Stečajni upravnik Boksita tuži svog prethodnika zbog propusta

Privredni sud uvažio zahtjev bivšeg radnika Rudnika boksita u stečaju i naložio postupak radi naknade eventualne štete tom preduzeću

11574 pregleda 5 komentar(a)
Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić uvažio je zahtjev bivšeg radnika Rudnika boksita u stečaju Raša Čivovića i naložio stečajnom upravniku preduzeća Mladenu Markoviću da pokrene odgovarajuće postupke radi naknade eventualne štete Boksitima, prouzrokovane radnjama bivšeg stečajnog upravnika.

U stečajnoj upravi Boksita, “Vijestima” je juče potvrđeno da je njihov advokat Nebojša Lalatović zadužen da napiše tužbu protiv bivšeg stečajnog upravnika Zdravka Cicmila, vrijednu oko 800 hiljada eura.

Cicmilu se na teret stavlja to što je po uvođenju stečaja nastavio ugovoreni odnos sa mađarskom firmom Vagonimpex KFF, a potom ga raskinuo, nakon čega je mađarska kompanija tužila Boksite i tražila nadoknadu štete.

Spor s Mađarima

Vagonimpexu je, po osnovu pravosnažne sudske presude od 20. jula 2018. godine, potraživanje od 800.281 eura svrstano u prvi isplatni red i sadašnja stečajna uprava bi to trebalo da isplati nakon prodaje upravne zgrade bivšeg preduzeća u Nikšiću, za koju je oglašena prodaja do iduće sedmice.

Mađari su u početku gubili sporove od stečajne uprave u Crnoj Gori, angažovali su advokatsku kancelariju Ane Đukanović, sestre predsjednika Crne Gore, i konačan ishod ovog spora je u njihovu korist.

Advokat Lalatović potvrdio je “Vijestima” da je u ime stečajne uprave Boksita podnio prošle godine žalbu Ustavnom sudu protiv presude u korist mađarske firme. Ustavni sud u ovom predmetu još nije odlučio.

Bivši stečajni sudija u ovom postupku Ivan Kovačević usvojio je 19. novembra 2012. godine zahtjev CKB-a i zbog dospjelog, a nenaplaćenog duga od 1,59 miliona eura, pokrenuo stečaj u nikšićkoj kompaniji.

Kovačevića je na funkciji stečajnog sudije u predmetu već naredne godine zamijenio Jovanić, a i Cicmil je bio drugi upravnik u ovom stečajnom postupku.

Šta kaže Cicmil

“Čim je pokrenut stečajni postupak, mejlom sam obavijestio mađarsku firmu da ugovor o prodaji rude mora biti raskinut, a da ću sam prosuditi u kojem je trenutku to (da bi se sačuvala proizvodnja i stečajna masa) najbolje da uradim. U to doba su rudari još radili i oko 300 ljudi je primalo platu”, rekao je Cicmil “Vijestima”.

Bivši stečajni upravnik raskinuo je ugovor o prodaji Mađarima nakon proglašenja bankrota u Boksitima 2013. godine.

Blažo Jovanić u svom rješenju je utvrdio da je podnosilac zahtjeva (Rašo Čivović) učinio vjerovatnim “da će nastati šteta za ostale povjerioce usljed štetne radnje ili propuštanja ranijeg stečajnog upravnika, kada i dospijeva zahtjev za naknadu štete”.

Imajući to u vidu, Privredni sud je usvojio zahtjev za prinudno izvršenje radnje koju je na osnovu zakona trebalo ranije da preduzme stečajni upravnik, pa je naložio sadašnjem stečajnom upravniku da protiv Cicmila “pokrene odgovarajuće postupke u cilju naknade štete stečajnom dužniku”.

Do utorka će se znati ima li kupca za zgradu

Do narednog utorka, kada je u Privrednom sudu zakazano otvaranje ponuda za upravnu zgradu Boksita u stečaju, znaće se ima li zainteresovanih kupaca. ​Iz stečajne uprave ukazali su da objekat prodaju po cijeni od oko 1,4 miliona eura. Od novca prihodovanog od prodaje ove zgrade, mađarska firma bi trebalo, kako je to ranije najavljivano, da naplati svoje potraživanje.

Bonus video: