Formiran Nacionalni savjet za borbu protiv visoke korupcije: Imaće pet stalnih članova?

"Danas smo samo donijeli odluku, ali nijesmo govorili o sastavu. To će biti na sljedećoj sjednici u ponedjeljak ili četvrtak", rekao je Krivokapić

20652 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.12.2020. 21:00h

Danas je formiran Nacionalni savjet za borbu protiv visoke korupcije, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

"Danas smo samo donijeli odluku, ali nijesmo govorili o sastavu. To će biti na sljedećoj sjednici u ponedjeljak ili četvrtak", rekao je Krivokapić na pres konferenciji Vlade.

On je rekao da će se taj savjet baviti borbom protiv visoke korupcije.

Savjet će, saznaju "Vijesti", imati pet stalnih članova, ali samo jednog iz redova izvršne vlasti i to potpredsjednika Vlade za sektor bezbjednosti i borbu protiv korupcije.

Ostali članovi će biti iz redova NVO, te pravni i ekonomski stručnjaci koji bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da budu birani preko javnih konkursa.

Krivokapić je kazao i da neće biti tehničkog rebalansa državnog budžeta.

Premijer je kazao da sastanak sa predsjednicima poslaničkih klubova pobjedničkih koalicija biti u subotu, a kako kaže ne zna za sastanak za koji je poslanik Raško Konjević kazao da je otkazan.

To će biti organizovano tako što će određena odjeljenja za borbu protiv korupcije, a Nacionalni savjet će da preduzima mjere u skladu sa praksom koja je uobičajena u većini evropskih država.

Njegove aktivnosti se, kako kaže, neće preklapati sa aktivnostima Agencije za sprečavanje korupcije. Mi ćemo kroz savjet pokušati da preispitamo visoki nivo korupcije, čak i onaj koji se dešavao prije deset godina.

Neće nijedan funkcioner biti član Savjeta, da bi se mogao preispitati rad i premijera i potpredsjednika Vlade ili bilo kojeg ministra.

Bonus video: