U dopisu klijentima se navodi kada je predviđeno pripajanje Podgoričke banke CKB-u

Spajanje banaka planirano za 11. decembar

Mađarska grupacija kupila je prošle godine Podgoričku banku, članicu Sosijete ženeral grupe, koja se povukla sa nekoliko regionalnih tržišta, uključujući i Crnu Goru

13017 pregleda 3 komentar(a)
Ponovili da je oko 200 radnika višak zbog spajanja banaka, Foto: Boris Pejović
Ponovili da je oko 200 radnika višak zbog spajanja banaka, Foto: Boris Pejović

Spajanje Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke (CKB) planirano je za 11. decembar i do tog dana svi klijenti Podgoričke banke treba da imaju i nove transakcione račune u CKB-u. Datum spajanja i instrukcije o koracima koje klijenti Podgoričke banke treba da preduzmu nalaze se u pismu-ponudi, kojim ovih dana obavještavaju klijente.

“Spajanje CKB i Podgoričke banke je u toku, projekat napreduje planiranom dinamikom i očekujemo da će se sredinom decembra ove godine, nakon skoro godinu i po dana organizacionih, razvojnih i poslovnih aktivnosti, dvije banke spojiti i od tog momenta poslovati pod nazivom CKB banka”, zvanično je odgovoreno “Vijestima u CKB banci, članici mađarske OTP grupe, na interesovanje.

Mađarska grupacija kupila je prošle godine Podgoričku banku, članicu Sosijete ženeral grupe, koja se povukla sa nekoliko regionalnih tržišta, uključujući i Crnu Goru.

Novi računi, obavijestiti poslodavce

Iz CKB banke je rečeno da su u skladu sa zakonom svim klijentima koji u Podgoričkoj banci imaju transakcioni račun, prije nekoliko dana poslali pismo - ponudu za otvaranje transakcionog računa kod CKB-a, odnosno obavještenje o promjenama brojeva transakcionih računa.

“Savjetujemo klijentima da, ako nekim slučajem nisu dobili to pismo, posjete svog ličnog bankara u ekspozituri Podgoričke banke. Novi brojevi računa u CKB, koji će zamijeniti postojeće račune u Podgoričkoj banci, biće važeći od momenta spajanja banaka. Napominjemo da će u narednih godinu dana, nakon pravnog spajanja banaka, uplate izvršene na postojeće račune u Podgoričkoj banci biti prihvaćene, a uplaćeni novac preusmjeren na novootvorene račune u CKB banci. Ipak, molimo klijente da na vrijeme obavijeste svoje poslodavce i uplatioce o novom broju računa. Od momenta spajanja banaka, plaćanja u zemlji i prema inostranstvu biće omogućena samo sa novih računa otvorenih u CKB”, pojašnjeno je iz CKB banke.

Iz CKB banke je rečeno da će nova banka imati ukupno 35 filijala. U većim gradovima biće zadržane filijale na dvijema lokacijama. Dodali su, između ostalog, da će CKB u okviru svoje mreže ponuditi i 115 bankomata više nego što je imala u prethodnom periodu.

Koliko zaposlenih je otišlo

Iz banke nije precizirano koliko je do danas radnika kojima su ponuđene otpremnine za sporazumni raskid radnog odnosa zbog viška broja zaposlenih uzelo otpremninu i koliko ona iznosi.

“CKB je još krajem prošle godine najavila da će u budućoj banci raditi oko 530 zaposlenih. Potvrda da je banka ovom projektu pristupila ozbiljno, savjesno i profesionalno leži i u činjenici da ovaj plan nije mijenjan i da će se banka pridržavati najavljenog. U cilju profesionalnog i krajnje transparentnog načina rješavanja pitanja optimizacije broja zaposlenih, ovom projektu smo pristupili strateški i možemo saopštiti da će do 200 radnika biti u prilici da ostvari prava iz kolektivnih ugovora obje banke. Većina tih kolega ostaće zaposleno u banci sve do momenta spajanja banaka. Proces je još u toku, banka postupa u skladu sa odredbama kolektivnih ugovora, pa su u pitanju značajni iznosi”, rekli su u CKB-u.

Preporučujemo za Vas