Vlahović: Pred turističkim poslenicima Kolašina je neizvjesna sezona

"A turistički radnici apeluju na nadležne da, prilikom donošenja mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, uzmu u obzir i potrebe te grane privrede", kaže se u saopštenju

4167 pregleda 2 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Pred turističkim poslenicima Kolašina je neizvjesna sezona, ocijenio je direktor turističke organizacije tog grada Aleksandar Vlahović.

Iz Info Biroa su naveli da, uprkos tome, gotovo svi hoteli u gradu spremno dočekuju goste.

"A turistički radnici apeluju na nadležne da, prilikom donošenja mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, uzmu u obzir i potrebe te grane privrede", kaže se u saopštenju.

Vlahović je kazao da su pirpremljeni određeni izuzetno povoljni paket aranžmani, tako da Kolašin, kako je naveo, spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu.

“Trenutno interesovanje u poređenju sa prethodnim godinama nije na istom nivou. U ovo doba, prethodnih godina aranžmani su uveliko bili rasprodati, dok je sada situacija znatno slabija", rekao je Vlahović.

On je kazao da ima interesovanja potencijalnih gostiju, što donekle ohrabruje, navodeći da je uvjeren da će, ukoliko bude snijega, turistička sezona makar u jednom dijelu biti realizovana.

"Održali smo niz sastanaka sa turističkim privrednicima grada i mogu uputiti jedan apel u njhovo ime – kada su u pitanju trenutne epidemiloške mjere, koje svakako treba poštovati, treba ponovo razmotriti mjeru zabrane međugradskog saobraćaja", rekao je Vlahović.

Iz Info Biroa su kazali da međugradski saobraćaj nije jedina mjera koja otežava ionako nezavidnu situaciju turističkih poslenika Kolašina.

“Tako, primjera radi, prethodnih godina najbrojniji inostrani gosti, koji su dolazili iz Albanije, sada moraju imati negativan PCR test kako bi ušli u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Vlahović je rekao da im to dodatno povećava troškove “i prema informacijama koje dobijamo od turističkih agencija iz Albanije, to je jedna od glavnih prepreka”.

“Svakako apelujem da se te mjere prilagode, ukoliko je moguće, da bi što veći broj turista iz regiona imao priliku da ove zimske sezone posjeti Kolašin", poručio je Vlahović.

Direktor skijališta Kolašin 1600, Saša Jeknić, kazao je da je neophodno donijeti olakšice kako bi turistički radnici premostili barijere i iz predstojeće negativne turističke sezone izvukli maksimum.

"Jedna od tih mjera svakako jeste ukidanje zabrane međugradskog saobraćaja vikendom, kako bi na neki način domaćim gostima, na koje ove godine maksimalno računamo, približili sam lokalitet ovog Ski centra. Sve nas je ovo na neki način uslovilo da ove godine budemo više okrenuti domaćem gostu, i da kompletnu uslugu ski centra uputimo njima", naveo je Jeknić.

On je rekao da će iz predstojeće sezone, koja ima negativne prognoze, nastojati da izvuku maksimum.

"Ja odgovorno tvrdim da ćemo mi na skijalištima Crne Gore, odnosno na Ski centru Kolašin 1600 učiniti sve da ova sezona ne propadne. Pokazaćemo da u nekim teškim vremenima i uslovima, sa našim gostima možemo da doprinesemo turističkom prometu naše države", poručio je Jeknić.

Navodi se da je u prethodnih par dana na lokalitetu Kolašin 1600 palo oko 30 centimetara snijega, već sledeće sedmice počeće sa radom restoran Troglavac, a menadžment je ove godine, kada je ponuda u pitanju, otišao korak dalje.

Jeknić je rekao da će svim ljubiteljima sniježnih sportova biti na raspolaganju 10,5 kilometara skijaških staza, što je, kako je naveo, za šest više u odnosu na prethodnu godinu.

“Što se tiče cjenovne politike, takođe smo imali razumijevanja, te smo cijene višednevnih karata smanjili za deset odsto, dok je cijena jednodnevnog skipasa ostala na nivou prošle godine, napominjem, uz dodatnih šest kilometara staza", rekao je Jeknić.

Dodaje se da će svim ljubiteljima biti na raspolaganju panoramsko razgledanje planine Bjelasice vožnjom šestosjednom žičarom, a tu su i takozvani ski rental i škole skijanja.

Jeknić je kazao da su nastavili i poznatu akciju koja će trajati do 15. decembra, u vidu promo cijena sezonskih ski pass-ova.

“Cijena sezonskog ski pass-a za odraslog je 150, dok za djecu do 14 godina iznosi 80 eura. Treba napomenuti da u cijenu ovih pasova ulaze i tri besplatna skijanja na olimpijskom centru Jahorina, i tri dana uzastopnog skijanja na nekom od skijališta Srbije", dodao je Jeknić.

Bonus video: