Vasilije Miličković prijavio VDT-u direktora i članove borda EPCG

“Menadžment EPCG i izvršni direktor Noveljić Igor ne slučajno, već namjerno ne objavljuju javni tender za navedenu nabavku uglja. Neobjavljivanjem javnog tendera za nabavku u milionskim iznosima izaziva opravdanu sumnju da se radi o visoko koruptivnom poslu i organizovanom kriminalu”, istakao je Miličković u prijavi
129 pregleda 2 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.01.2018. 14:33h

Mali akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković predao je danas VDT Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv predsjednika Đoka Krivokapića i članova borda EPCG dr Ranka Milovića, Ljuba Kneževića, Samira Hodžić, Frančeska Becchelli, Massima Tiberga, Oreste Bramantia, kao i izvršnog direktora Noveljić Igora, zbog odluke da kupuju ugalj iz Rudnik uglja, po osnovu dugoročnog Ugovora o snabdijevanju sa pljevaljskom kompanijom i bez prethodno sprovedenog tendera.

Miličković je u prijavi istakao da kao zviždač zahtijeva od VDT-a “da hitno postupi po ovoj krivičnoj prijavi i tako spriječi realizaciju ovog štetnog ugovora, a odgovorna lica privede pravdi i kazni po zakonu”.

“Menadžment EPCG i izvršni direktor Noveljić Igor ne slučajno, već namjerno ne objavljuju javni tender za navedenu nabavku uglja. Neobjavljivanjem javnog tendera za nabavku u milionskim iznosima kod mene kao podnosilaca krivične prijave izaziva opravdanu sumnju da se radi o visoko koruptivnom poslu i organizovanom kriminalu”, istakao je Miličković između ostalog u prijavi.

On je napomenuo da je EPCG je u većinskom vlasništvu države Crne Gore, što je obavezuje da prilikom nabavke bilo kakve robe ili usluga to radi isključivo putem javnog tendera.

Miličković dalje tvrdi da menadžment i Odbor direktora EPCG već godinu dana “rade protiv interesa kompanije forsirajući otkup akcija u RUPV čime prijete da nanesu štetu kompaniji od 100 miliona eura”, a zbog čega je i podnio krivičnu prijavu 11. decembra.

A2A i brat bivšeg premijera Aco Đukanović, podsjetimo, prije godinu predložili su EPCG prodaju kontrolnog paketa akcija RUPV-a po prosječnoj cijeni 6,5 eura.

“Upozoreno je rukovodstvo EPCG o pogubnosti tih namjera kao i štetnost da se sa RUPV potpisuje bilo kakav dugogodišnji ugovor jer se radi o smišljenoj “omči oko vrata” koja se želi namaći EPCG od strane vlasnika RUPV”, istakao je dalje u prijavi Miličković.

On je dodao da je skupština RUPV za 22. januar najavila raspravu i razmatranje Odluke o utvrđivanju smjernica za zaključenje dugoročnog ugovora o isporuci uglja sa EPCG, za potrebe TE Pljevlja.

“Niti Skupština akcionara RUPV niti bilo ko ne može nametnuti rukovotstvu EPCG da bez raspisivanja Javnog poziva – tendera potpisuje nabavke u milionskim iznosima, pa je vrlo čudno da nas akcionare AD EPCG rukovotstvo upoznaje da je potpisan ugovor sa cijenom 24 eura/toni, a može se desiti da akcionari RUPV ne “utvrde smjernice za zaključenje dugoročnog ugovora” što govori o smušenosti odgovornih lica kad daju tako neodgovorne izjave i potpisuju nezakonite ugovore”, naveo je u prijavi Miličković.

Bonus video: