Dijaspora godišnje pošalje oko pola milijarde eura

“Novčane doznake su značajan faktor budžetske stabilnosti, a najčešće se koriste za ličnu potrošnju i eventualno neka neproizvodna ulaganja, kao što je kupovina nekretnina”, kazao je Darmanović
111 pregleda 11 komentar(a)
Euro, dolar, novac, pare, Foto: Shutterstock
Euro, dolar, novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2018. 10:45h

Crnogorska dijaspora, prema procjenama, godišnje pošalje građanima u Crnoj Gori oko 500 miliona eura, dok su zvanični podaci nešto niži, saopštio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

"U odnosu na broj stanovnika, Crna Gora ima brojnu dijasporu koja je izuzetno vezana za svoj rodni kraj i svoje porodice koje su ostale u Crnoj Gori.

Procjene su da u državu svake godine, iz inostranstva, građanima stigne oko 500 miliona eura”, rekao je Darmanović agenciji Mina-business.

On je naveo da su zvanični podaci nešto niži.

"Tako je 2016. godine ukupan priliv novčanih sredstava na osnovu doznaka iz inostranstva bio 393,4 miliona eura, dok je za prvih devet mjeseci prošle godine u Crnu Goru po osnovu doznaka pristiglo 309,7 miliona eura”, precizirao je Darmanović.

On je podsjetio da se tu radi samo o novcu koji pristiže bankarskim transakcijama, a da se procjenjuje da bar još toliko novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije.

“Novčane doznake su značajan faktor budžetske stabilnosti, a najčešće se koriste za ličnu potrošnju i eventualno neka neproizvodna ulaganja, kao što je kupovina nekretnina”, kazao je Darmanović.

On je, odgovarajući na pitanje šta bi trebalo uraditi na polju ekonomske diplomatije, naveo da je u cilju unaprijeđenja funkcionisanja sistema integrisane ekonomske diplomatije, u koordinaciji Ministarstva – Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju uspostavljen sistem koordinatora za ekonomsku diplomatiju.

“Njega čine predstavnici svih ministarstava, Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija, Sekretarijata za razvojne projekte, Privredne komore i Zajednice opština, koji se bave promocijom crnogorske ekonomije i kulture, investicionih potencijala naše zemlje i podrškom našim kompanijama za izlazak na strana tržišta”, kazao je Darmanović.

On je podsjetio da su Ministarstvo, ambasade Crne Gore i počasni konzuli imali mnogo inicijativa za promociju i unaprijeđenje saradnje u raznim sektorima privrede, kao što su turizam, aviosaobraćaj, energetika i poljoprivreda.

“Ministarstvo vanjskih poslova je krajem oktobra organizovalo Drugu konferenciju počasnih konzula Crne Gore, na kojoj su učestvovala 43 konzula”, rekao je Darmanović.

Konferencija je, kako je ocijenio, bila prilika za dodatno upoznavanje počasnih konzula sa potencijalima Crne Gore u cilju jačanja privredne i kulturne saradnje, kao i privlačenje investicija iz konzularnih područja zemalja iz kojih dolaze.

“U Podgorici je 24. i 25. oktobra održana i konferencija Kapija Balkana u cilju razvoja poslovnih veza između Crne Gore i Izraela, te upoznavanja potencijalnih investitora sa ekonomskim i investicionim ambijentom u našoj državi”, zaključio je Darmanović.

Bonus video: