„Plantaže”: Od iduće godine plaćaćemo fer iznos poreza

Iz kompanije priznaju da su lokalnim poreskim vlastima prikazivali nižu vrijednost zemljišta

16030 pregleda 312 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Povodom teksta „Priznali da godinama zakidaju na porezu“, u kojem je objavljena izjava bivše izvršne direktorice “Plantaža” Verice Maraš u poreskom postupku, iz kompanije su poslali odgovor kojeg “Vijesti” u cijelosti objavljuju:

“Kompanija danas posjeduje oko 4.200 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 2300 hektara pod zasadima, veliki broj poslovnih objekata i drugu vrijednu opremu koja se koristi za obavljanje redovnih poslovnih djelatnosti. Dio nepokretne imovine je u svojini kompanije, a nad dijelom imovine kompanija ima pravo korišćenja (vlasnici su država ili lokalne samouprave), dok nad jednim dijelom imovine postoji pravo susvojine sa većim brojem fizičkih i pravnih lica.

Ovakav režim prava na nepokretnostima posljedica je svojinsko-upravljačke transformacije kompanije, koja je okončana tokom devedestih godina prošlog vijeka, pretvaranjem društvenog u akcionarski kapital.

Povraćaj poljoprivrednog zemljišta bivšim vlasnicima, koji je na štetu imovine kompanije okončan tokom istog vremenskog perioda, imao je za posljedicu fragmentizaciju parcela u vlasništvu kompanije i izmjenu načina korišćenja imovine, što se sve odrazilo na tržišnu vrijednost određenih pozicija nepokretne imovine.

Posljednja procjena vrijednosti imovine kompanije je izvršena 1992. godine. Procjena vrijednosti imovine, koja je izvršena prije skoro trideset godina, imala je za posljedicu da se određene pozicije imovine kompanije (poljoprivredno zemljište) u bilansu stanja vode po realno niskim cijenama, odnosno cijenama koje su niže od tržišnih. Nesporno je da je - u vrijeme izrade posljednje procjene, koja je sačinjena u vrijeme hiperinflacije - vrijednost imovine procijenjena po cijenama koje su tada utvrđene kao tržišne, a koje su bile svakako niske u poređenju sa sadašnjim cijenama.

Ovako utvrđena vrijednost, koja je bila iskazana u dinarima, tokom perioda hiperinflacije dodatno je obezvrijeđena. Uvođenjem njemačke marke u ekonomski sistem Crne Gore tokom 1999. godine stekli su se pravni preduslovi da imovina bude iskazana u „tvrdoj valuti“, čime je dobijena vrijednost koja u bitnom figurira do danas. Na današnji dan, u bilansu stanja kompanije, u odnosu na aktivu od oko 145 miliona eura, vrijednost pozicije zemljišta, nepokretnosti i opreme predstavlja vrijednost od oko 70 miliona eura.

Uprava kompanije je prepoznala pitanje vrijednosti imovine kompanije kao jedan od značajnih problema koji treba rješavati tokom 2021. godine. Pitanje realne poreske osnovice za obračun poreza na imovinu (nepokretnosti) je jedan od (svakako značajnijih) razloga. Realna vrijednost poreske osnovice posljedično će dovesti do pravilnog obračuna poreza na imovinu.

Međutim, dok se ne utvrdi realna vrijednost imovine, kompaniji su stajali na raspolaganju računovodstveni podaci zasnovani na vrijednostima iz 1992. godine. Uprava kompanije je ukazala nadležnom poreskom organu na ove okolnosti, što je organ koristio prilikom utvrđivanja poreske obaveze, koju je utvrdio u iznosu značajno većem nego što je to ranije bio slučaj.

Poreski organ, u ostvarivanju nadležnosti utvrđenih Zakonom o poreskoj administraciji, osim ovlašćenja da vrši utvrđivanje poreza na način i po postupku utvrđenom zakonom, ima ovlašćenje da zahtijeva od poreskih obveznika i drugih pravnih lica da podnesu dokumentaciju i pruže druge informacije neophodne za utvrđivanje poreske obaveze, odnosno da koristi usluge stručnjaka i vještaka, fizičkih i pravnih lica u postupku utvrđivanja poreskih obaveza, kada je njihovo stručno znanje potrebno.

U ovom smislu treba posmatrati komunikaciju između bivše izvršne direktorice kompanije i nadležnog poreskog organa Opštine Tuzi, kojem je opravdano ukazano na značajne razlike između vrijednosti poreske osnovice (utvrđene na osnovu raspoloživih računovodstvenih podataka) i nespornih činjenica na osnovu kojih vrijednost poreske obaveze treba utvrditi u značajno većem iznosu, što je poreski organ prihvatio i tokom postupka utvrdio poresku obavezu u značajno većem iznosu.

Postupak reprocjene vrijednosti imovine u kompanije je započet. Do kraja ove godine očekuje se zaključenje odgovarajućeg ugovora o pružanju stručnih usluga u vezi sa reprocjenom imovine, osnovom kojeg će biti angažovane usluge renomirane međunarodne konsalting kompanije iz redova „Velike četvorke“.

Nakon što ovaj posao bude završen, polazeći od ovlašćenja koja ima na osnovu Zakona o privrednim društvima i statuta kompanije, Odbor direktora će usvojiti elaborat o procjeni vrijednosti imovine kompanije, što će za posljedicu imati otklanjanje razloga za kritiku sadržine poreskih prijava poreza na imovinu.

U susret očekivanom povećanju poreske obaveze iz osnova poreza na imovinu, kompanija je u budžetu za 2021. predvidjela značajno veći iznos na ime troškova za izmirenje poreske obaveze iz osnova poreza na imovinu. Na kraju ovog procesa, kompanija će u svom bilansu stanja evidentirati imovinu po novoj, fer cijeni, što će rezultirati i značajnim povećanjem bilansne kompanijske aktive”.

Bonus video: