Benzin i dizel od utorka skuplji dva centa po litru?

Očekivanja su da lož-ulje poskupi tri centa

23857 pregleda 151 reakcija 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvije vrste benzina i dizel gorivo poskupiće od utorka najvjerovatnije dva centa po litru, dok se očekuje da cijena lož-ulja bude veća tri centa, saznaju “Vijesti” nezvanično iz više upućenih izvora.

To znači da bi eurosuper 98 poskupio sa 1,13 eura na 1,15 eura po litru, eurosuper 95 sa 1,09 na 1,11, a eurodizel sa 0,97 na 0,99 eura.

Cijena lož-ulja bi trebalo, prema očekivanjima od juče, da raste sa 94 na 97 centi.

U ove kalkulacije nije uračunat petak, posljednji dan trgovine na međunarodnom tržištu, ali su slabi izgledi da se u pogledu konačnih cijena nešto bitnije promijeni.

Ministarstvo ekonomije će u ponedjeljak zvanično saopštiti cijene goriva za naredne dvije sedmice.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Kalkulacije dvosedmičnog usklađivanja državi dostavljaju domaće naftne kompanije, a provjerava ih i potvrđuje Ministarstvo ekonomije.

Prilikom prethodnog usklađivanja - 9. novembra, cijena eurosupera 98 je pala četiri centa po litru, a benzina 95 dva centa po litru, cijena dizela je ostala nepromijenjena, dok je lož-ulje pojeftinilo cent. To je bilo u skladu sa najavom “Vijesti” nekoliko dana prije u odnosu na zvaničnu objavu cijena.

Pri usklađivanju cijena - 26. oktobra, cijena benzina 98, eurodizela i lož ulja nije se mijenjala, dok je eurosuper 95 pojeftinio za tri centa.

Sve i da uvoznici kupuju tonu svakog naftnog derivata po cijeni od samo jednog dolara, ili 0,001 dolar po litru, imajući u vidu visinu dažbina i propisanu formulu obračuna, maloprodajna cijena po litru dizel goriva ne bi mogla biti jeftinija od 68 centi, eurobenzina 95 od 80 centi, eurobenzina 98 od 84 centa, a lož ulja od 66 centi.

Bonus video: