„As” pod hipotekom zbog nagomilanog duga

Opština Budva posegla za radikalnijim mjerama kako bi obezbijedila naplatu potraživanja za porez na promet nepokretnosti, koji iznosi 331.637 eura

4178 pregleda 3 komentar(a)
Gradi se skoro dvije decenije: Hotel As, Foto: Vuk Lajović
Gradi se skoro dvije decenije: Hotel As, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je nezavršeni hotelski kompleks „As“ u Perazića dolu, upisujući hipoteku od 330 hiljada eura na ime duga za porez na promet nepokretnosti koji prema opštinskoj Upravi lokalnih javnih prihoda ima kompanija “Nega tours Montenegro“, biznismena Neđeljka Gardaševića.

Teret je u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine osvanuo prije deset dana, a to je garancija da će firma, koja gotovo dvije decenije bezuspješno pokušava da završi dogradnju i adaptaciju nekada jednog od najatraktivnijih hotela, izmiri dugovanje koje godinama izbjegava.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 331.637,12 eura za porez na promet nepokretnosti u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda“, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Stavljanje šape na hotel “As“ događa se u vrijeme kada je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Gardaševića zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi u vezi privatizacije hotela “As” i dostavljanja neistinite bankarske garancije od 3.000.000 eura. Optužnica je dostavljena Višem sudu u Podgorici na dalji postupak. Viši sud ranije je prihvatio jemstvo od 100.000 eura i omogućio Gardaševiću da se brani sa slobode.

Opština će po svoj prilici morati i prinudno da naplati i dug za porez na nepokretnost, nakon što je Vrhovni sud odbio reviziju, te potvrdio presudu Apelacionog suda, kojom se kompanija “Nega Tours Montenegro“ obavezuje da lokalnoj na ime poreza na nepokretnost za hotel “As“ u Perazića dolu isplati 393 hiljade eura. Vrhovni sud je ujedno i odbacio protivtužbu kompanije biznismena Neđeljka Gardaševića da se utvrdi da ne postoji potraživanje. U slučaju poreskog duga za nezavršeni hotel “As“, Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem je čelu Nikola Plamenac je podnio tužbu nakon što je stečajna upravnica u kompaniji “Nega Tours Montenegro“ osporila poresko potraživanje lokalne uprave i uputila na parnični postupak.

Riječ je o potraživanjima na osnovu poreza na nepokretnost, na ime rješenja koje je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva donijela od marta do sredine june 2018. godine na ukupan iznos od 380.719 eura, te kamate od 12.747 eura.

Privredni sud je prije pola godine uvažio tužbu lokalne uprave i presudio u njenu korist.

Opština Budva je, kako stoji u presudi Privrednog suda, smatrala da je stečajna upravnica potpuno pogrešnim pravnim postupkom osporila potraživanje, pozivajući se na odluku Ustavnog suda iz juna 2018. Lokalna uprava je ukazala da su sva rješenja o zaduženju pravosnažna i da “Nega Tours Montenegro“ nije izjavio žalbe.

Privredni sud je u aprilu prošle godine okončao stečajni postupak u hotelskoj kompaniji na koju se i dalje u katastru vodi hotelski kompleks “As“. Kako piše u Centralnom registru, osnivači firme su kompanije registrovane na Kipru - “Montena invest limited” i “Nikats engineering limited”, a ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor je Dejan Gardašević. Njegov otac Neđeljko je član Odbora direktora.

Neđeljko Gardašević je 13. marta uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je učestvovao u sumnjivoj privatizaciji hotela “As“.

Gradnju hotela od početka pratile brojne kontroverze

Rekonstrukciju i dogradnju nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali, prate brojne kontroverze. Hotel ni poslije 18 godina nije završen, na tom mjestu i dalje stoji višespratna betonske konstrukcija.

Nega turs Montenegru je država 2002. godine prodala hotel u Perazića dolu, međutim, nije ispoštovan kupoprodajni ugovor i hotel nije završen. Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu. Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna...

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su “Sber banku”, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Protiv “Sber banke” su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove firme u toj državi zbog garancije.

Bonus video: