Da li je država prodala pšenicu iz Francuske?

Najbolje ju je upotrijebiti sedam do osam mjeseci od kupovine, pod uslovom da se lageruje u kvalitetnim silosima

9160 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnici Ministarstva ekonomije više od mjesec i po ne odgovaraju na pitanje “Vijesti” šta se desilo sa pšenicom koju je država krajem aprila kupila u Francuskoj, odnosno da li je prodata.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama, država domaćim mlinarima nije prodala do kraja juna ove godine “ni gram” od 10.500 tona pšenice iz Francuske koju je, tokom epidemije koronavirusa, kupila za 2,4 miliona eura, odnosno 229,23 eura po toni.

Iz Ministarstva ekonomije, kojim rukovodi odlazeća ministarka ekonomije Dragica Sekulić, nijesu odgovorili ni na dodatna pitanja od prošle sedmice o tome da li postoji tražnja za kupovinu te pšenice, koliko su i kome do sada, od domaćih mlinara ili kompanija, prodali ove žitarice.

Nijesu otkrili ni lokaciju gdje se francuska pšenica nalazi, da li se čuva u silosima u Luci Bar, ili negdje drugo, koliko je do sada i kome plaćeno da pšenica bude sačuvana.

Poslije dopremanja francuske pšenice u Luku Bar, početkom maja ove godine, njen pretovar u barskom silosu je koštao dodatnih oko 38.000 eura. Ministarka Sekulić je 3. maja saopštila da će nabavljenih 10.500 tona pšenice podmiriti domaće potrebe za tri mjeseca.

Dio stručnjaka iz ove oblasti ljetos su potvrdili da je kupljenu pšenicu, pod uslovom da se lageruje u kvalitetnim silosima, najbolje upotrijebiti u roku od sedam do osam mjeseci od njene kupovine. Krajem novembra upravo ističe sedam mjeseci od kupovine francuske pšenice po jačoj cijeni.

Ukoliko se to kojim slučajem ne desi za godinu i po ili dvije, njeno zrno će biti dodatno osušeno i energetska vrijednost pšenice značajno manja.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili da li zbog gubitka energetske vrijednosti i protoka vremena prijeti da nabavljena pšenica narednih mjeseci ne bude za ljudsku upotrebu.

Bonus video: