„Skadar na Bojani” koštaće najmanje 50 miliona

Ugovor sa sarajevskim preduzećem je potpisao odlazeći ministar saobraćaja Osman Nurković 2. decembra 2016. godine za cijenu od 34,6 miliona eura

32134 pregleda 200 reakcija 41 komentar(a)
Završetak posla pomjeren za decembar 2021: Sa jednog od obilazaka gradilišta puta Lubnice-Jezerine, Foto: Gov.me/Saša Matić
Završetak posla pomjeren za decembar 2021: Sa jednog od obilazaka gradilišta puta Lubnice-Jezerine, Foto: Gov.me/Saša Matić

Put Lubnice-Jezerine između Berana i Kolašina koštaće najmanje 50 miliona eura, a treba da bude završen do kraja naredne godine, čime je potvrđeno pisanje „Vijesti“ od februara ove godine da sarajevska firma “Euro asfalt” traži dodatnih oko 16 miliona eura za radove i prolongiranje roka za završetak posla.

Ugovor sa sarajevskim preduzećem je potpisao odlazeći ministar saobraćaja Osman Nurković 2. decembra 2016. godine za cijenu od 34,6 miliona eura. Cijena je bez PDV-a od 6,6 miliona, kojeg je posao oslobođen dvije sedmice nakon potpisivanja ugovora.

Da je potrebno još novca pokazuje nedavno informacija Vlade o dodatnom zaduženju za izgradnju ovog puta kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 26,16 miliona eura. To je dodatno zaduženje kod iste finansijske institucije, a koje je za istu namjenu po osnovu dva ranija ugovora iznosilo ukupno 25 miliona. Posao se finansira iz kredita EBRD-a i preusmjeren je Upravi za saobraćaj.

Probijeni rokovi

Rekonstrukcija puta obuhvata probijanje tunela kroz Bjelasicu, radovi su počeli u maju 2017, a ugovorom je planirano da budu završeni u maju ove godine.

Radovi su bili obustavljeni tokom 2018. zbog pojave ogromnih podzemnih voda prilikom probijanja tunela, a izvori „Vijesti“ tvrde da će i nakon završetka posla - one biti veliki problem, zbog čega održavanje tunela može iziskivati dodatni novac.

Prvim aneksom ugovora, završetak radova je pomjeren do početka novembra ove godine, a izvođač je tražio novi aneks za dodatni rok od dvije godine za završetak posla, kao i dodatnih oko 16 miliona.

Pojedinačno najveći iznos je tražen za izgradnju glavne cijevi tunela Klisura - 7,2 miliona eura, “kliznu skalu” oko pet miliona, evakuacionu cijev tunela - 1,75 miliona, troškove nadzora 800 hiljada...

Vlada, koja je u tehničkom mandatu, na sjednici 2. novembra ove godine je usvojila informaciju o dodatnom kreditu od 26 miliona eura za ovaj put, a ranije su sa EBRD-om ugovorili 2013. i 2015. godine ukupno 25 miliona.

Dodatni ceh

Iz vladine informacije se vidi da je rok za završetak posla pomjeren za decembar naredne godine, a dodatno odobrena sredstva su za nepredviđene radove 8,9 miliona eura, „kliznu skalu“ 5,5 miliona, troškove nadzora 800 hiljada eura.

„Klizna skala“ je prilagođavanje cijena zbog promjene u troškovima, a vezuje se za ugovore koji su zaključeni po FIDIC pravilima. Obrazloženje Vlade je da su utvrđeni novi indeksi “klizne skale” na orijentaciono 5,5 miliona. Aneks zbog te izmjene je zaključen između Ministarstva saobraćaja i “Euro asfalta”, a potpisao ga je po zaključku Vlade iz juna prošle godine direktor Uprave za saobraćaj.

U Informaciji se navodi i da je ugovorom bilo predviđeno da će se radovi izvoditi većinom u stijenskoj masi krečnjačkog tipa, čiji je iskop najlakši, najbrži i najjeftiniji, ali da je prilikom radova utvrđeno da sastav stijena, kroz koje se buši tunel, pripada najlošijoj kategoriji, čija je i cijena iskopa najveća, što iziskuje i skuplje radove na primarnoj podgradi tunela.

Navode da se, na osnovu analize iskopa na 40 odsto završenih iskopa, predviđa se da će naknadni radovi iznositi orijentaciono 8,9 miliona. Zbog produženja roka izvođenja, potrebno je produžiti i nadzor, što će iziskivati novih 800 hiljada.

Tender za ovaj put je objavljen u februaru 2016, kada je ministar saobraćaja bio Ivan Brajović. Ocjena Vlade je da će ovim poslom biti skraćena dionica od Berana do Kolašina za oko 40 kilometara, uspostavljena bolja povezanost sa Ski-centrom “Kolašin” i unaprijeđena turistička ponuda.

Isplaćen 21 milion do avgusta

Sarajevskoj firmi „Euro asflat” je do avgusta ove godine isplaćeno nepunih 21 miliona eura, podatak je NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP). U 2016. je isplaćeno 3,5 miliona, u 2017. još 1,7 miliona, godinu kasnije 2,8 miliona, lani je plaćeno 8,6 miliona, a za period januar-avgust ove godine 4,2 miliona.

Ispitajte posao

„Vladina informacija jasno otkriva da se u ovaj posao ušlo bez adekvatno istraženog terena, pa je veliko pitanje da li će posao koštati „samo” oko 50 miliona ili i više. Ideja o probijanju Bjelasice je stara decenijama, ali se nijedna socijalistička vlast nije usudila da uđe u takav projekat, upravo zbog neistraženosti i nepoznatosti terena. Odlazeća Vlada je dužna da saopšti građanima zašto je ova investicija proglašena kapitalnom, da objavi cost - benefit analizu o njenoj isplativosti i posebno da objasni zašto je dozvoljeno da se u trup tog državnog puta ugrađuju cijevi za mHE u Beranama, koju gradi „Hidroenergija Montenegro”, odnosno da li se zbog potreba privatnih investitora ušlo u taj rizični posao”, poručuju iz ASP.

ASP traži postupak protiv Parače

ASP traže da budući ministar za kapitalne investicije inicira reviziju ovog posla i kompletnu dokumentaciju dostavi nadležnom tužilaštvu, ali i da pokrene disciplinski postupak protiv direktora Uprave za saobraćaj (Savo Parača) koji “mjesecima nije saopštavao prave informacije o ovom poslu, koji će na kraju koštati značajno skuplje od ugovorenog”.

„Direktor Uprave saobraćaja pripada kategoriji visokog rukovodnog kadra u državnoj administraciji i njegovu disciplinsku odgovornost pokreće ministar, a odluku donosi Disciplinska komisija koju bira Vlada na javnom konkursu”, navodi ASP.

Bonus video: