SAMIT U SOFIJI

Zapadni Balkan formira zajedničko regionalno tržište

Lideri država danas usvajaju plan za zajedničko tržište koji treba da se sprovede do 2024. godine

9137 pregleda 74 reakcija 10 komentar(a)
Smanjiti čekanje na graničnim prelazima, trgovinske procedure da su efikasnije..., Foto: Savo Prelević
Smanjiti čekanje na graničnim prelazima, trgovinske procedure da su efikasnije..., Foto: Savo Prelević

Šest lidera Zapadnog Balkana (Crna Gora, Srbija, Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija i Kosovo) usvojiće plan za formiranje Zajedničkog regionalnog tržišta (ZRT) na samitu u Sofiji, koji se održava danas u okviru Berlinskog procesa.

Centralnoevropska zona slobodne trgovine (CEFTA) će direktno sprovoditi ključne aktivnosti iz tog plana, koji treba da se sprovede do kraja 2024. godine.

“Ovaj ambiciozni plan se sastoji od aktivnosti podijeljenih u četiri glavne regionalne oblasti - trgovinska oblast (slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi), investiciona (za usklađivanje investicione politike sa EU standardima i najboljom međunarodnom praksom i promociju regiona stranim i međuregionalnim investitorima), digitalna (za integraciju Zapadnog Balkana u pan-evropsko digitalno tržište) i industrijska i inovaciona oblast (za transformaciju industrijskih sektora, oblikovanje lanaca vrijednosti kojima pripadaju i njihova priprema za aktuelnu sadašnjost i izazove budućnosti)”, saopšteo je iz CEFTA.

CEFTA će direktno sprovoditi glavne aktivnosti u regionalnoj trgovinskoj oblasti, ali i u drugim oblastima zajedno sa Regionalnim savjetom za saradnju, Transportnom zajednicom i drugim partnerima.

Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić kazao je da će ZRT dodatno stimulisati aktivnosti u CEFTA i da je njihov posao da u naredne četiri godine ostvare konkretne rezultate za dobrobit preduzeća i građana.

“Želimo da smanjimo vrijeme čekanja na prelazima za 30 odsto i učinimo trgovinske procedure efikasnijim, što očigledno smanjuje izvoznicima troškove i štedi vrijeme. Želimo da regionalno tržište dovedemo do svih kompanija i privrednika kroz internet prodaju i promociju trgovine ‘bez papira’. Sve to pomoći će našem regionu da uhvati korak sa usvajanjem EU standarda i približi se tržištu EU”, rekao je Emir Đikić, koji će učestvovati na sastanku.

CEFTA ima za cilj jačanje trgovinske saradnje, stvaranje privlačne investicione klime i doprinos ekonomskom razvoju i saradnji između članica.

Preporučujemo za Vas