Konstituisana Grupacija za trgovinu nekretninama

Za predsjednika Grupacije izabran je Veselin Dragaš iz Forte Mare, a za zamjenika Dušan Ranković iz Kamin Real Estate Montenegro

3343 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupacija za trgovinu nekretninama, koje je formirana u okviru Odbora udruženja trgovine Privredne komore (PKCG), baviće se pružanjem pomoći i podrške kompanijama koje se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti i razmatranjem pitanja od značaja za njihov rad.

Iz PKCG je saopšteno da su na konstitutivnnoj sjednici Grupacije za trgovinu nekretninama verifikovani mandati 22 člana, usvojeni poslovnik i program rada za narednu godinu.

„Djelokrug rada Grupacije je usmjeren na pružanje pomoći i podrške kompanijama koje se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti i razmatranje pitanja od značaja za njihov rad, kako bi se na organizovan i efikasan način unaprijedilo poslovanje u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju PKCG.

Za predsjednika Grupacije izabran je Veselin Dragaš iz Forte Mare, a za zamjenika Dušan Ranković iz Kamin Real Estate Montenegro.

„Afirmacija profesije i edukacija u cilju stalnog inoviranja znanja, biće među prioritetima naše Grupacije“, kazao je Dragaš.

Jedan od prioriteta je, smatraju privrednici, donošenje zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

„Nepostojanje regulative, kojom se uređuje trgovina nekretninama, razlog je postojanja ogromnog broja onih koji se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti, koji nelegalnim radnjama nanose direktnu štetu državi, agencijama, klijentima, a posredno i cijeloj struci“, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, postojeće stanje u oblasti prometa nepokretnosti karakteriše veliki broj nepravilnosti i problemi nastali kao posljedica nepostojanja posebnog zakonskog okvira kojim bi ta oblast bila uređena.

„Ovu djelatnost karakteriše primjena opštih pravila regulisanih zakonima o obligacionim odnosima i privrednim društvima, što se u praksi pokazalo kao nedovoljno. Zakonskim uređenjem ove oblasti, osim pravne sigurnosti po učesnike u poslovima posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti, obezbeđuju se uslovi za podizanje nivoa kvaliteta usluga posredovanja, doprinosi razvoju tržišta nepokretnosti i jačanju konkurentnosti privrednih subjekata u ovom sektoru“, ocijenili su iz PKCG.

Iz te asocijacije su naveli da su u zemljama regiona zakoni o posredovanju u prometu nepokretnosti donijeti i to u Sloveniji 2003. godine, Hrvatskoj 2007, Srbiji 2013, dok je u Bosni i Hercegovini (BiH) 2018. godine usvojen nacrt zakona.

Predstavnik Ministarstva ekonomije, Dragan Vukčević, saopštio je da je ovu oblast neophodno urediti zakonom, ali i upozorio da će regulativa donijeti nove obaveze privrednicima koji se bave ovom djelatnošću, u smislu neophodnosti licenciranja.

„Zakon bi zaštitio građane koji učestvuju u prometu nekretnina, smanjio sivu ekonomiju, ali i manevarski prostor za djelovanje posrednika u ovoj oblasti“, tvrdi Vukčević.

Privrednici su apelovali na inspekcijske organe da se primjenom odredbi postojećih zakona pozabave rješavanjem problema sive ekonomije koja je naročito zastupljena u internet oglašavanju u ovoj oblasti.

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović, istakla je važnost da se uredi tržište nekretnina.

Ona je podsjetila na podatke iz Komorine Analize poslovanja, koja je pokazala da je finansijske bilanse za prošlu godinu predalo svega 49 privrednih subjekata koji se deklarišu kao agencije za nekretnine, a činjenica je da se mnogo više njih bavi tim poslovima.

Bonus video: