Radak Kukavičić: Crna Gora krupnim koracima ide ka tome da postane cjelogodišnja turistička destinacija

“Sa zadovoljstvom možemo reći da su turistički rezultati koje smo ostvarili tokom ovogodišnje sezone pokazali da je turizam u Crnoj Gori u velikoj ekspanziji i da je postao jedna od najvećih i najbrže rastućih privrednih grana”, rekla je Radak Kukavičić u intervjuu agenciji Mina-business
331 pregleda 10 komentar(a)
Željka Radak Kukavičić, Foto: Vlada Crne Gore
Željka Radak Kukavičić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.12.2017. 11:58h

Crna Gora krupnim koracima ide ka tome da postane cjelogodišnja turistička destinacija, jer su postignuti rekordni fizički i finansijski pokazatelji i produženje sezone, kao jedan od glavnih ciljeva, ocijenila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

“Sa zadovoljstvom možemo reći da su turistički rezultati koje smo ostvarili tokom ovogodišnje sezone pokazali da je turizam u Crnoj Gori u velikoj ekspanziji i da je postao jedna od najvećih i najbrže rastućih privrednih grana”, rekla je Radak Kukavičić u intervjuu agenciji Mina-business.

Ona je kazala da, imajući u vidu kako fizičke tako i finansijske pokazatelje u tekućoj godini, već sada se može konstatovati da je ovogodišnja sezona nadmašila onu prethodnu, koja je po mnogim parametrima bila rekordna.

“Takođe, uspjeli smo da ostvarimo jedan od naših glavnih ciljeva, a to je produženje turističke sezone i sigurno je da Crna Gora krupnim koracima ide ka tome da postane cjelogodišnja turistička destinacija”, smatra Radak Kukavičić.

Za prvih deset mjeseci, kako je podsjetila, ukupan broj dolazaka iznosi oko 1,9 miliona, što je rast od 8,5 odsto, od čega je broj stranih turista nešto preko 1,8 miliona ili 11 odsto više.

“Ukupan broj ostvarenih noćenja zaključno sa oktobrom iznosi oko 11,5 miliona, što je 3,8 odsto više, od čega su strani turisti ostvarili oko 11 miliona, a domaći oko pola miliona noćenja. Nautička sezona je počela ranije nego ikada i trajala je od januara do kraja novembra, a očekuje se da će ove godine uploviti u naše luke preko 500 brodova sa više od 600 hiljada turista”, rekla je Radak Kukavičić.

Da su pored mora, Nacionalni parkovi Crne Gore sve interesantniji govori i podatak da ih je tokom prvih deset mjeseci posjetilo 323,69 hiljada turista. Posebno raduje činjenica da najveći broj posjetilaca bilježe nacionalni parkovi na sjeveru.

“Povećanje broja turista i turističkog prometa rezultat je i poboljšane avio povezanosti Crne Gore, o čemu govori podatak da je na crnogorskim aerodromima ove godine oboren rekord sa više od dva miliona putnika od januara do septembra”, kazala je Radak Kukavičić

Kada je riječ o finansijskim pokazateljima, prema podacima Centralne banke (CBCG) za devet mjeseci ukupni prihodi ostvareni u turizmu, procjenjuju se na oko 860 miliona EUR, 7,3 odsto više nego prošle godine.

“Imajući u vidu da su ukupni prihodi od turizma, uključujući i prihode od domaćih gostiju, u prošloj godini iznosili 881 milion EUR, do sada ostvareni finansijski efekti od turizma su već premašili ostvarene tokom cijele prethodne godine i do kraja ove, ovaj pozitivan trend će se nastaviti”, smatra Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, NTO svoje aktivnosti usmjerava na intenzivnu promociju ponude novogodišnjih aranžmana i zimskih centara na domaćem i tržištu regiona, i to prvenstveno u Srbiji, Albaniji, Hrvatskoj odnosno Dubrovačko neretvanskoj županiji i Bosni i Hercegovini (BiH).

“Kampanja pod sloganom Sunce, snijeg i more, realizuje se organizovanjem prezentacija u zemljama regiona, kroz PR aktivnosti i promocije u štampanim medijima, putem online i outdoor kampanje”, navela je Radak Kukavičić.

Sredinom decembra NTO je ugostila najznačajnije predstavnike medija iz Srbije i Albanije koji su imali priliku da se upoznaju sa ponudom crnogorskih zimskih centara za ovogodišnju sezonu.

“U ovogodišnju zimsku sezonu ulazimo sa poboljšanim kvalitetom ponude i usluga u svim segmentima turizma. Pored skijališta Savin kuk i Javorovača na Žabljaku, Kolašin 1450 i Vučje kod Nikšića, u funkciji će biti i skijališta Lokve u Beranama i Hajla na Turjaku u Rožajama”, navela je Radak Kukavičić.

Crnogorski ski centri formirali su cijene usluga koje su i ove godine pristupačne, te su u smislu ponude i odnosa cijene i kvaliteta konkurentni u odnosu na regionalne ski centre.

“U Kolašinu je prethodne zime otvoren prvi brendirani hotel na sjeveru Four Points by Sheraton. Takav nivo hotela povlači za sobom i goste čiji su odabir destinacije na kojima se ti hoteli nalaze. O interesovanju gostiju za ovaj hotel najbolje govori podatak da su za period katoličkog Božića njegovi kapaciteti bili puni, a dobar buking najavljen je i tokom cijele zimske sezone”, objasnila je Radak Kukavičić.

Noviteti u ponudi su i dva avanturistička parka u zimskim ski centrima. Pored avanturističkog parka u centru Kolašina koji je od protekle ljetnje sezone otvoren za posjetice, u ski centru Savin Kuk otvoren je još jedan avanturistički park.

“Oba parka radiće tokom cijele godine, a ovakvi sadržaji doprinose atraktivnosti ski centara i kvalitetu ponude, kako tokom ljetnje, tako i zimske sezone. Ove godine imaćemo i veći broj manifestacija u odnosu na prethodnu godinu”, dodala je Radak Kukavičić.

Povoljne vremenske prilike sa sniježnim padavinama već su dovele prve goste u većinu zimskih centara u Crnoj Gori. U Kolašinu trenutno boravi veliki broj domaćih i gostiju iz regiona, ali i turisti iz Belgije, Francuske i Turske. O povećanom interesovanju turista iz Francuske govori i podatak da će boraviti u Kolašinu u rotacijama na sedam dana i planirano je da grupe dolaze sve do kraja marta, a pored hotela Bianca Resort and Spa ove godine će puniti i kapacitete hotela Four Points by Sheraton.

“Takođe, ugovoreni su sedmodnevni aranžmani sa turistima iz Izraela od polovine januara do kraja marta, kao i značajan broj insentiv grupa iz Belgije, Njemačke, Austrije. Na Žabljaku trenutno boravi najviše domaćih i gostiju iz regiona i Ukrajine, a tokom novogodišnjih praznika svi kapaciteti su popunjeni”, navela je Radak Kukavičić.

U NTO-u su, u cilju dodatnih aktivnosti na privlačenju turista iz Zapadne i Srednje Evrope, planirali povećanje broja poslovnih radionica na prioritetnim tržištima u odnosu na raniji period, kao i angažovanje PR agencija kako bi u tom dijelu bili prisutni na tržištima tokom cijele godine.

“Kada govorimo o tržištu Njemačke, naš osnovni cilj je da u narednom periodu privučemo veći broj turista u periodu pred i postsezone, veće platežne moći. Osim učešća na sajmovima u Berlinu i Minhenu, te ciljanih marketing aktivnosti u pravcu unaprijeđenja vizibilnosti Crne Gore kao turističke destinacije u Njemačkoj, organizovaćemo i studijsku posjetu za turoperatore i turističke agencije koje imaju interesovanja da uvrste Crnu Goru u svoje programe”, rekla je Radak Kukavičić.

Takođe, nastaviće se sa organizacijom studijskih grupa za medije, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom.

“Imajući u vidu da je Velika Britanija emitivno tržište prioritetnog značaja tokom naredne godine planirano je angažovanje profesionalne marketing i PR agencije koja bi bila zadužena za promociju crnogorske turističke ponude na ovom tržištu. Ono što je već izvjesno je da ćemo tradicionalno nastupiti na sajmu WTM u Londonu koji je jedan od vodećih globalnih događaja u turističkoj industriji, a planirana je i online promocija kroz savremene kanale komunikacije”, precizirala je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, NTO će nastaviti i promotivne aktivnosti na tržištu Francuske i Holandije. U periodu od 9. do 14. januara predstaviće turističku ponudu na sajmu u Utrehtu, a nastupiće i na sajmu turizma IFTM Top Resa u Parizu.

Radak Kukavičić je najavila da je prioritet NTO-a u narednoj godini izrada strateškog marketing plana turizma Crne Gore. Strateški marketing plan turizma Crne Gore za period od naredne do 2022. godine kojim su definisane strateške marketinško-planske smjernice za razvoj crnogorskog turizma u petogodišnjem periodu će biti usvojen do kraja godine.

“Kontinuirano se radi na unaprijeđenju zvaničnog sajta turizma Crne Gore. U cilju praćenja novih tehnologija i potreba savremenog turiste, u narednom periodu će se raditi na uvođenju novog koncepta prezentovanja destinacije i ponude na web sajtu”, navela je Radak Kukavičić.

Takođe će, kako je dodala, nastaviti brojne promotivne aktivnosti u cilju pozicioniranja Crne Gore kao kvalitetne turističke destinacije i njenog brenda.

“Planiramo pojačane aktivnosti na afirmaciji manje razvijenih turističkih područja i na promociji specifičnih turističkih proizvoda”, zaključila je Radak Kukavičić.

Bonus video: