Stav Vrhovnog suda ruši odštete vojnih penzionera

Vojni penzioneri kojima nije usklađeno mjesečno primanje za dodatnih 11,89 odsto su u problemu, jer više sudske instance obaraju i prvobitne presude o obeštećenju u njihovu korist

3622 pregleda 4 komentar(a)
Pravni stav za penzionere donijet 25. juna, a objavljen je nedavno (ilustracija), Foto: Shutterstock
Pravni stav za penzionere donijet 25. juna, a objavljen je nedavno (ilustracija), Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Crne Gore objavio je pravni stav da korisnik prava iz penzijsko i invalidskog osiguranja (PIO) može tužbom zahtijevati naknadu štete u parničnom postupku tek nakon što je iscrpio pravna sredstva radi ocjene zakonitosti odluke o utvrđenoj visini penzije po pravilima upravnog postupka/spora.

Vojni penzioneri kojima 2007. nije usklađeno mjesečno primanje za dodatnih 11,89 odsto su u problemu, pošto sada više sudske instance obaraju i prvobitne presude o obeštećenju koje su donijete u njihovu korist.

Kako na Upravni sud, kad nemamo rješenja

Oni su svoja prava tražili u redovnom sudskom postupku proteklih godina, a poslije naknadnog stava Vrhovnog suda, koji je potpisao predsjednik Građanskog odjeljenja Branimir Femić, ocjenjuju da su “potpuno diskriminisani”.

“Pravni stav Vrhovnog suda je za nas nemoguća misija. Kako da idemo na upravni postupak kad nijesmo ni dobili rješenje o usklađivanju penzije, na koje bi trebalo da se žalimo? Ovo je čista diskriminacija”, rekao je vojni penzioner Simo Marić, koji je taj status stekao 2005. godine.

On objašnjava da se novim pravnim stavom vojni penzioneri za sva prava upućuju na Upravni sud, iako je u rješenju Fonda PiO doslovno upisano da se sva usklađivanja obavljaju po automatizmu, bez donošenja posebnog rješenja. Tužioci su u predmetima korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore - vojni penzioneri.

Oni su kao vojna lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Jugoslavije, ostvarili pravo na penziju kod Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika Beograd, odakle im je i isplaćivana penzija. Nakon toga je isplatu preuzelo Ministarstvo finansija, a donošenjem novog Zakona o PIO 15. avgusta 2007. obavezu je preuzeo Fond PIO.

Traženo da se praksa ujednači

Pravni stav Vrhovnog suda mijenja dosadasnju sudsku praksu, nakon što su značajnom broju vojnih penzionera dosuđene velike odštete. Taj stav je donijet 25. juna ove godine, a tek nedavno je objavljen.

Prethodno se 20. februara ove godine Građanskom odjeljenju Vrhovnog suda obratio Osnovni sud iz Podgorice zahtjevom “radi ujednačavanja sudske prakse u predmetima pokrenutim po tužbama vojnih penzionera radi naknade materijalne štete u vidu razlike u isplaćenim penzijama od strane Fonda PIO”.

“Pri činjenici da rješenja kojima je utvrđivana visina penzije imaju svojstvo upravnog akta, to penzioneri nemaju pravo na naknadu štete u vidu manje isplaćene penzije pred redovnim sudovima, ako prethodno zaštitu svog prava vezano za pravilnost utvrđene penzije, nisu ostvarili u upravnom postupku, odnosno upravnom sporu”, zaključio je u pravnom stavu predsjednik Građanskog odjeljenja Vrhovnog suda.

Iza ovakvog stava, pored Femića, stale su i sudije: Dušanka Radović, Vesna Begović, Natalija Filipović, Rade Kovačević, Dragica Milačić, Radojka Nikolić, Nataša Božović, Ranka Vuković, Vesna Jočić i Snežana Aleksić.

Bonus video: