program vrijedan 3,5 miliona eura

Bespovratna sredstva iz EU dobilo 216 nezaposlenih

Direktor ZZZ-a Suljo Mustafić je na konferenciji Zavoda potpisao ugovore sa korisnicima bespovratnih sredstava od tri do 7,5 hiljada eura iz fondova EU

5730 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Crna Gora je od danas, zahvaljujući Programu grantova za samozapošljavanje, bogatija za 216 novih preduzeća odnosno preduzetnika, saopšteno je na konferenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Direktor ZZZ-a, Suljo Mustafić je na konferenciji Zavoda potpisao ugovore sa korisnicima bespovratnih sredstava od tri do 7,5 hiljada eura iz fondova Evropske unije (EU).

On je kazao da je Program grantova za samozapošljavanje Zavoda vrijedan 3,5 miliona eura, prenosi PR Centar.

“Prva direktna podrška Zavodu potiče iz Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku, vrijednog 18 miliona eura. Zato posebnu zahvalnost dugujemo Delegaciji EU u Crnoj Gori na intenzivnoj saradnji”, rekao je Mustafić.

EU na taj način, kako je kazao, doprinosi smanjenju sive ekonomije i siromaštva, odnosno povećanju zaposlenosti, kroz otvaranje novih radnih mjesta.

Ukupna vrijednost danas dodijeljenih grantova, teže zapošljivim osobama, mladima, ženama i dugotrajno nezaposlenim, iznosi 1,6 miliona eura.

„Uvaženi dobitnici grantova, do juče ste bili bez posla, već danas ste preduzetnici. Koristim ovu priliku da vam uputim najiskrenije čestitke i poželim mnogo uspjeha u radu. Budući da se, u ovom teškom periodu za cijeli svijet, rijetkima pruža slična šansa nadam se da će vam ova evropska sredstva biti polazna motivacija i podstrek”, poručio je Mustafić.

On je kazao da vjeruje da će ona biti utrošena efikasno i namjenski, upravo za realizaciju ideje iz biznis plana, a koja će se kasnije razviti u dobar i održiv biznis, na domaćem tržištu.

U roku od 30 dana korisnicima će biti direktno uplaćen iznos do 80 odsto sredstava.

„Preostali dio biće im uplaćen nakon dostavljanja svih dokaznih dokumenata o prihvatljivim troškovima, nastalim tokom izvođenja projekta“, precizirao je Mustafić i naveo da novoregistrovana djelatnost mora raditi najmanje 12 mjeseci.

Mustafić je podsjetio da je interesovanje nezaposlenih za dobijanje bespovratnih sredstava, u drugom pozivu u odnosu na prvi, bilo četvorostruko veće.

„Godina na izmaku je bila krajnje specifična. Donijela je potpuno nove poglede na život i podsjetila nas je da je zdravlje najveće bogatsvo. Ipak, privreda mora da funkcioniše i da se razvija uprkos teškoćama izazvanim epidemijom virusa korona. Ako je neki program Zavoda izazvao interesovanje nezaposlenih onda je to Program grantova za samozapošljavanje”, naveo je Mustafić.

Tome je, kako je dodao, zasigurno doprinijela intenzivna promotivna kampanja u kojoj su predstavnici Zavoda, u saradnji sa sa lokalnim upravama, resormin ministarstvima, obišli sve opštine u državi i podijelili bitne informacije.

Državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović, kazala je da su u novoj organizaciji Vlade ljudski kapital i sve što je vezano za tržište rada i politiku aktivnog zapošljavanja u nadležnosti tog resora sa vrlo jasnim ciljem.

„Želimo da se bavimo detaljnom analizom ljudskog kapitala, da politiku aktivnog zapošljavanja i unapređenja tržišta rada apsolutno stavimo u fokus ekonomskog razvoja i to će biti prioritet u narednom periodu“, poručila je Lipovina Božović.

Ona je ocijenila da podrška aktivnim politikama zapošljavanja ima poseban fokus na jačanje preduzetništva.

„U konačnom čitav program, koji realizuje Zavod za zapošljavanje, bi trebalo da ima za cilj otvaranje 400 novih radnih mjesta. Ovaj program posebno targetira osjetljive kategorije kao što su mladi, žene i dugoročno nezaposleni. Efekti ovakvih programa koje ćemo realizovati kroz podršku Evropske komisije i Delegacije EU su nešto što na dugi rok podržava naše napore ka dugoročnom održivom rastu“, kazala je Lipovina Božović.

Korisnica granta, Ljiljana Radišević, koja je po struci defektolog specijalni pedagog, saopštila je da je na evidenciji ZZZ dvije godine, ali da je duži vremenski period nezaposlena.

„Ideja mog biznisa je da se bavimo prevencijom poremećaja u ponašanju, jer se više bavimo tretmanom nego samom prevencijom. Planiramo da radimo sa djecom, mladima i roditeljima i svima koji budu zainteresovani. Dobili smo grant od 7,4 hiljade eura”, navela je Radišević.

Ukupna bespovratna sredstva iz fondova EU, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biće dodijeljena za minimum 400 korisnika. Treći javni poziv biće objavljen u martu naredne godine. Pravo da se prijavi imaće svaka nezaposlena osoba koja je na evidenciji ZZZ najmanje četiri mjeseca na dan objave poziva.

Preporučujemo za Vas