Varhelji: EU nije finansirala Možuru, Crna Gora da efikasno odgovori na navode o korupciji

“Očekuje se da će Crna Gora uspostaviti uspješne i efikasne rezultate istrage, krivično gonjenje i osuđujuće presude u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u odgovoru Varheljija

18981 pregleda 127 reakcija 8 komentar(a)
Oliver Varhelji, Foto: Luka Zeković
Oliver Varhelji, Foto: Luka Zeković

Evropska unija (EU) nije bila uključena u finansiranje vjetroelektrana na Možuri, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, prenosi Tanjug.

Varhelji je poručio i da očekuje da bilo koji navod o korupciji dobije vjerodostojan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor.

Komesar za proširenje je to saopštio u odgovoru na poslaničko pitanje o pisanju malteške novinarke Dafne Karuana Galicije o ulozi kompanije pod nazivom “17 Black” u prodaji vjetroelektrana na Možuri malteškoj kompaniji “Enemalta”, posredstvom kompanije Cifidex na Sejšelima.

Komesar je kazao da je vladavina prava jedna od osnovnih vrednosti EU i presudni element pristupnog procesa, koji određuje ukupan tempo pristupanja Crne Gore pregovorima sa EU.

“Očekuje se da će Crna Gora uspostaviti uspješne i efikasne rezultate istrage, krivično gonjenje i osuđujuće presude u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u odgovoru Varheljija.

Ističe i da Komisija pomno prati napredak Crne Gore u ovim oblastima, kroz paket proširenja koji je Komisija usvojila u oktobru i da očekuje da bilo koji navod o korupciji dobije vjerodostojan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor.

“Nije bilo finansiranja od EU u kontekstu projekta vetroelektrane Možura. Međutim, važno je naglasiti da se finansiranjem EU upravlja u Crnoj Gori, kao i drugde, uz poštovanje seta strogih postupaka upravljanja i kontrole. To uključuje tehničke i finansijske provere, kontrole na licu mesta i inspekcije koje može izvršiti Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF)”, naglasio je Varhelji.

Dodao je da je, kada je riječ o Malti, Komisija osudila atentat na novinarku Daphne Caruana Galizia i pažljivo prati najnovija dešavanja u istrazi njenog ubistva.

“Komisija je upoznata da Malta blisko sarađuje sa Venecijanskom komsijom kako bi ispunila preporuke iz decembra 2018. u vezi sa vladavinom prava, uključujući nezavisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije. Komisija pozdravlja reforme koje je usvojila Malta u ovoj oblasti”, naveo je Varhelji, prenio je portal RTCG.

Varhelji kaže da će prvi Godišnji izveštaj o vladavini prava koji je Komisija objavila u septembru i koji je obuhvatio značajne događaje u pogledu nezavisnosti sudstva i borbe protiv korupcije u državama članicama EU, uključujući Maltu, “djelovati kao preventivno sredstvo, produbljujuci dijalog i zajedničku svijest o pitanjima vladavine prava.

Bonus video: