u predjelu Skadarskog jezera bird watching, biciklističke i pješačke ture.

„U cilju veće prepoznatljivosti crnogorske ponude nameće se kao neophodnost povezivanja turizma i poljoprivrede. Plasman domaćih proizvoda kroz turističku tražnju predstavlja takozvani 'izvoz na pragu', koji podrazumijeva prodaju naših proizvoda na domaćem tržištu“, smatraju u PKCG.

Prema njihovim riječima, cjelovita turistička ponuda Crne Gore najbolja je mogućnost da se produži sezona i sjeveru pruže razvojni impulsi.

„Kao zajedničku viziju, svi učesnici u tom procesu treba da imaju u vidu ponudu koja treba još intenzivnije da povezuje pejzaž i prirodu, različite kulture, kao i tradicionalni način života, sa najvišim kvalitativnim zahtjevima jednog modernog društva“, dodali su iz Komore.

Iz Odbora Udruženja turizma su, govoreći o preporukama za poboljšanje turističke ponude, kazali da turistička privreda smatra da je za prevazilaženje nedostataka neophodno blagovremeno početi pripreme sezone.

„Uobičajene nepravilnosti su nelegalno izdavanje smještaja kao i rad ugostiteljskih i privremenih objekata, prodaja izleta na šetalištu, buka, neizdavanje fiskalnih računa, loša komunalna i lokalna infrastruktura“, rekli su iz PKCG.

Oni smatraju da je potrebno drugačije upravljati tokovima turizma uz kreiranje kalendara aktivnosti kojim bi se uskladili građevinski radovi sa realizovanjem sezone i potrebama turističke privrede. Za nesmetano realizovanje predsezone i sezone, neophodno je na vrijeme sprovesti procedure javnih nabavki, kako bi se u roku realizovale planirane aktivnosti i obezbijedio završetak svih građevinskih radova najkasnije do kraja marta.

„U pravcu bolje dostupnosti destinacije, potrebno je unaprijediti aerodromsku infrastrukturu, posebno Aerodrom Tivat za noćne letove. Na nivou opština je potrebno formirati odbore za pripremu turističkih sezona, a lokalne turističke organizacije treba da preuzmu destinacijski menadžment i time doprinesu većem kvalitetu ponude njihovih sredina“, kazali su iz PKCG.

Neophodno je da predstavnici turističke privrede učestvuju u radu svih organa koji planiraju i donose odluke o pripremi i realizaciji sezone.

„Jedna od pretpostavki za nesmetanu sezonu je svakako i prevazilaženje problema sive ekonomije, koja predstavlja nelojalnu konkurenciju preduzećima koja uredno izmiruju svoje obaveze i prisutna je u skoro svim segmentima ove djelatnosti, a najčešće se manifestuje kroz neregistrovanje obavljanja djelatnosti, neprijavljivanje zaposlenih ili prikazivanje umanjenih prihoda i obračuna zarada“, precizirali su iz PKCG.

Uspješna borba protiv sive ekonomije moguća je, kako smatraju, samo ukoliko svi akteri shvate njenu važnost i pozitivne efekte po privredu zemlje.

„Već godinama predstavnici turističke privrede ukazuju da kvalitet ponude Crne Gore umanjuju privremeni objekti koji ne ispunjavaju standarde i higijensko-tehničke uslove, a locirani su u neposrednoj blizini stalnih turističkih kapaciteta i ulaze u zonu sive ekonomije“, rekli su iz PKCG.

Oni smatraju da bi restriktivniji pristup i strožija primjena propisa i standarda prilikom izdavanja odobrenja za rad privremenih objekata, čija se ponuda podudara sa hotelima, restoranima ili u prodavnicama široke potrošnje, stavljanje posebnog akcenta na privremene objekte na šetalištima, zaleđu plaža i u kontaktnim zonama urbanog jezgra opština, dao doprinos suzbijanju sive ekonomije u toj oblasti.

„Neophodno je sistemski riješiti probleme koje prouzrokuju privremeni objekti i kroz planiranje i izradu propisa kojim će se urediti ova oblast, doći do većeg kvaliteta usluga u svim segmentima turističke i ugostiteljske ponude“, smatraju u Odboru tog Udruženja.

Buka na otvorenom, u blizini smještajnih kapaciteta, predstavlja konstantan problem, limitirajući faktor razvoja crnogorskog turizma i rizik po zdravlje. Suzbijanje buke je jedan od prioriteta djelovanja, kako u ovoj, tako i u pripremi narednih turističkih sezona.

„Sistem obrazovanja i osposobljavanja za rad u turizmu još ne odgovara međunarodnim standardima i zahtjevima, te potrebama turističkih preduzeća“, dodali su iz PKCG.

Hotelski smještaj visokog nivoa kvaliteta usluge generiše najveće ekonomske efekte za bruto domaći proizvod (BDP), zaposlenost, prihode države i produženje sezone. U hotelima sa četiri i pet zvjezdica je ukupno 43 odsto od ukupnih hotelskih kapaciteta.

„Razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta i povećanje udjela hotela u ukupnim kapacitetima predstavlja osnovni cilj koji će omogućiti bolju turističku ponudu“, kazali su iz PKCG.

Prema njihovim riječima, potrebno je stvoriti uslove za strukturne promjene u smještajnim kapacitetima, odnosno da se već postojeći hoteli niže kategorije osavremene i prevedu u više kategorije. Takođe, individualni smještaj treba registrovati, standardizovati i objedinjeno ponuditi tržištu i tako doprinijeti suzbijanju sive ekonomije u turizmu.

„Komplementarnost poljoprivrede sa turizmom ima sve veći značaj, budući da širokim izborom domaćih proizvoda obogaćuje turističku ponudu i čini je jedinstvenom, tako da turizam kroz afirmaciju nacionalne kuhinje i specifičnih crnogorskih proizvoda, postaje snažan generator razvoja poljoprivrede“, smatraju u PKCG.

Biznis barijere koje opterećuju poslovanje u turizmu mogu se, kako su ocijenili, riješiti samo strateški, partnerskom saradnjom i sinhronizovanim djelovanjem privrede i državnih institucija.

„Turistički poslenici su spremni da stave na raspolaganje svoje značajne potencijale i doprinesu unaprijeđenju u svim segmentima turizma“, zaključili su iz PKCG.

Bonus video: