Sekulić: Da li ovo radite kako biste spustili cijenu pšenice da bi je neko jeftinije kupio i dalje preprodavao? I ko?

"Pšenica je berzanska roba i da ne bismo licitirali podacima, dovoljno je provjeriti Platts kotacije ovog proizvoda u crnomorskoj regiji, referentnoj za naše tržište, pa vidjeti da je za januar 2021. godine, cijena danas veća nego u momentu nabavke i to za preko 10 odsto"

27494 pregleda 71 reakcija 73 komentar(a)
Sekulić, Foto: Boris Pejović
Sekulić, Foto: Boris Pejović

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) i bivša ministartka ekonomije Dragica Sekulić reagovala je činjenicu da od 10.500 tona francuske pšenice kupljene krajem aprila za 2,4 miliona eura (ili 229,23 eura po toni) nije prodat ni gram, te da je zbog neuslovnog skladištenja potrošeno 20. 000 eura na zaštitu od insekata.

"Da li ovo radite kako biste spustili cijenu pšenice da bi je neko jeftinije kupio i dalje preprodavao? I ko?", pitala je Sekulić ministra Ekonomskog razvoja Jakova Milatovića.

Kako je saopšteno iz DPS-a Sekulić je u obraćanju Milatoviću navela da je "pohvalan njegov istup da sa javnošću podijelite dileme vezane za odgovorno upravljanje državnom rezervom pšenice, ali kako bi javnost, a i Milatović bili do kraja upoznati sa svim činjenicama moram Vam se, nenadano, obratiti i ovim putem".

Kako se dodaje u saopštenju, "javni istupi i komentari kojima se povlađuje zainteresovanim stranama i bez stručnog osnova vrijednost državne imovine na tržištu vještački obara, u trenutku dok cijena pšenice na globalnom tržištu raste, morali bi biti poseban predmet pažnje Ministarstva, prilikom donošenja odluke. Da li ovo radite kako biste spustili cijenu pšenice da bi je neko jeftinije kupio i dalje preprodavao? I ko?".

Ona je kazala da je "proljetos , u jeku prvog talasa pandemije, Republika Srbija prekršila brojne međunarodne sporazume o slobodnoj trgovini i kao i 2011. godine, i zvanično Odlukom Vlade zabranila izvoz brašna. Podsjetiću da je Srbija glavni snabdjevač brašnom i pšenicom Crne Gore i da je čak bilo nemoguće povući i već kupljene i skladištene količine brašna iz Srbije. Posredstvom diplomatske mreže i državnih institucija Republike Francuske uspjeli smo da transparentno i po zakonu uvezemo pšenicu iz Francuske, o čemu je javnost blagovremeno obavještena. Razumijem da se oko potrebe i načina nabavke potpuno slažemo, bez obzira na političke razlike".

Ona je kazala da je podatak da je sadašnja cijena tone pšenice na međunarodnom tržištu oko 169 eura po toni netačna.

"Vaše objavljivanje netačnog podatka o trenutnoj cijeni pšenice na tržištu negativno utiče na vrijednost dobra kojim Crna Gora raspolaže. Naime, pšenica je berzanska roba i da ne bismo licitirali podacima, dovoljno je provjeriti Platts kotacije ovog proizvoda u crnomorskoj regiji, referentnoj za naše tržište, pa vidjeti da je za januar 2021. godine, cijena danas veća nego u momentu nabavke i to za preko 10 odsto", tvrdi Sekulić.

Ona je kazala da za vrijeme njenog ministarskog mandata nijesu dobili nijednu dodatnu ponudu za skladištenje.

"To što država Crna Gora državnoj Luci Bar plaća skladištenje državne pšenice, po duplo nižoj cijeni od njihove zvanične tarife, vjerujem da Vam ne smeta i vjerovatno je samo stvar pompezne medijske interpretacije. Ono na šta Vam moram skrenuti pažnju je da za vrijeme mog ministarskog mandata nijednu dodatnu ponudu za skladištenje nijesmo dobili, o čemu se možete informisati uvidom u arhivu ministarstva. To ko, kome nešto nudi po kuloarima i po kojoj cijeni ne smije biti Vaš zvaničan iskaz jer Vas dovodi u situaciju da nekome pomažete da se mimo zakona dohvati državnog dobra", kaže se u saopštenju.

Kako je kazala, činjenica da je obezbijeđena robna rezerva od momenta nabavke do kraja mandata prethodne vlade dva puta tretirana zaštitnim sredstvima, u skladu sa svim propisima, samo govori o odgovornom odnosu prema imovini.

"Nadam se da ste prije nego što se otišli u medije prvo angažovali nadležne državne institucije da iste tvrdnje provjere, jer bi sve suprotno bilo veoma neodgovorno", saopštila je Sekulić.

Ona je kazaa da je "za nadati se da nova vlada ipak neće dozvoliti distorziju tržišta, ekstra profit ili bilo čiji povlašćen tretman, ishitrenom emisijom robnih rezervi. Moje je da to takođe posmatram i o istom obavještavam javnost. Kad sljedeći put izađete u javnost sa netačnim, neprovjerenim i paušalnim ocjenama kojima vještački spuštate vrijednost državne imovine, teško ćete se moći opravdati nesmotrenošću već ćete biti protagonista organizovanog kriminala".

Bivša ministarka je na kraju kazala da će biti na raspolaganju za sva pojašnjenja.

"Čekajući da donesete odluku na koji ćete način upravljati državnim dobrom, ostajem na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: