Vučinić: Radnici KAP-a zabrinuti zbog nedefinisanih prava

"Radnicima, koji su već osam godina bez godišnjeg odmora, na najopasnijim radnim mjestima koji ugrožavaju zdravlje i život, najteže pada potpuna neizvjesnost po pitanju njihove sigurnosti posla i budućnosti u toj kompaniji“, naveo je Vučinić

3195 pregleda 83 reakcija 7 komentar(a)
Maksim Vučinić, Foto: Skupstina.me
Maksim Vučinić, Foto: Skupstina.me

Radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji su pod teškim uslovima uspjeli da održe proizvodnju u toj fabrici, zabrinuti su otvaranjem novog pogona, reorganizacijom koju je Uniprom najavio i nedefinisanošću njihovih prava, saopštio je lider Radničke partije, Maksim Vučinić.

"Radnici KAP-a su, od uvođenja stečaja u julu 2013. godine do danas, pod teškim uslovima uspjeli da održe proizvodnju i produže fabrici život. Potpuno razumijemo zabrinutost radnika i obraćanje nama kao Radničkoj partiji“, kazao je Vučinić na konferenciji u Skupštini.

On je rekao da iz toga proizilazi stav radnika da će se boriti do kraja za ostvarenje njihovih prava.

"Radnicima, koji su već osam godina bez godišnjeg odmora, na najopasnijim radnim mjestima koji ugrožavaju zdravlje i život, najteže pada potpuna neizvjesnost po pitanju njihove sigurnosti posla i budućnosti u toj kompaniji“, naveo je Vučinić.

Prema njegovim riječima, zaposleni su zvanično radnici Kombinata u stečaju, što znači da je i poslije osam godina djelovanja Uniprom KAP-a država ta koja ima obavezu prema radnicima da isplati otpremnine, a ne novi poslodavac.

"U kombinatima u Italiji, Francuskoj i Švedskoj maksimalna dužina radnog staža u elektrolizama je deset godina, što nam jasno govori u kakvim uslovima rade radnici podgoričkog Kombinata, bez odmora i zdravstvenih sistematskih pregleda koji su ranije bili obavezni na svako pola godine“, podsjetio je Vučinić.

On je kazao da je radnike diskriminisala odlazeća vlast i onemogućeno im je da se kao njihove bivše kolege penzionišu pod uslovima koje definiše važeći Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), prema članu koji kaže da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 30 godina staža osiguranja od čega najmanje 20 efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se računa sa uvećanim trajanjem.

"Iako je postavljen u menadžmentu kompanije da zastupa interese države ispred bivše vlasti, Nebojša Dožić nije stao u zaštitu interesa ni države ni radnika, već je uzeo otpremninu i napustio poziciju koju je dobio od države i prešao da radi za interese privatne kompanije Uniprom“, naveo je Vučinić.

On je rekao da su novi radnici koji su zapošljavani od uvođenja stečaja, radili i po pet godina bez uplaćenih doprinosa za staž i zdravstveno osiguranje, što se može lako dokazati uvidom u njihova rješenja o zaradi koju su primali preko banke.

Vučinić je objasnio da je Uniprom 2014. godine kupio imovinu KAP-a za 28 miliona eura, nakon čega je stečajna uprava KAP-a, bez saglasnosti povjerilaca vandsudskim poravnanjem, Unipromu oprostila 2,37 miliona eura na račun zemljišta kod tržnog centra Gintaš.

"Poslije neuspjelog pokušaja da se Unipromu presudom Privrednog suda isplati odšteta na osnovu kaustične sode koja se nalazila u sistemu KAP-a u iznosu od deset miliona eura, pronašli su rješenje i na osnovu zemljišta i baraka, nužnog smještaja za radnike KAP-a, smanjili cijenu još oko sedam miliona“, rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, kad se sve sabere dolazi se na zaključak da je KAP kompaniju Uniprom koštao nula eura.

"Ukoliko se provjeri poslovanje Uniproma i njeno finansijsko stanje u 2012. i 2013. godini vidi se da je kompanija bila u totalnom bankrotu i mogla da investira jedan eura, sa koliko su na kraju na volšeban način i uspjeli da kupe KAP“, saopštio je Vučinić.

On je dodao da je imovina KAP-a sada sva u vlasništvu Uniproma, ali pod hipotekom.

Bonus video: