REAGOVANJE

Poreska uprava: Nije do nas što je 500 radnika bez plate

"Zaposleni u Centralnom registru su više puta komunicirali usmeno i u pisanoj formi sa predstavnicima privrednih društava iz Budve čiji je osnivač Opština, u cilju rješavanja ovog pitanja"

10574 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada Poreske uprave, Foto: Luka Zeković
Zgrada Poreske uprave, Foto: Luka Zeković

Poreska uprava Crne Gore reagovala je na tekst "Carević uputio urgentan dopis: Spajiću, reaguj - 500 ljudi je bez plata", objavljen juče na Portalu Vijesti, navodeći da to što službenici budvanskih preduzeća nijesu primili plate nema veza sa Poreskom upravom, te da oni rade isključivo u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević uputio je urgentan dopis ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, zatraživši hitan sastanak i rješavanje alarmantne situacije zbog koje više od 500 radnika preduzeća “Vodovod” i “Komunalno” ne primaju plate, te optužio Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) da navodno odbija da upiše novo rukovodstvo...

Reagovanje objavljujemo u cjelosti:

“U Cilju tačnog informisanja javnosti a u vezi sa tekstom objavljenim u medijima vezanim za postupanje Poreske uprave Crne Gore - Centralnog registra privrednih subjekata u predmetima javnih preduzeća u okviru Opštine Budva, Poreska uprava daje sljedeće reagovanje:

Zaposleni u Centralnom registru su više puta komunicirali usmeno i u pisanoj formi sa predstavnicima privrednih društava iz Budve čiji je osnivač Opština, u cilju rješavanja ovog pitanja. Međutim, predstavnici privrednih društava su ipak dostavili odluke o poništenju izbora organa upravljanja što je u suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima koji propisuje da se prije imenovanja novih moraju razriješiti već imenovani članovi organa upravljanja.

Pored prijave potrebno je dostaviti odluke o razrješenju i imenovanju istih.

Shodno Zakonu, da bi se registrovala promjena podataka, odnosno upisali prethodni članovi i predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor predmetnog privrednog subjekta, neophodno je ovom organu dostaviti Odluku/Rješenje osnivača o razrješenju trenutno registrovanih i imenovanje novih članova i predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora, saglasnost na imenovanje, propisanu jedinstvenu prijave i dokaze o uplaćenim naknadama za Poresku upravu i Službeni list, što nije bilo učinjeno u predmetnom slučaju.

U prilog navedenom svjedoči dopis koji dostavljamo u prilogu reagovanja upućen preduzeću ‘Vodovod i kanalizacija’ Budva, a putem kojeg je Poreska uprava predmetni subjekat upoznala sa odredbama Zakona po kojima je potrebno postupiti kako bi se usvojio zahtjev.

Takođe, treba naglasiti da je i direktor Poreske uprave kroz komunikaciju sa predsjednikom opštine Budva gospodinom Markom Batom Carevićem, a u nastojanju da se riješi predmetno pitanje, upoznao istog sa koracima koje je shodno Zakonu potrebno sprovesti.

Treba navesti i da niko od predstavnika privrednih društava nije iskoristio pravo na žalbu na donijeta prvostepena rješenja. Dakle, činjenica da službenici opštinskih preduzeća nijesu primili zarade nema nikakve veze sa Poreskom upravom, imajući u vidu da su upravo preduzeća dužna da dostave potrebnu dokumentaciju po kojoj bi Poreska uprava postupila. Imajući u vidu navedeno, ističemo da je Poreska uprava u ovom, kao i u svim ostalim postupanjima dosljedno poštovala odredbe Zakona, postupajući shodno profesionalnim i etičkim normama, a nikako ne u vezi sa političkim ili bilo kakvim drugo opredjeljenjima uključenih lica”.

Preporučujemo za Vas