Trošak za pružanje univerzalne poštanske usluge 301,6 hiljada eura

“Agencija je ovaj iznos utvrdila nakon spovedenog postupka verifikacije obračuna neto troška univerzalnog poštanskog operatora koji je propisan Zakonom o poštanskim uslugama”, navodi se u saopšenju EKIP-a

1368 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) je Pošti Crne Gore utvrdila neto trošak za pružanje univerzalne poštanske usluge za prošlu godinu u iznosu od 301,6 hiljada eura.

“Agencija je ovaj iznos utvrdila nakon spovedenog postupka verifikacije obračuna neto troška univerzalnog poštanskog operatora koji je propisan Zakonom o poštanskim uslugama”, navodi se u saopšenju EKIP-a.

Iz EKIP-a su objasnili da je Pošta univerzalni poštanski operator, koji na osnovu posebne licence izdate 2007. godine ima pravo i obavezu da na cijeloj teritoriji države obavlja univerzalnu poštansku uslugu propisanog kvaliteta i standarda.

Ta usluga se obavlja u kontinuitetu, bez diskriminacije, pod jednakim uslovima i po pristupačnoj cijeni za sve korisnike u unutrašnjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju.

“Zakon o poštanskim uslugama propisuje da, ako obavljanje univerzalne poštanske usluge predstavlja neopravdano finansijko opterećenje za univerzalnog poštanskog operatora, isti ima pravo na naknadu priznatog obračuna neto troška za koji je utvrđeno da predstavlja neopravdano finansijsko opterećenje”, naveli su iz EKIP-a.

Pošta je, na osnovu toga, podnijela zahtjev za verifikaciju obračuna neto troška za prošlu godinu u iznosu od 529,66 hiljada eura.

“Agencija je, u postupku verifikacije obračuna neto troška, cijenila da li je Pošta ispunila niz zakonskih i podzakonskih uslova koji se tiču načina vođenja računovodstva, kao i samog načina obračuna utvrđenog iznosa, a sve u cilju provjere osnovanosti podnesenog zahtjeva i samog iznosa neto troška koji je bio predmet zahtjeva”, dodaje se u saopštenju.

U sprovođenju tog postupka Agencija je angažovala i nezavisnog revizora.

“Na osnovu nalaza koji su rezultat detaljne analize dostavljenog zahtjeva Pošte i propratne računovodstvene dokumentacije, kao i nalaza nezavisnog revizora HLB Mont Audit, Agencija je utvrdila neto trošak univerzalne poštanske usluge u iznosu od 301,6 hiljada eura”, precizira se u saopštenju.

Utvrđeni iznos neto troška je za 228,06 hiljada eura manji od iznosa neto troška koji je u svom zahtjevu navela Pošta.

Bonus video: