Kenteri pola miliona jer su mu ukrali ideje

Privredni sud u ponovnom postupku presudio u korist “Copyrighta”, jer je Turistička organizacija Budve povrijedila autorska prava i organizovala kulturne manifestacije, a da prethodno nije dobila dozvolu od te firme

21746 pregleda 21 reakcija 25 komentar(a)
Sa jedne od ranijih “Pašticada”, Foto: Vuk Lajović
Sa jedne od ranijih “Pašticada”, Foto: Vuk Lajović

Turistička organizacija Budve moraće da isplati 530 hiljada eura budvanskoj kompaniji “Copyright“, jer je povrijedila autorska prava i organizovala kulturne manifestacije, a da prethodno nije dobila dozvolu od te firme, čija su to autorska djela.

To se navodi u presudi Privrednog suda, i to u ponovnom postupku, koja je praktično istovjetna onoj iz juna prošle godine, koju je nakon žalbe TO Budve oborio Apelacioni sud i vratio na ponovno odlučivanje, sugerišući da prvostepeni sud mora utvrditi da li su kulturne manifestacije autorska djela. “Copyright“ je u Centralnom registru privrednih subjekata registrovan kao Društvo za razvoj turizma i zaštitu autorskih prava i pružanje usluga DOO Budva, čiji je osnivač, izrvršni direktor i ovlašćeni zastupnik Marko Kentera.

Na ponovnu presudu Privrednog suda, kako je “Vijestima“ rečeno, TO Budve će ponovo uložiti žalbu Apelacionom sudu.

“Utvrđuje se da je Turistička organizacija Budve povrijedila autorska prava ‘Copyright’ Društva za razvoj turizma i zaštitu autorskih prava i pružanje usluga DOO budva, na način što je bez njegove dozvole i plaćanja autorske naknade iskoristila - javno organizovala autorska djela - kulturne manifestacije Dani umjetnika Budve, ‘World music stage fest’, ‘Kadmov dan’, ‘Pozorišni val’, ‘Brodet fest’, ‘Muzika ljeta i ‘Pašticada fest’“, piše u presudi sutkinje Privrednog suda Senade Hasanagić.

Kako se dodaje, utvrđuje se da je TO Budve bez njegove dozvole i plaćanja autorske naknade “Copyrightu“ javno objavila, distribuirala i upotrijebila radi promovisanja svoje turističke ponude, autorska djela te kulturne manifestacije u periodu od januar do juna 2015, 2016, 2017, kao i u periodu novembar i decembar 2015. i 2016. godine, obljavljujući ih i promovišući kao svoje. “Obavezuje se TO Budve da ‘Copyrightu’ na ime trostrukog iznosa uobičajene naknade koju bi tužilac (Copyright) primio za konkretne oblike korišćenja predmeta zaštite, da je to korišćenje bilo zakonito, isplati iznos od 538.109 eura sa zakonskom zateznom kamatom počev od 27. novembra 2017. pa do isplate”, piše u presudi.

Privredni sud je ocijenio da svaka manifestacija predstavlja posebno autorsko djelo, jer se “radi o originalnim tvorevinama njegovih autora koji su svojim intelektualnim radom osmislili organizovanje i prezentaciju kulturnog, društvenog, umjetničko- poslovnog i edukativnog projekta u cilju promovisanja i proširenja turističke ponude kroz razne forme”.

Turistička organizacija osporila je pravo “Copyrightu”, smatrajući da te manifestacije nijesu autorska djela, već da egzistiraju na nivou ideje, a ne na niovu stvaralaštva i individualne duhovne tvorevine, pozivajući se na odredbe Zakona o autorskim pravima i sudskoj praksi. Turistička organizacija osporila je tužbeni zahtjev “Copyrighta“, ukazujući na to da se zahtjev tužioca mogao samo odnositi na Ugovor o ustupanju prava korišćenja autorskog djela manifestacija iz oblasti kulture Budvansko ljeto, zaključen u junu 2013. Iz TO su ukazali i na nezakonitost zaključenja ostalih ugovora.

Bonus video: