Odlaže se primjena zakona o bankama i sanaciji banaka do 1. januara 2022. godine

Poslovne banke u Vladi Crne Gore imaju partnera, čiji je osnovni cilj ekonomski i privredni razvoj zemlje poručio je Spajić

28088 pregleda 38 reakcija 26 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: ministarstvo finansija i socijalnog staranja
Sa sastanka, Foto: ministarstvo finansija i socijalnog staranja
Ažurirano: 22.12.2020. 14:30h

Vlada će predložiti Skupštini odlaganje primjene zakona o kreditnim institucijama (bankama) i sanaciji kreditnih institucija za 1. januar 2022. godine.

To je dogovoreno na sastanku ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića sa predstavnicima Udruženja banaka, saopšteno je jutros iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Primjena ovih zakona je trebalo da počne od 1. januara 2021. godine, ali je molba Udruženja banaka bila da se rok pomjeri za godinu jer zbog pandemije koronavirusa ne mogu uskladiti poslovanje sa ovim zakonima.

Udruženje je taj zahtjev poslalo staroj Vladi koja je uradila izmjene i dopune ovih zakona sa rješenjem da se primjena pomjeri do 1. januara 2022.godine i te izmjene su bile u skupštinskoj proceduri.

Pošto se shodno poslovniku Skupštine arhiviraju svi akti koj je predložila bivša izvršna vlast, Udruženje je uputilo dopis predsjendiku Skupštine Aleksi Bečiću sa molbom da pomogne da se da se usvoje izmjene i dopune ova dva zakona kako bi se primjena odložila za godinu dana.

"Poslovne banke u Vladi Crne Gore imaju partnera, čiji je osnovni cilj ekonomski i privredni razvoj zemlje", istakao je Spajić na sastanku gdje je informisao predstavnike poslovnih banaka o postignutom uspjehu u emisiji državnih obveznica, kao i o snažnoj podršci koju Crna Gora uživa među stranim investitorima, ali i porukama podrške koju je Vlada dobila od evropskih partnera nakon posjete predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića Briselu.

Milatović je na sastanku naglasio je da je stabilan bankarski sektor od nemjerljivog značaja za ekonomski rast države i razvoj privrede, te da je cilj Vlade Crne Gore dalje unaprjeđenje saradnje sa poslovnim bankama, koje Vlada vidi kao partnere u ponovnom pokretanju i rastu privredne aktivnosti u našoj zemlji.

Predstavnici banaka informisali su Spajića i Milatovića, o izazovima sa kojima su se suočili, a koji su izazvani pandemijom COVID-19, koji su u značajnoj mjeri uticali na poslovanje bankarskog sistema.

"Vijesti" su ranije imale uvid u dopis Udruženja banaka gdje bankari objašnjavaju da je, kada su pripremana dva zakona, procijenjeno da će rok od godinu (1. januar 2021.) biti dovoljan da Centralna banka Crne Gore (CBCG) donose podzakonske akte i da banke sprovedu sve aktivnosti kako bi uskladile poslovanje sa tim zakonima.

“Međutim, ova godina je donijela pandemiju kronavirusa koja je zahtijevala da se kapaciteti banaka usmjere na sprovođenje mjera CBCG da bi se ona ublažila, kao i na održavanje stabilnosti poslovanja banaka u trenutku kada značajan broj klijenta (građana i firmi) otežano posluje i nemaju mogućnost da redovno izmiruje obaveze prema bankama. Uz to, banke moraju da ulože značajan novac u postupak procjene kvaliteta aktive (AQR) koji je sistemski projekat u skladu sa metodologijom Evropske centrale banke (ECB)”, objasnili su u UBCG.

Bankari su naveli i da još nijesu donijeti svi podzakonski akti koje priprema CBCG, pa i ako to bude završeno do kraja ove godine, oni ne mogu postići da poslovanje do kraja prilagode tim zakonoma i podzakonskim aktima.

Sastanak ministara i predstavnika banaka bio je juče.

Povezani članci

28. Novembar 2020.

Skupština arhivira 49 predloga odlazeće Vlade

Bonus video: