Maraš priznala da godinama zakida na porezu

Bivša direktorica “Plantaža” potpisala izjavu o tome da im je odgovarala prikazana niža vrijednost nekretnina da bi platili manji iznos poreza. Krivični zakonik za to dijelo predviđa zatvorsku kaznu do tri godine

72926 pregleda 652 reakcija 87 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović
Maraš, Foto: Boris Pejović

Bivša direktorica “Plantaža” Verica Maraš je u izjavi sa usmene rasprave o poreskom dugu Opštini Tuzi priznala da svjesno godinama nijesu ispravljali nepravilnost u procjeni vrijednosti nekretnina jer im je tako odgovaralo da plate manji iznos poreza do prošle godine jedinstvenoj Opštini Podgorici, a sada Glavnom gradu i Opštini Tuzi.

To se vidi iz potpisanog zapisnika sa ovog sastanka od 12. juna ove godine, ali i u obrazloženju poreskog rješenja kojeg je Uprava lokalnih javnih prihoda Tuzi napisala 4. novembra, a u koje su “Vijesti” imali uvid.

Potpis Verice Maraš ispod sporne izjave
Potpis Verice Maraš ispod sporne izjavefoto: Vijesti

Dostavljanje netačnih podataka poreskoj upravi da bi se platio manji iznos poreza je krivično djelo.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je prije dva dana “Vijestima” kazao da je pokrenuta procedura prinudne naplate duga za porez od “Plantaža” u iznosu od 524 hiljade eura, kao i da su “Plantaže” u poreskoj prijavi dostavile netačne podatke kako bi platile oko 50 hiljada eura umjesto utvrđenih 624 hiljade. On je kazao i da je u toku usmene rasprave predstavnik kompanije kazao da nijesu ispravljali nepravilnosti u procjeni imovina da bi platili niži iznos poreza, ali nije naveo o kome je riječ.

Šta piše u zapisniku

U zapisniku se precizira da je na pitanje predstavnika Tuzi zašto su u poreskoj prijavi naveli nižu vrijednost poljoprivrednog zemljišta, uslijedio odgovor tadašnje direktorice koja je bila i jedini predstavnik kompanije na sastanku:

’’Vrijednost imovine se tako prikazuje godinama, u knjigama stoji procijenjena vrijednost od 1992. godine, kad je urađena i posljednja procjena imovine. Na navedenu nepravilnost, odnosno neusaglašenost procijenjene vrijednosti osnovnice sa važećim standardima nam ukazuje i revizija u svakom izvještaju. Međutim, takva odgovara ‘Plantažama’, jer plaćamo mnogo manji porez na imovinu. Najbolje rješenje je da se angažuje stručno lice koje bi uradilo novu procjenu imovine, i da se obje strane usaglase sa novom cijenom tokom 2020. godine ili ubuduće”.

U članu 264 Krivičnog zakonika je precizirano:

“Ko, u namjeri da on ili neko drugo fizičko ili pravno lice potpuno ili djelimično izbjegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima ili drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj namjeri, u slučaju obavezne prijave, ne prijavi zakonito stečeni prihod, odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj namjeri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi hiljadu eura, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom”.

Koliko vrijedi imovina

Za porez na nepokretnost osnovica je vrijednost nekretnina. U poreskom rješenju piše da su “Plantaže” podnijele prijavu 21. aprila ove godine u kojoj su naveli da njihovo poljoprivredno zemljište u Tuzima od 15,1 milion kvadrata vrijedi 8,65 miliona eura ili 57 centi po kvadratu. Za ovu vrstu imovine je navedena poreska stopa od 0,232 odsto, što znači da bi na ovaj prijavljeni iznos platili 20 hiljada eura poreza.

Opština Tuzi je posumnjala u tačnost podataka pa su od Monstata tražili podatke o kupoprodajnim ugovorima za poljoprivredno zemljište u ovoj zoni, što i zakon predviđa za utvrđivanje tržišne vrijednosti. Na osnovu toga, izračunali su da ukupna površina vrijedi 258 miliona eura, na što treba platiti porez od 599.369 eura, a za ostalo još 25.008 eura.

Krajnji rok plaćanja, nakon odlaganja zbog pandemije, bio je 30. novembar. “Plantaže” su od ukupno 624 hiljade eura duga platile 100 hiljada, pa je za preostali iznos 1. decembra pokrenuta prinudna naplata.

Iz “Plantaža” ćute

Iz kompanije “Plantaže” nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o ovom poreskom dugu, kao ni koji je njihov predstavnik dao spornu izjavu, da li je do sada poreska služba Glavnog grada, prije izdvajanja Tuzi, osporavala poreske prijave kompanije i kolike su iznose poreza do sada plaćali Podgorici. Utvrđivanje poreske obaveze zastarjeva nakon pet godina, što znači da bi se poreske prijave “Plantaža” za taj period mogle ispraviti.

Bonus video: