"Vektra Jakić" duguje milione, Opština nemoćna da se naplati

Za porez “Vektra Jakić” dužna dva miliona, a po osnovu koncesione naknade 4,47 miliona

9870 pregleda 12 komentar(a)
“Vektra Jakić”, Foto: Goran Malidžan
“Vektra Jakić”, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja od 1. juna 2016. u konstantnoj blokadi drži račun “Vektre Jakić”, pokušavajući da naplati višemilionski dug od te drvoprerađivačke kompanije po osnovu poreza na nepokretnosti.

Prvi put račun “Vektre Jakić” blokiran je 22. oktobra 2015. u vrijeme administracije kojom je upravljao Mirko Đačić. Nemogućnost naplate duga od “Vektre Jakić”, uprkos obećanjima prošle vlade, bio je jedan od razloga zbog kojih je Đačić podnio ostavku na mjesto predsjednika opštine u maju prošle godine.

U odgovoru na odborničko pitanje odbornika Demokrata Milojice Tešovića predsjednik opštine Igor Golubović naveo je da po osnovu poreza na nepokretnosti “Vektra Jakić” Opštini Pljevlja duguje skoro dva miliona eura.

“Vektra Jakić” je u prethodnom periodu pokrenula postupke kojima je tražila isplatu višemilionske štete zbog neosnovane blokade računa, ali su ti sporovi riješeni u korist Opštine Pljevlja.

U odgovoru Golubovića se navodi da su ranije nepokretnosti koje se nalaze u vlasništvu “Vektre Jakić” opterećene fiducijarnim prenosom prava sa zabranom otuđenja i opterećenja od 14. oktobra 2010. u korist OTP banke.

Golubović konstatuje da zbog toga nije moguć upis hipoteke na imovinu “Vektre Jakić”.

Uprava lokalnih javnih prihoda preduzima mjere prinudne naplate upravo u očekivanjima da će potraživanja prema tom pravnom subjektu biti naplaćena, ali izvjesnost naplate, na osnovu dosadašnjeg iskustva ne može se sa sigurnošću predvidjeti.

U odgovoru Tešoviću, Golubović nije naveo koliko “Vektra Jakić” duguje opštini Pljevlja po osnovu koncesione naknade.

Ranije je iz Opštine saopšteno da je dug “Vektre Jakić” po tom osnovu 4,47 miliona eura.

“Kada je riječ o zakonom ustupljenimm prihodima, odnosno koncesijama, Uprava lokalnih javnih prihoda nema nadležnost za naplatu ustupljenih prihoda, već je to u nadležnosti Poreske uprave Crne Gore. U toku su intenzivni pregovori između Opštine Pljevlja i Vlade u vezi sa naplatom koncesione naknade, u dijelu koji pripada Opštini Pljevlja. U predmetnom postupku regulisaće se i način izmirenja obaveza Opštine Pljevlja po osnovu poreza i doprinosa. Očekivanja su da će ovaj postupak biti okončan naplatom koncesione naknade“, naveo je Golubović u odgovoru.

8,85 miliona eura, prema Tešovićevim podacima, iznosi dug “Vektre Jakić” prema Opštini Pljevlja sa uračunatim porezima na lična primanja. Predsjednik Opštine Igor Golubović, međutim, kazao je da je ukupan dug “Vektre Jakić” sa uračunatim porezima na lična primanja 7,3 miliona eura

Bivši premijer Duško Marković, nakon sjednice Vlade održane u Pljevljima 17. oktobra prošle godine, kazao je da će se naći model kako bi se dug “Vektre Jakić”, kompenzovao za dug koji prema državi za poreze i doprinose ima Opštini Pljevlja. Marković svoje obećanje nije ispunio.

Bonus video: