Sekulić: Ovo nam je posljednja šansa da u ovoj novoj realnosti sačuvamo privredu

"Za one, koji ne budu poštovali mjere, a naročito ovo pominjem u privredi, važna je brza reakcija inspekcije, policije, komunalnih službi i tužilaštva. Sve te službe moraju biti na istom zadatku kako bi bili sigurni da će se ove mjere primjenjivati"

43334 pregleda 259 reakcija 29 komentar(a)
Sekulić, Foto: Printscreen YouTube
Sekulić, Foto: Printscreen YouTube

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić kazala je da su predložene mjere, mjere kompromisa da sačuvamo privrednu djelatnost.

"Svaki euro, koji privreda danas doprinese, sjutra služi za kupovinu onoga što je potrebno zdravstvenom sistemu i svega onoga što je potrebno isplatiti za plate i penzije u Crnoj Gori", kazala je Sekulić.

Ona je kazala da se privredne aktivnosti u trgovačkoj djelatnosti organizuju u periodu do 20 časova uveče.

"Kad govorimo o ugostiteljima i drugim pružaocima usluga, takođe je predviđeno radno vrijeme do 20 časova uveče kako bi radnici bili u mogućnosti da do vremena zabrane kretanja stginu svojim domovima."

Što se tiče trgovina i uslužnih djelatnosti osim ugostiteljskih na snazi ostaju mjere koje su već definisane i odnose se na broj kupaca u objektu, na držanje distance.

"Novina je što je svaki objekat uslužne i tržišne djelatnosti obavezan da imenuje odgovorno lice i da na ulazu u taj objekat stoji ime i prezime tog odgovornog lica, koje je dužno da se mjere u tom objektu primjenjuju. Kad govorimo o ugostiteljima, razlika u odnosu na prethodnu definiciju mjera, je da se mjere jednako primjenjuju u cijeloj Crnoj Gori, nezavisno od broja oboljelih u opštini."

Ona je ponovila da za stolom mogu najviše četiri osobe da sjede, "bašte nemaju obavezu postavljanja pleksiglasa, imaju obavezu razmaka među gostima od dva metra, a u zatvorenim restoranskim prostorima i kafeterijama mora biti pleksiglas između dva stola između kojih mora biti dva metra i između korisnika usluga mora biti dva metra razdaljine."

Za njih važi obaveza odgovornog lica u ugostiteljskom objektu koja mora biti istaknuta na ulazu.

"Plan nam je da naredba danas bude pripremljena, objavljena u službenom listu i da stupa na snagu sjutra veče u ponoć. U subotu u 24 sata. Ovo napominjem zbog ugostitelja koji bi već mogli u nedelju ujutro da otvore svoje ugostiteljske objekte. Vjerujem da će velikom broju njih biti potrebno određeno vrijeme da obezbijede infrastrukturne pretpostavke unutar svog objekta, međutim oni mogu da otvore terase i bašte. Do trenutka dok ne obezbijede tražene mjere unutar objekta neće moći da koriste taj unutrašnji dio, već će moći da ga koriste onog trenutka kad ispune mjere koje su propisane."

Kazala je da je privreda i do sada bila "jako odgovorna i sve dok govorimo o pravnim licima naše službe su imale mogućnusti na pravi način da reaguju."

"Ja bih apelovala i na privredu i na građane da se pridržavaju mjera, jer ovo nam je posljednja šansa da u ovoj novoj realnosti u kojoj živimo sačuvamo privredu. Svako ponašanje mimo ovih mjera je sebinčno, ne samo prema sebi, nego prema onima koji nas okružuju i prema ekonomiji Crne Gore. Za one, koji ne budu poštovali mjere, a naročito ovo pominjem u privredi, važna je brza reakcija inspekcije, policije, komunalnih službi i tužilaštva. Sve te službe moraju biti na istom zadatku kako bi bili sigurni da će se ove mjere primjenjivati. Ovo je najozbiljniji posljednji pokušaj prije "lokdauna" kako bi pokušali da obuzdamo epidemiju, a da istovremeno učinimo privredu živom", kazala je Sekulić.

Ona je kazala da u sektoru ugostiteljstva radi devet hiljada ljudi.

"Jako je bitno da tih devet porodica koje žive od njihovih plata, nastave da žive od njihovih plata i mislim da je ovo što smo predložili mjera koja je dogovorena sa njima. Da se voravaka u njihovim objektima učini takvim da ne dovodi do zaraze a da istovremenom ljudi koriste njighoe usluge kako bi oni bili u mogućnosti da isplate plate za devet hiljada ljudi. Napominjem cifru devet hiljada, jer je to cifra koju svakog mjeseca iz budžeta plaćamo za subvencije devet hiljada zaposlenih."

Kazala je da osim u sektoru ugostiteljstva, Vlada Crne Gore od izbijanja epidemije vodi računa o kompletnoj privredi u državi.

"I od prvog maja smo isplatili preko 51 milion subvencija za lične dohotke za različite grane privrede u zavisnosti od toga kakve su bile mjere i koliko je pandemija pogodila različite grane privrede. U prva dva mjeseca je to bilo nešto oko 16 miliona po mjesecu, kad smo imali potpuni "lokdaun", a kasnije u zavisnosti od sektora i u zavisnosti do mjera i ograničenja ta cifra se kretala između 4,5 i pet miliona eura što je i trenutno slučaj, jer su sad u toku isplate subvencija za oktobar, a u decembru će se isplaćivati subvencije za novembar prema programu isplate subvencija. Različiti sektori u Crnoj Gori su različito pogođeni pandemijom, činjenica je da proizvodnja je manje pogođena, posebno proizvodnja energije, kamena i uglja, dok je i poljoprivredna proizvodnja, a posebno turizam, ugostiteljstvo i trgovina u određenoj mjeri pogođena, pa su samim tim prilagođene i mjere Vlade posebno u djelu subvencija", kazala je Sekulić.

Bonus video: