predsjedavao online sastankom Savjeta ministara Energetske zajednice

Bojanić: Značajni rezultati ostvareni na putu zelene energetske tranzicije

On je kazao da se rezultati odnose i na uvođenje sistema plaćanja za emisije ugljendioksida u Crnoj Gori, koji će olakšati kasnije učešće u sistemu trgovine emisijama koji se primjenjuje u EU, kao i na dokument Zelena energetska agenda za Zapadni Balkan, koji je pripremila Crna Gora, uz podršku Sekretarijata

8674 pregleda 2 komentar(a)
Bojanić, Foto: Savo Prelević
Bojanić, Foto: Savo Prelević

Značajni rezultati su ostvareni na putu zelene energetske tranzicije, iako je ova godina obilježena pandemijom Kovida -19, koja je negativno uticala i na aktivnosti u Energetskoj zajednici, ocijenio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

“Uz veliku podršku Sekretarijata Energetske zajednice realizovane su brojne aktivnosti, među kojima je i priprema planova za oporavak nakon krize izazvane pandemijom Kovid -19”, kazao je Bojanić, koji je predsjedavao online sastankom Savjeta ministara Energetske zajednice, održanom u četvrtak.

Iz Ministarstva je saopšteno da, s obzirom na to da je Crna Gora predsjedavajuća članica Energetske zajednice u ovoj godini i da je taj sastanak od velikog značaja za Crnu Goru, sastanak je otvorio predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Uvodni govor imala je i zamjenica generalnog direktora Direktorata za energetiku Evropske komisije, Cristina Lobillo Borrero.

Oni su u svojim uvodnim govorima naglasili značaj Energetske zajednice za razvoj energetskog sektora njenih članica i njihovo povezivanje sa energetskim tržištem Evropske unije, primjenjujući održivu energetsku politiku i zelenu energetsku agendu.

Bojanić je istakao najvažnije rezultate koji su ostvareni za vrijeme crnogorskog predsjedavanja Energetskom zajednicom, kao što su: stvaranje uslova za utvrđivanje ciljeva za 2030. godinu za Energetsku zajednicu i njene ugovorne strane u oblasti energetske efikasnosti, obnovljive energije i emisije gasova sa efektom staklene baste i povećanje udjela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije.

On je kazao da se rezultati odnose i na uvođenje sistema plaćanja za emisije ugljendioksida u Crnoj Gori, koji će olakšati kasnije učešće u sistemu trgovine emisijama koji se primjenjuje u EU, kao i na dokument Zelena energetska agenda za Zapadni Balkan, koji je pripremila Crna Gora, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice.

“U ovom dokumentu predložen je niz mjera za olakšavanje procesa dekarbonizacije naših ekonomija, između ostalog smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte uvođenjem obaveze plaćanja takse za te emisije, povećanje energetske efikasnosti primjenom različitih projekata i programa za domaćinstva i mala i srednja preduzeća, povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, unapređenje energetskih tržišta kroz jačanje uloge kupaca i postepeno ukidanje subvencija za proizvodnju električne energije iz uglja, omogućavanje pravedne tranzicije kroz primjenu finansijskih mehanizama za razvoj i oporavak regiona u kojima je zastupljena proizvodnja energije iz uglja, primjena programa podrške za obrazovanje, inovacije i primjenu novih tehnologija na regionalnom nivou”, objasnio je Bojanić.

On je kao rezultate naveo i najavljivanje programa postupnog ukidanja proizvodnje električne energije iz uglja u nekim članicama Energetske zajednice koje dominantno koriste ugalj za proizvodnju električne energije, aktivnosti na uspostavljanju integrisanog tržišta električne energije, kao i intenzivni rad na pregovorima o amandmanima na Sporazum o formiranju Energetske zajednice.

Na sastanku je naglašeno da će, zbog njegove virtuelne prirode, sve odluke biti donošene u postupku pisane korespondencije. Sastanak je završen primopredajom uloge predsjedavajućeg Energetskom zajednicom između Crne Gore i Srbije.

Ministarka Zorana Mihajlović, koja je u Vladi Srbije nadležna za oblast energetike, predstavila je prioritete Energetske zajednice u narednoj godini.

Preporučujemo za Vas