Pozajmice države oko 530 miliona?

Ova cifra zaduženja iz nacrta budžeta za 2021. može biti korigovana u predlogu koji treba da uradi nova Vlada

14348 pregleda 38 reakcija 19 komentar(a)
Nismo uključivali MMF za nacrt budžeta: Radunović, Foto: Savo Prelević
Nismo uključivali MMF za nacrt budžeta: Radunović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi odlazeći ministar Darko Radunović, projektovalo je nacrtom budžeta da će državnoj kasi naredne godine nedostajati oko 530 miliona eura i u tu cifru su uključeni stari dugovi koji dolaze na naplatu i deficit budžeta, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Ukupna suma nedostajućeg novca može biti korigovana u konačnom predlogu budžeta koji treba da pripremi nova Vlada.

Kandidati za ministre finansija i socijanog staranja, ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija Milojko Spajić, Jakov Milatović i Mladen Bojanić sa Radunovićem i njegovim saradnicima nastaviće početkom iduće sedmice razgovore, koji su počeli u ponedjeljak, o nacrtu budžeta za narednu godinu i drugim finansijsko-ekonomskim pitanjima.

Cilj javne finansije učiniti održivim: Milatović, Spajić i Bojanić
Cilj javne finansije učiniti održivim: Milatović, Spajić i Bojanićfoto: Savo Prelević

Milatović i Bojanić trebalo bi da imaju sastanak sjutra sa odlazećom ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić, koja je juče prisustvovala razgovorima u Ministarstvu finansija.

Kandidati za ministre analiziraju dokumentaciju Ministarstva finansija koja sadrži i nacrt budžeta. Već se traže opcije gdje se može obezbijediti nedostajući novac, a pozajmica od MMF krajnja opcija

Dvije strane od početka razgovora u medijima ne žele da iznose informacije nakon sastanaka, što je dogovoreno.

Ono što se zna je da su kadidati za ministre dobili dokumentaciju Ministarstva finansija koja sadrži i nacrt budžeta.

“Vijesti” saznaju da se već traže opcije gdje se može obezbijediti nedostajući novac, dok je pozajmica od Međunarodnog montarnog fonda (MMF) krajnja opcija, što je zvanično izjavio i mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić.

Ministarstvo finansija je nacrt budžeta pripremilo u zakonskom roku od 30. oktobra, ali ga nije uputilo u dalju proceduru jer je Krivokapić najavio reorganizaciju izvršne vlasti. Zbog toga je potrebno i da se informacioni sistem za planiranje i pripremu budžeta i povezivanje programske djelatnosti prilagodi novoj organizacionoj šemi.

Ministarstvo finansija je saopštilo da, kada je u pitanju priprema i parametri nacrta budžeta za narednu godinu u dosadašnjem periodu, nije imalo komunikaciju sa MMF-om.

Spajić je juče nakon sastanka, na pitanje novinara da li će budžet biti pripremljen do kraja godine, odgovorio da se tome nadaju i da prema tom cilju rade.

“Sastanak je bio konstruktivan, nastavljamo sa tehničkim radom. Tek smo krenuli, vrlo je teško dati bilo kakve ocjene. Imaćemo intenzivnu komunikaciju, a naredni sastanak bi trebalo da bude sljedeće nedjelje”, kazao je kandidat za ministra finansija.

Iz Ministarstva finansija su šturo saopštili da je radni sastanak protekao u konstruktivnom razgovoru, uz obostranu kooperativnost i spremnost na saradnju.

Tri kandidata za ministre su na početku razgovora poručili da je cilj da državne finansije učine javnim i da ih stave u funkciju građana i privrede, kao i da će akcenat nove Vlade biti na dobrom upravljanju, adekvatnom planiranju, transparentnosti i jednakosti za sve što znači uštedu u rashodima i veće prihode.

Bonus video: